Publikationer
Visa varukorg-
2014 nr 22 - Kartläggning av shigatoxinproducerande E.coli (STEC) på nötkött och bladgrönsaker
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2014 -
2014 - Kompetensprovning Mikrobiologi– Dricksvatten September 2014
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, DricksvattenUtgivningsår : 2014 -
2014 - Vi slänger frukt och grönsaker i onödan – varför?
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2014 -
2014 - ESBL-bildande E.coli i vår omgivning – livsmedel som spridningsväg till människa
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 25 - Metaller i livsmedel - fyra decenniers analyser - Fisk och skaldjur
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2015 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Livsmedel April 2015
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2015 -
2016 nr 05 - Evaluation of the Nordic Nutrition Recommendations 2012
Results from an external evaluation of the Nordic Nutrition Recommendations 2012 project and suggested improvements on the structure and process for a future revisionPublikationstyp : RapportÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2016 -
2016 - Rapport för regeringsuppdrag angående den offentliga kontrollen av livsmedel och foder i primärproduktionen
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 17 - Samordnade kontrollprojekt 2015 Dricksvatten – faroanalys
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 04 - Kontrollprojekt Djurslagsverifiering av köttvaror
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2015 nr 16 - Part 2 - Risk assessment - Inorganic Arsenic in Rice and Rice Products on the Swedish Market 2015
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2015 -
2015 nr 22 - Associations between food intake and biomarkers of contaminants in adults
Publikationstyp : RapportÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2015 -
2015 - Livsmedelsverket Företagsundersökning Kontrollen 2014
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2015 -
2015 nr 20 - Drycker - analys av näringsämnen
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2015 -
Livsmedelsverkets årsredovisning 2015
Publikationstyp : ÅrsredovisningÄmne : Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2016 -
Livsmedelsverkets årsredovisning 2014
Publikationstyp : ÅrsredovisningÄmne : Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2015 -
Livsmedelsverkets årsredovisning 2018
Livsmedelsverket har som förvaltningsmyndighet till uppgift att i konsumenternas intresse arbeta för säker mat och dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och...Publikationstyp : ÅrsredovisningÄmne : Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2019 -
L 2021 nr 15 - Kontroll av dioxiner och PCB i livsmedel 2014-2020
Livsmedelsverket genomför årligen ett provtagningsprogram för övervakning av att gränsvärdena för dioxiner och PCB i livsmedel inte överskrids. I programmet övervakas även halterna av dessa...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 22 - Matsvinn i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden
Detta är Livsmedelsverkets andra nationella kartläggning av matsvinn från luncherna vid kommunala måltidsverksamheter. Resultaten kommer att bidra till rapporteringen för det nationella etap...Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinn, Offentliga måltiderUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 23 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2020
Denna rapport sammanställer och analyserar rapporter om matförgiftningar i Sverige under 2020. I rapporten beskrivs hur många blir sjuka av maten, vilka de vanligaste smittämnena och livsme...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 09 - Alkoholkonsumtion under graviditet. Risker vid låg konsumtion, Riskvärderingsrapport
Rekommendationen för gravida i Sverige, och i många andra länder, är att avstå alkohol under graviditeten så snart misstanke om graviditet finns. Den här riskvärderingen utgör underlag för r...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, Gravid/ammandeUtgivningsår : 2021 -
S 2021 nr 03 - Kontrollen i livsmedelskedjan
Sveriges rapport till EU-kommissionen om kontrollen i livsmedelskedjan har från och med i år ett nytt format. Det beror på att förordning (EU) nr 2019/723 med en standardiserad förlaga för r...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
S 2021 nr 02 - Antibiotikaresistens hos campylobacter
