Aktiva och smarta förpackningar
Under senare år har mycket hänt när det gäller matförpackningar. Krav på längre hållbarhet har gjort att nya typer har tagits fram. De kallas ofta aktiva, smarta eller intelligenta och används framför allt i Japan, USA och Australien.
Bakgrund
Anledningen till att man utvecklar nya förpackningar är att sättet att sälja mat förändras. Företag vill allt mer sälja konserverade, hälsosamma och halvfärdiga livsmedel som är fräscha och naturliga. Man vill också minska kostnader när det gäller färdiglagade rätter. Även längre transportvägar bidrar.
Aktiva förpackningar
Det finns olika slags aktiva förpackningar. Vissa är gjorda av material som gör det möjligt att öka säkerheten eller bevara och öka livsmedlets kvalitet. Andra innehåller syre eller andra ämnen som gör att gaser, dålig lukt och annat absorberas så att kvaliteten bevaras under hela hållbarhetstiden.
En del förpackningar innehåller så kallad modifierad atmosfär med olika blandningar av syrgas, kvävgas och koldioxid för att förlänga hållbarheten. Mat som förpackas i modifierad atmosfär måste märkas med orden "förpackad i en skyddande atmosfär".
I vissa mikrovågsförpackningar (till exempel för popcorn) används teknik för att temperaturen ska kunna höjas lokalt.
Smarta förpackningar
Smarta eller intelligenta förpackningar har en yttre eller inre indikator som berättar om livsmedlets historia och kvalitet. Vanligast är indikatorer för tid och temperatur, andra är indikatorer för och syrgas- och koldioxid. Det finns även färdigknappar som visar när till exempel en tillagning är klar. Ansträngningar har också gjorts att utveckla indikatorer för förruttnelse och kvalitet.
Vad säger lagen?
Inom EU har särskild lagstiftning tagits fram för aktiva, smarta och intelligenta förpackningar (Kommissionens förordning (EU) 450/2009), och en vägledning för de som tillverkar förpackningarna. Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, granskar därefter förpackningarna innan EU-kommissionen beslutar om att godkänna dem.
Tabell 1. Exempel på aktiva förpackningstekniker som aktivt absorberar
kemiska ämnen och gaser i utrymmet mellan livsmedel och förpackning.
Typ av tillämpning | Exempel på användningsområde | Exempel på reagens |
---|---|---|
Syrgasabsorbenter | ost, bageriprodukter, konfektyr, nötter, mjölkpulver, kaffe, te, torkade grönsaker, bönor, mjöl, gryn, örter, kryddor, öl, fruktjuicer, färdiglagade kött- o fiskrätter, pasta, nudlar, rökta charkuteriprodukter, jordbruks- och trädgårdsprodukter |
järnföreningar, askorbinsyra, metallsalter, org.metallföreningar katekol, Pd/Pt katalysatorer, glukosoxid, alkoholoxidas |
Fuktabsorbenter | bageriprodukter, t ex kakor och franskbröd, kött, fisk, fjäderfä, färdiglagade rätter, smörgåsar, skivade frukter/ grönsaker med högt vatteninnehåll, jordbruks- och trädgårdsprodukter |
glycerol, lera, kiselgel, propylenglykol, polyakrylatsalter |
Koldioxidabsorbenter | rostat kaffe | kalciumhydroxid+ natriumhydroxid el kalciumhydroxid |
Etenabsorbenter | frukt som äpplen, kiwifrukt, aprikoser, bananer, mangos, gurka, tomater, avokado, persimoner,grönsaker som morötter, potatis, sparris, brysselkål |
aluminiumoxid+kalium-permanganat,krystobalit, aktivt kol, zeolit |
Abs. av illaluktande ämnen; aminer, aldehyder och svavel | livsmedel känsliga för oxidation som proteiner och/eller omättade fettsyror; kex, snacks, flingor; konserver, juice | citronsyra i polymerer, cellulosaestrar, polyamid |
Abs. av ämnen (skämda); laktos, kolesterol | mejeriprodukter, mejeriprodukter för laktosintoleranta personer |
Tabell 2. Exempel på aktiva förpackningstekniker som aktivt avger
kemiska ämnen och gaser till livsmedel.
Typ av tillämpning | Effekt | Exempel på användingsområde |
---|---|---|
(Fuktreglerare) | reglerar vattenhalt | grönsaker |
Koldioxidavgivare |
a) bakteriostatisk effekt speciellt på gramnegativa stavbakt. |
a) kött, fisk, fjäderfä, färdiglagade rätter b) färska grönsaker och frukt |
Etanolavgivare | antimykotiska ämnen verkar mot vegetativa celler hos mikroorganismer; förhindrar tillväxt av patogena mikroorganismer |
bageriprodukter, torra fiskprodukter |
Avgivning av organiska syror, t ex propion- och sorbinsyra | antimikrobiella effekter, undvika mögel vid förvaring | omfattande en stor varierande mängd livsmedel, t ex bageriprodukter |
Avgivning av hinokitol | antimikrobiella effekter | omfattande en stor varierande mängd livsmedel |
Svaveldioxidavgivning |
a) färgstabilisering b) förhindra Maillardbryning
c) antimikrobiella effekter |
a) torkad frukt, grönsaker, vin b) omfattande en stor varierande mängd värmda och bakade livsmedel c) omfattande en stor varierande mängd färska och processade livsmedel |
Avgivning av fungicider, t ex pyretriner |
desinfektionsmedel av låg toxicitet som kan förhindra skadegörelse på utsidan av en förpackning |
torra livsmedel i säckar som förvaras längre tid, t ex mjöl, ris, gryn och bönor |
Avgivning av ej godkända "konserveringsmedel", t ex allylisotiocyanat | antimikrobiella effekter | kött, färsk frukt |
Avgivning av antioxidanter,t ex BHT, BHA, E-vitamin | förhindra oxidation | torra livsmedel och oxidationskänsliga livsmedel |
Smakavgivare | motverka ämnen som bryts ned till illaluktande ämnen | omfattande en stor varierande mängd färska och processade livsmedel |
Enzymatiska effekter | glukosoxidas, kolesterolreduktas | alla slags livsmedel |
Tabell 3. Exempel på smarta förpackningar.
Typ av tillämpning | Funktion |
Exempel på användningsområde |
---|---|---|
Tid-temperaturindikator (extern) | information om temperaturhistoria och/eller överskridande av en kritisk temperatur |
vid transport och förvaring av kylda eller frysta livsmedel |
Syrgasindikatorer (intern) | information om läckage | livsmedel förvarat vid reducerad syrgaskonc. (bevis på brytning) el. modifierad atmosfär alt. vakuumförpackade |
Koldioxidindikator | information om rätt konc. av koldioxid vid gaspackning | livsmedel packade i modifierad atmosfär |
Färdigindikator ("klarknappp") | information om temperatur inne i livsmedlet | mikrovågsuppvärmd mat, skinka |
Förruttnelseindikator | information om mikrobiologisk status | färskt kött, fisk el. fjäderfä |
Säkerhetsindikator | information om brytning | barnmatsburkar etc |