Nyheter för företag

På den här sidan listar Livsmedelsverket nyheter som på olika sätt rör dig som är livsmedelsföretagare. När nyheterna berör information på Livsmedelsverkets webbsidor uppdateras även dessa.

 • Ny vägledande information om nya livsmedel

  Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning – Kontrollwiki – har uppdaterats med vägledande information om så kallade nya livsmedel. Vägledningen kompletterar informationen om nya livsmedel på Livsmedelsverkets webbplats.

  2022-01-18 -

 • Nytt uppdaterat intyg för export till Australien

  Livsmedelsverket har i samråd med myndigheten i Australien reviderat intyget för smakämnen, t.ex. köttbuljong som innehåller mer är 5 % nötkött för export från Sverige till Australien. Intyget ska användas från 4 januari 2022.

  2022-01-10 -

 • Nu inför Livsmedelsverket efterhandsdebitering av sina kontrollavgifter

  Livsmedelsverket inför från den 1 januari 2022 ett nytt avgiftssystem för de livsmedelsföretag som Livsmedelsverket kontrollerar. Uppdaterade föreskrifter om kontrollavgifter beslutades den 20 december 2021.

  2021-12-28 -

 • Nu kan livsmedelsföretag som släpper ut ekologiska livsmedel anmäla sig till Livsmedelsverket

  Hanterar ditt livsmedelsföretag ekologiska livsmedel? Då kan du behöva anmäla det till Livsmedelsverket. Nu finns formulär på webbplatsen för de företag som ska anmäla sig. Det går bra att anmäla sig redan nu.

  2021-12-22 -

 • Vintermöte 2022: ”Klimatet förändras, har ni råd att inte göra det?”

  Klimatförändringarna är här. De senaste åren har vi sett exempel på både torka och översvämningar. På Vintermötet 2022 kommer vi att prata om hur livsmedelsföretag kan anpassa sin verksamhet till ett förändrat klimat.  Boka den 2 mars för en spännande dag.

  2021-12-20 -

 • Ett uppdaterat intyg för export till Sydkorea

  Livsmedelsverket har i samråd med sydkoreanska myndigheten APQA reviderat exportintyg för gelatin och kollagen (LIVS 299)

  2021-12-17 -

 • Uppdaterad information gällande etylenoxid

  Under 2021 har flera livsmedel stoppats i Sverige och andra EU-länder på grund av att de innehåller ett i EU förbjudet bekämpningsmedel – etylenoxid. I somras kom alla medlemsstater överens om hur dessa återkallanden skulle gå till.

  2021-12-17 -

 • Åtta av tio tror på mindre matsvinn med ”bäst före – ofta bra efter”

  Matsvinn har stor påverkan både på miljö, klimat och på ekonomi, därför behöver svinnet minska. En viktig pusselbit är hur datummärkningen på mat uppfattas av konsumenter. I en undersökning från Livsmedelsverket uppger åtta av tio att de troligen skulle slänga mindre mat om den är märkt med ”bäst före - ofta bra efter”.

  2021-12-15 -

 • Nya ekologiska regler på plats

  Ett år försenad ska den nya ekologiska förordningen (EU) 2018/848 börja tillämpas 1 januari 2022. De nya reglerna innebär flera nyheter. Bland annat ska nya företag med ekologiska produkter anmäla sig till Livsmedelsverket. 

  2021-12-15 -

 • Efsa föreslår skärpt bedömning av bisfenol A

  Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, föreslår en skärpt bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan. Bedömningen går nu ut på remiss till samtliga medlemsländer.

  2021-12-15 -