Rapporten redovisar resultatet av ett kunskapsuppbyggande projekt om antibiotikaresistens hos campylobacter som hittats på kycklingkött i butik och hos patienter i Sverige. Projektet har ge...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 18 - Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2019
Livsmedelsverket kontrollerar årligen om vegetabiliska och animaliska livsmedel innehåller rester av bekämpningsmedel – för att maten ska vara säker. Vi analyserar stickprov av främst veget...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
S 2020 nr 01 - Contaminants in blood and urine from adolescents in Sweden
I denna rapport sammanfattar vi biomonitoreringen av kemiska föroreningar i blod och urin från deltagarna i matvaneundersökningen Riksmaten ungdom 2016-17. Data från matvaneundersökningar so...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 04 - Så arbetar Livsmedelsverket med vetenskapliga underlag inom nutritionsområdet
Syftet med denna rapport är att beskriva hur Livsmedelsverket arbetar med att använda vetenskapliga resultat inom nutritionsområdet och att beskriva allmänna principer för tolkning av vetens...Publikationstyp : RapportÄmne : Om Livsmedelsverket, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 19 - Risker med att äta kött från CWD-infekterade hjortdjur, Riskvärdering
I den här rapporten presenteras en generell bakgrund till prioner och prionsjukdomar samt mer specifik om Avmagringssjuka (Chronic Wasting Disease, CWD). CWD är en ny och ovanlig djursjukdom...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 24 - Kontrollprogrammet för tvåskaliga blötdjur, årsrapport 2014-2019
Livsmedelsverket ger ut den här rapporten som en sammanfattning av de senaste sex årens övervakningsprogram för marina biotoxiner och bakterier i tvåskaliga blötdjur, i praktiken musslor och...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 26 - Råd och information om intag av gluten
I denna rapport beskrivs Livsmedelsverkets uppdaterade råd och information om intag av gluten för barn upp till 3 år i relation till utveckling av celiaki. Rapporten består av två delar: I d...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2020 -
2017 nr 12 del 2 - Metaller i kontakt med livsmedel, Riskvärdering
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2019 -
2017 nr 25 del 1 - Hållbarhet vid förvaring av ägg, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 14 del 2 - Lektiner i baljväxter, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 10 del 2 - Trikiner i kött, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 18 del 2 - Nitrat o nitrit i livsmedel och dricksvatten från egen brunn, riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2019 -
Bra mat när du är gravid – lättläst
Här finns Livsmedelsverkets kostråd för gravida översatta till lättläst svenska. Den är till för personer som av olika anledningar har svårt att läsa vanlig svenska, eller som håller på att ...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Gravid/ammande, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2022 -
Referensvärden för energi och näringsämnen - En sammanfattning av nordiska näringsrekommendationerna
Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2023 -
Den grönare Matcirkeln
Matcirkeln har uppdaterats till en grönare version och finns nu att beställa som en affisch! För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det bra att äta mer växtbas...Publikationstyp : AffischÄmne : Matvanor, NäringsämnenUtgivningsår : 2023 -
Hur säkert är ditt företag - säkerhetshandbok för livsmedelsföretag
Det här är en förebyggande, övergripande säkerhetshandbok med information och praktiska verktyg. Boken är skriven för små och medelstora företag men kan även inspirera andra. Den omarbetade ...Publikationstyp : Handbok/VerktygÄmne : Stöd till företag, KrisberedskapUtgivningsår : 2018 -
Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning - 2019
Klimatförändringarna ändrar förutsättningarna för många verksamheter i samhället, även dricksvattenförsörjningen. Handboken handlar om hur kommuner kan klimatanpassa sin dricksvattenprodukti...Publikationstyp : Handbok/VerktygÄmne : Dricksvatten, KrisberedskapUtgivningsår : 2019 -
2013 - Antibiotikaresistens ESBL-bildande E. coli i svenskt råvatten - en pilotstudie
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 27 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Dricksvatten - September 2013
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 09 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Dricksvatten - Mars 2013
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 - Låt matavfall bli smart avfall
