Märkning av färdigförpackade livsmedel

Här får du veta vad färdigförpackade livsmedel är och vilka uppgifter de måste märkas med.

Överblick och fördjupning

Vad är ett färdigförpackat livsmedel?

De flesta varor du ser i en vanlig mataffär är färdigförpackade livsmedel – en förpackning med havregryn, en burk tonfisk eller en ask leverpastej.

Helt enkelt; ett färdigförpackat livsmedel är ett livsmedel som placerades i en förpackning innan det nådde konsumenten. Förpackningen ska täcka livsmedlet helt eller delvis. Det ska inte gå att ändra på innehållet, utan att förpackningen öppnas eller ändras.

Vad som däremot inte räknas som färdigförpackade livsmedel är:

  • Livsmedel som förpackas i samband med att det säljs – till exempel ost som förpackas och säljs över disk.

  • Livsmedel som förpackas i en butik och sedan säljs i den förpackningen – till exempel sill som förpackas i butiken och sedan säljs i en bemannad delikatessdisk.

  • Livsmedel som konsumenten själv lägger i en påse – till exempel lösviktsgodis.

Uppgifter som ska finnas med på färdigförpackade livsmedel

Beroende på vilken typ av livsmedel du vill sälja finns krav på att alla eller vissa av märkningsuppgifterna här nedanför ska finnas på förpackningen.

1. Beteckning
2. Ingrediensförteckning
3. Allergenmärkning
4. Mängdangivelse
5. Nettokvantitet
6. Datummärkning
7. Förvaringsanvisning
8. Kontaktuppgift
9. Ursprungsmärkning
10. Bruksanvisning
11. Alkoholhalt
12. Näringsdeklaration
13. Ytterligare obligatoriska uppgifter

Uppgifterna 1, 5, och 11 ska kunna ses i samma synfält på förpackningen.

Beteckning

Beteckning är det namn som tydligt beskriver vad det är för slags livsmedel. Till exempel: ”kanelbullar”. Beteckning ska finnas med i märkningen på förpackningen och får inte vilseleda konsumenten. Livsmedlets varumärke eller fantasinamn får inte ersätta beteckningen. Exempel på fantasinamn: ”kalasknyten”.

Ingrediensförteckning

Huvudregeln är att alla ingredienser som har använts för att tillverka ett livsmedel ska stå i ingrediensförteckningen. Ingredienserna ska stå i fallande storleksordning efter vikt. Också ingredienserna i en sammansatt ingrediens ska anges. Till exempel om det ingår majonnäs måste majonnäsens ingredienser finnas med.

I vissa fall kan man använda en så kallad kategoribeteckning som ”krydda”. Men en sådan kategoribeteckning får aldrig användas utan att det tydligt framgår om någon av ingredienserna som ingår är, eller kommer från en allergen.

Allergenmärkning

Allergener är ämnen som kan ge allergi eller överkänslighetsreaktion hos allergiska eller överkänsliga människor. Sådana ämnen ska alltid anges, trots eventuella undantag, och också framhävas i ingrediensförteckningen. Exempel på framhävning är annat typsnitt, stil eller bakgrundsfärg.

Det finns en lista över vilka allergener som ska anges. Kravet på märkning av allergener gäller också för till exempel ingredienser, tillsatser, processhjälpmedel, aromer eller enzymer, som har utvunnits ur något av allergenerna.

Mängdangivelse

Du måste ange mängden av en viss ingrediens om:

  • ingrediensen ingår i beteckningen och är avgörande för konsumentens val. Om beteckningen är ”Blåbärspaj” ska mängden blåbär anges.
  • ingrediensen förknippas med beteckningen/namnet på produkten utan att ingå i beteckningen. Om det till exempel står ”Skagenröra” ska mängden räkor anges, eftersom det är underförstått att räkor ingår. 
  • ingrediensen särskilt framhävs i märkningen till exempel med en bild.
  • det är nödvändigt för att karaktärisera livsmedlet och särskilja det från andra varor så att det inte ska kunna förväxlas med ett annat livsmedel.

Nettokvantitet

Datummärkning

Färdigförpackade livsmedel ska oftast vara märkta med bäst före-dag eller sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag ska anges för livsmedel som mycket lätt kan bli förstörda av till exempel bakterier och som därför efter en kort tid skulle kunna innebära omedelbar fara för människors hälsa. Det är viktigt att ange hållbarhetsdatum på rätt sätt. Ordningen ska stå i dag, månad, år.

Förvaringsanvisning

På livsmedelsförpackningar som är märkta med sista förbrukningsdag måste du också ange förvaringsanvisning. Förvaringsanvisning krävs också om en viss förvaring är nödvändigt för livsmedlets hållbarhet. Ibland behöver du som företagare ange hur länge ett livsmedel är hållbart i öppnad förpackning.

Förvaringsanvisningen beror på vad det är för livsmedel. För ett livsmedel med lång hållbarhet i oöppnad förpackning, men där hållbarheten förkortas när förpackningen öppnas, ska det både finnas uppgift om förvaringsvillkor och uppgift om när livsmedlet senast bör förbrukas efter att förpackningen har öppnats.

Kontaktuppgift

Ursprungsmärkning

Bruksanvisning

Alkoholhalt

Näringsdeklaration

Näringsdeklarationen beskriver hur mycket energi och näringsämnen ett livsmedel innehåller. Näringsdeklaration ska finnas i märkningen på alla färdigförpackade livsmedel utom för kosttillskott, naturligt mineralvatten, mycket små förpackningar, det vill säga de vars största yta är mindre än 25 cm2 och drycker med mer än 1,2 volymprocent alkohol.

Näringsdeklarationen ska innehålla vissa obligatoriska uppgifter som information om energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt. Det finns uppgifter man får ha med men som är frivilliga, till exempel enkelomättat och fleromättat fett, polyoler, stärkelse, fiber och vissa vitaminer och mineraler.

Ytterligare obligatoriska uppgifter

Senast granskad 2023-12-18