Glycyrrhizinsyra i lakrits

Lakrits finns naturligt i roten av växten Glycyrrhiza glabra och är en ingrediens i bland annat i godis, tuggummi, tandkräm, tuggtobak och läkemedel. Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som kan vara skadligt om du får i dig för mycket av det. Det kan hända om du äter mycket lakrits under en längre tid.

Hur ser man att ett livsmedel innehåller glycyrrhizinsyra?

Det finns inga gränsvärden för glycyrrhizinsyra. Det betyder att det är tillåtet att livsmedel innehåller mycket glycyrrhizinsyra. Men för livsmedel som innehåller höga halter glycyrrhizinsyra finns det regler om hur de ska märkas på förpackningen.

Är det farligt?

Det kan vara skadligt att äta mycket lakrits under en längre tid. Till exempel kan saltbalansen i kroppen rubbas, man kan få ödem – en onormal ansamling av vätska i kroppen – högt blodtryck, viktökning, hjärtproblem och huvudvärk.

I de nordiska länderna är uppskattningen att man i genomsnitt får i sig cirka 6–15 milligram glycyrrhizinsyra per person och dag. Mängden varierar mycket mellan olika människor, beroende på hur mycket lakrits de äter. Människor är också olika känsliga för glycyrrhizinsyra.

Känsliga grupper

Känsligheten varierar mycket från person till person. Personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida är möjliga känsliga grupper.

Mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter cirka 50 gram lakritsgodis eller mer per dag. 50 gram lakritsgodis som innehåller 0,2 procent glycyrrhizinsyra motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag.

Eftersom barn har lägre kroppsvikt är de känsligare än vuxna. Barn under fem år bör därför inte regelbundet äta lakrits och salmiak men några enstaka bitar någon gång ibland går bra.

Senast granskad 2024-02-14