Om Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan, NKP

"Du som jobbar med kontroll i livsmedelskedjan gör skillnad för många, varje dag. Kontrollen i livsmedelskedjan är viktig för svensk livsmedelssektor. NKP:n är kontrollens färdplan, gemensam för alla kontrollmyndigheter"

/Generaldirektörerna för Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) 

Den nationella kontrollplanen beskriver kontrollen i Sverige

Den nationella kontrollplanen är ett övergripande dokument som omfattar hela livsmedelskedjan. Dess framtagande har skett i samverkan mellan flera myndigheter, däribland Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Även länsstyrelser, kommuner, försvarsinspektören för hälsa och miljö, Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW) samt Tullverket har bidragit till sidans innehåll. Du hittar myndigheterna längst ner på varje sida. Klickar du på logotypen kommer du direkt till myndighetens webbplats.

Bakgrunden till planen är att det i förordning (EU) 2017/625 om offentlig kontroll framgår att varje medlemsland i EU ska ha en flerårig nationell kontrollplan.

Den nationella kontrollplanen har en beskrivande del och en styrande del. Den beskrivande delen ger information om kontrollen i livsmedelskedjan, dess upplägg och vilken myndighet som gör vad. Dessutom finns information om hur myndigheter samarbetar och hur kontrollen utvärderas och följs upp. I den styrande delen framgår det vilka mål och prioriteringar som myndigheterna i livsmedelskedjan arbetar med under perioden.

Planen har en fyraårig giltighetstid och granskas regelbundet, där varje sida ses över minst en gång per år.

Den nuvarande planen gäller från 2022 till och med 2025.

Välkommen till NKP 2022 -2025!

Så använder du planen

Den nationella kontrollplanen är i första hand till för kontrollmyndigheterna i livsmedelskedjan. Planen är ett verktyg för dig som ska leda, planera och följa upp kontrollen och vänder sig till chefer, beslutsfattare och till politiker. Den nationella kontrollplanen ger också dig som företagare, branschföreträdare eller konsument inblick i kontrollen och vilka prioriteringar som finns.  

Målsättningen är att planen ska vara lättillgänglig, aktuell och relevant – för både myndigheter och företag. Planen omfattar alla led i livsmedelskedjan – från jord till bord – och den ska vara ett styrdokument för myndigheterna i alla lagstiftningsområden i livsmedelskedjan.

Planen kan användas på olika sätt då den:

  • hjälper vid verksamhetsplanering
  • ger information om rättsliga grunder för kontrollen, myndigheternas befogenheter, krav på kontrollmyndigheter, hur kontrollen är organiserad och hur myndigheterna säkerställer att personalen har rätt kompetens.
  • ger en inblick i hur myndigheterna samverkar, vilka beredskapsplaner som finns och samarbete vid utredningar och i kris
  • innehåller kontaktuppgifter till de myndigheter som utarbetat planen och en sammanställning över definitioner och begrepp som används i planen.
Senast granskad 2025-05-12