C-vitamin

Två röda paprikor.

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

Hur får vi i oss C-vitamin?

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:

  • En stor apelsin
  • En halv paprika
  • Åtta stycken brysselkål

C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten. Generellt gäller att näringsinnehållet påverkas minst av tillagning med lite vätska, vid låg temperatur och under kort tid. Därför är ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn mer skonsamma sätt för att upphetta livsmedel, jämfört med kokning, stekning eller wokning.

C-vitamin i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant. 

Hur mycket C-vitamin behöver vi?

Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder. 

Grupp/Ålder

Rekommenderat intag per dag

Spädbarn 7–11 månader

30 milligram

Barn 1–3 år

25 milligram

Barn 4–6 år

35 milligram

Barn 7–10 år

55 milligram

Flickor 11–14 år

75 milligram

Pojkar 11–14 år

80 milligram

Flickor 15–17 år

90 milligram

Pojkar 15–17 år

105 milligram

Kvinnor över 18 år

95 milligram

Gravida

105 milligram

Ammande

155 milligram

Män över 18 år

110 milligram

Brist på C-vitamin

Det är i dag ovanligt med brist på C-vitamin i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.

Personer som röker har ett ökat behov av C-vitamin. De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) 2023 rekommenderar därför att personer som röker får i sig omkring 40 mg extra C-vitamin per dag från maten.

Kan man få i sig för mycket C-vitamin?

Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2023-10-05