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2013 -
-
2014 nr 08 - Riksmaten - vuxna 2010-11 Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige - metodrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2014 -
2011 - Antibiotikaresistens Kartläggning av ESBL-bildande E. coli och salmonella på kött på den svenska marknaden
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2011 -
2011 nr 27 - Fat Quality 2007 Trends in fatty acid composition over the last decade
Publikationstyp : RapportÄmne : Andra språk, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2011 -
2011 nr 17 - Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2009
Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2011 -
L 2019 nr 02 - Sjukdomsbördan av inhemska fall av matförgiftning, smittskyddsunderlag del 1
Denna rapport utgör ett vetenskapligt underlag om sjukdomsbördan av inhemska fall av matförgiftning orsakade av de vanligaste mikroorganismerna som sprids via livsmedel. Rapporten har tagits...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, MikrobiologiUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 11 - Överkänslighet mot tillsatser och organiska syror i mat
Denna vetenskapliga rapport ersätter de allergibroschyrer som Livsmedelsverket tidigare gett ut om "Tillsatser, kryddor och aromer" och "Organiska syror". Rapporten riktar sig främst till di...Publikationstyp : RapportÄmne : AllergiUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 03 - Tillväxtreglerare i spannmål en trendanalys
Livsmedelsverket har i uppdrag att verka för att Sveriges konsumenter ska ha tillgång till säker mat. Ett sätt att uppnå det är att se till att resthalterna av växtskyddsmedel som finns i vå...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 07 - Revision av Sveriges livsmedelskontroll 2018
Resultat av länsstyrelsernas och Livsmedelsverkets revisioner av kontrollmyndigheter. I Sverige utförs livsmedelskontroll av flera myndigheter. Dessa är Livsmedelsverket, länsstyrelser, loka...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2019 -
S 2019 nr 01 - Campylobacter från butik och klinik, Livsmedelverkets samarbetsrapport
Färskt kycklingkött utgör en viktig smittkälla för campylobacter - en bakterie som beräknas orsaka 100 000 fall per år av magsjuka i Sverige. I denna rapport har förekomst och halter av cam...Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 09 del 1 - Hepatit E, Riskhanteringsrapport
Livsmedelsverket har gått igenom riskerna med hepatit E-virus (HEV) i livsmedel. I den här rapporten redovisas motiven till den hantering som gjorts. Hanteringen baseras bland annat på en r...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2019 -
E 2019 nr 01 - Klimatförändringarnas påverkan på de regioner Sverige är beroende av för sin livsmedelsförsörjning
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2019 -
2024 - Bedömning av förslagen i Kraftsamling – Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten
Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten har fått i uppdrag (Fö2023/01998) att bedöma genomförbarheten i åtgärdsförslagen avseende livsmedelsförsörjning och dricksvatten, ink...Publikationstyp : RapportÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2024 -
Förtroendemätning bland yrkesgrupper inom offentliga måltider och folkhälsa
Personer som arbetar med offentliga måltider och folkhälsa har högt förtroende för Livsmedelsverket, och förtroendet ökar. Livsmedelsverkets starka koppling till vetenskap och forskning, kom...Publikationstyp : RapportÄmne : Om Livsmedelsverket, UndersökningarUtgivningsår : 1 -
S 2024 nr 02 - Revision av länsstyrelsers offentliga kontroll i livsmedelskedjan 2023
Alla myndigheter inom EU som utför offentlig kontroll i livsmedelskedjan ska, för att säkerställa sin efterlevnad av lagstiftningen, se till att de blir reviderade. Revisionerna kan identifi...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2024 -
S 2024 nr 03 - Nationell insamling av information från dricksvattenleverantörer
I dagsläget saknar Sverige en samordnad och effektiv hantering av information om vattenförsörjningskedjan och utförda undersökningar på råvatten och dricksvatten. På uppdrag av regeringen h...Publikationstyp : RapportÄmne : RegeringsuppdragUtgivningsår : 1 -
L 2022 nr 05 - Riskvärdering av bly i dricksvatten
Syftet med denna riskvärderingen är att ge en bild av vilka risker det finns med att dricka vatten med olika halter av bly. Denna värdering har betydelse för hur Livsmedelsverket ska agera ...Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2022