Text på förpackning, märkning

För att göra det lättare att hitta rätt bland maten är den märkt på olika sätt. De finns tydliga regler för hur det ska gå till. Ingredienser, vikt och annat ska synas tydligt och vara lätt att förstå. Köper du mat över disk, fråga gärna om innehållet. Den som säljer maten måste kunna svara på dina frågor.

Genom texter och märkning kan du jämföra innehåll, välja nyttiga varianter och undvika sådant du inte tål. Du hittar också kontaktuppgifter om du har frågor eller vill klaga.

Tycker du att märkningen inte håller vad den lovar kan du kontakta kommunen, oftast miljö- och hälsoskyddsförvaltningen eller motsvarande. Misstankar kan bland annat handla om fel ingredienser eller vilseledande namn och märkning.

Marknadsföring

Två kvinnor vid ett frukostbord utomhus.
Konsten att undvika nötter, ägg och gluten Det som vissa äter till frukost kan vara livsfarligt för andra. Därför finns stränga regler för hur maten ska allergimärkas.
Frukt och grönsaker som formar ett nyckelhål
Inte allt klarar sig igenom Nyckelhålet Titta alltid efter Nyckelhålet. Symbolen är en genväg till mat som innehåller mer av det nyttiga och mindre av det som är bäst att undvika.
Märkning på grytbit av nötkött
Märkning visar var köttet kommer från Kött från nöt, gris, lamm, get och fågel ska märkas så att men vet var det kommer från. Det ska även fisk och vissa andra livsmedel som honung, frukt och olivolja.
Senast granskad 2021-08-19