E-vitamin

Olja hälls ur en glasflaska.

E-vitamin är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner.

Hur får vi i oss E-vitamin?

E-vitamin finns framför allt i frön, nötter, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

Vill du veta innehållet av E-vitamin i olika livsmedel? Använd gärna vår livsmedelsdatabas – sök näringsinnehåll. Värdet för E-vitamin i "Sök näringsinnehåll" motsvarar i enlighet med NNR 2023 innehållet av alfa-tokoferol. Det är den form av tokoferol (E-vitamin) som är nödvändig för kroppens funktioner och som har visat sig kunna motverka bristsymtom.

Hur mycket E-vitamin behöver vi?

Det rekommenderade dagliga behovet varierar med kön och ålder. De nordiska näringsrekommendationerna anger ett tillräckligt intag, AI, för E-vitamin. Tillräckligt intag används när det vetenskapliga underlaget är alltför osäkert för att kunna fastställa rekommenderat intag, RI. Rekommendationen för E-vitamin anges i alfa-tokoferolekvivalenter (alfa-TE). 

Grupp/Ålder

Tillräckligt intag per dag

Spädbarn 7–11 mån

5 alfa-TE

Barn 1–3 år

7 alfa-TE

Barn 4–6 år

8 alfa-TE

Barn 7–10 år

9 alfa-TE

Flickor 11–14 år

10 alfa-TE

Pojkar 11–14 år

11 alfa-TE

Flickor 15–17 år

11 alfa-TE

Pojkar 15–17 år

12 alfa-TE

Kvinnor 18–50 år

10 alfa-TE

Kvinnor över 50 år

9 alfa-TE

Gravida

11 alfa-TE

Ammande

12 alfa-TE

Män över 18 år

11 alfa-TE

Vad är alfa-tokoferolekvivalenter (alfa-TE)?

Rekommendationen för E-vitamin avser så kallade alfa-tokoferolekvivalenter. 1 alfa-TE motsvarar 1 mg RRR alfa-tokoferol, den form av alfa-tokoferol som finns naturligt i mat.

Konstgjort framställda former av E-vitamin, som förekommer i kosttillskott och som berikning, har vanligtvis lägre biotillgänglighet än RRR alfa-tokoferol.

Vitamin E har tidigare även angetts i Internationella Enheter (IE) eller International Units (IU). 1 IE/IU motsvarar 0,67 mg naturligt alfa-tokoferol eller 0,45 mg syntetiskt alfa-tokoferol.

Brist på E-vitamin

Brist har inte påvisats hos friska, men kan uppstå hos personer med kroniskt nedsatt absorption av fett och i vissa fall hos för tidigt födda barn.

Kan man få i sig för mycket E-vitamin?

E-vitamin i naturlig form har låg giftighet eftersom kroppen har en effektiv kontroll av hur vitaminet omsätts och lagras in i kroppen. Det finns däremot studier som pekar på att ett högt intag av E-vitamin i form av kosttillskott har negativa hälsoeffekter, bland annat ökad dödlighet, men några definitiva slutsatser kan inte dras baserat på de studier som finns tillgängliga idag. Sammantaget pekar dock forskningen på att ett högt intag av E-vitamin under lång tid inte ger några hälsofördelar i den allmänna befolkningen. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt en övre gräns för intag (upper intake level, UL) av alfa-tokoferol till 300 milligram per dag för vuxna.

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2024-06-14