Risker med maten för äldre

Två äldre kvinnor som lagar mat tillsammans

Med åldern blir immunförsvaret sämre och den som redan är svag kan bli sjukare av smittor eller ämnen som kan finnas i maten. Då är det några saker som är bra att vara särskilt uppmärksam på.

Hygien i köket

Det är viktigt att hålla god hygien i köket vid matlagning. Det minskar risken för att bli sjuk av maten. God kökshygien bidrar också till att maten håller sig fräsch länge, vilket minskar matsvinnet. Livsmedelsverket har råd om hygien när du lagar mat.

Håll kylvarorna kalla

Kylvaror bör förvaras kallt. En lämplig temperatur i kylskåpet är 4 °C. Då förökar sig alla slags bakterier samt mögel- och jästsvampar långsamt. Maten håller längre och risken för att bli sjuk av maten minskar. Livsmedelsverket har råd om hur kylvaror bör förvaras.

Bakterien listeria i kall, ätfärdig mat

Risken att smittas av bakterien listeria är liten. Aktiva, friska äldre behöver överlag inte tänka på att undvika listeria. Men för den som har nedsatt hälsa kan en infektion bli allvarlig.

Det är personer som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar som kan drabbas av listeria. Nedsatt immunförsvar är vanligast hos sköra äldre och de som är organtransplanterade, har cancer, inflammatoriska sjukdomar, nedsatt njur- och leverfunktion eller hiv/aids. Personer med blodcancer är mest mottagliga för listeria.

Även om risken att smittas är liten kan en listeriainfektion orsaka mycket allvarliga symtom, som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Dödligheten är mellan 20 och 30 procent.

Listeria kan finnas i kylda, ätfärdiga livsmedel med flera veckors hållbarhet. Det kan bland annat vara vakuumförpackad gravad eller rökt lax samt skivad kokt medvurst, skivad kokt och rökt skinka och skivad kalkon. Risken är lägre när livsmedlet är nyförpackat.

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Listeria dör när maten upphettas till minst 70 °C.

Norovirus i frysta, importerade hallon

Vätecyanid i linfrön

Äldre - råd om bra mat

Senast granskad 2024-01-12