Allergener - analys

På ett bord står en skål med Müsli, ett glas med mjölk, en skål med nötter, ett äpple, det ligger en kaka och lite kaksmulor, en ax med vete, en hög med brödskivor och en skål med en röd fyllning

Livsmedelsverket har flera ackrediterade metoder för analys av allergener. Ungefär 15 procent av befolkningen är överkänslig mot något livsmedel. De vanligaste överkänsligheterna är allergi, celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans.

För att undvika att bli sjuka behöver personer med allergi eller celiaki utesluta det som orsakar deras allergi. Det finns därför särskilda märkningsregler för de vanligaste allergenerna. Livsmedel som innehåller ett allergen som inte deklareras i märkningen kan innebära allvarliga hälsorisker för den som är allergisk. Allergiska reaktioner kan yttra sig som eksem, astma, magont och kräkningar men även som livshotande allergisk (anafylaktisk) chock.

En allergisk reaktion kan uppstå både till följd av att personen ätit ett livsmedel med otillräcklig märkning eller att livsmedlet är kontaminerat. De flesta allergiska reaktioner i Sverige på grund av odeklarerade allergener har orsakats av mjölk, ägg, vete (gluten), jordnötter, soja och hasselnötter.

Analys vid misstänkt allergisk reaktion

Livsmedelsverket tar emot prover för analys av vissa allergener vid en misstänkt allergisk reaktion. En sådan misstänkt allergisk reaktion kan vara orsakad av att ett livsmedel har en otillräcklig märkning eller att livsmedlet är kontaminerat. Nedan listas de allergener som Livsmedelsverket kan analysera.

Ackrediterade metoder

Nedan listas de ackrediterade metoder Livsmedelsverket har för analys av allergener med hjälp av Enzyme Immuno Assay (EIA) teknik.

Kontakta oss för prisuppgift för de analyser vi kan erbjuda och /eller mer information. Kontakt med laboratoriet ska alltid ske innan prov kan skickas in.

Martin Sandberg
Enhetschef, Enheten för molekylärbiologi
E-post: fornamn.efternamn@slv.se

Allergen Analysteknik Kvantifieringsgräns
Gluten EIA ≥5 mg/kg (10 mg/kg vissa matriser)
Hasselnöt EIA ≥2,5 mg/kg
Mandel EIA ≥2,5 mg/kg
Kasein (mjölkprotein) EIA ≥0,5 mg/kg (≥2,5 mg/kg vissa matriser)
Valnöt EIA ≥2,4 mg/kg
Äggviteprotein EIA ≥0,5 mg/kg
Sojaprotein EIA ≥2,5 mg/kg
Fiskprotein EIA ≥5 mg/kg (beroende på matris)

Laboratorietjänster

Senast granskad 2023-10-06