C-vitamin

Paprika

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

Hur får vi i oss C-vitamin?

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:

  • En stor apelsin
  • En tredjedels paprika
  • 1 portion broccoli (100 gram)
  • 3 stycken brysselkål

C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten.

C-vitamin i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant. 

Hur mycket C-vitamin behöver vi?

Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder och kön. Det rekommenderade dagliga intaget är:

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat dagligt intag milligram
Spädbarn 6-11 månader 20
Spädbarn 12-23 månader 25
Barn 2-5 år 30
Barn 6-9 år 40
Barn 10-13 år 50
Vuxna 75
Gravida 85
Ammande 100

I livsmedelsdatabasen - sök näringsinnehåll visas C-vitamin som summan av askorbinsyra och dehydroaskorbinsyra.

Brist på C-vitamin

Det är i dag ovanligt med brist på C-vitamin i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.

Kan vi få i oss för mycket C-vitamin?

Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Källor

 

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2019-03-08