Råd om folsyra för kvinnor

Alla som kan tänkas bli gravida inom några månader rekommenderas att ta tillskott med folsyratabletter.

Många får i dag i sig för lite folat från maten och genom att ta folsyratillskott i god tid före graviditeten kan man minska antalet barn som föds med, eller foster som aborteras på grund av, ryggmärgsbråck. Eftersom inte alla graviditeter är planerade rekommenderas alla som kan tänkas bli gravida inom några månader att ta folsyratillskott.

Om du äter mycket folatrika livsmedel kan det hända att du får i dig tillräckligt mycket folat via maten.

Vad är folat och folsyra?

Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat.

Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist.

Folat eller folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har låga halter folat i blodet när du blir gravid löper du ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.

Var finns folat naturligt?

Livsmedel som innehåller mycket folat är till exempel

  • baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
  • gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
  • kål som broccoli, brysselkål, blomkål
  • bär som jordgubbar, hallon, björnbär
  • fullkornsprodukter, som bröd, havregryn och andra fullkornsgryn
  • leverpastej och lever (gravida bör inte äta lever men leverpastej går bra).

Får man i sig tillräckligt med folat om man äter mycket frukt och grönt?

Om du äter mycket folatrika livsmedel, till exempel om du är vegetarian eller vegan och äter stora mängder baljväxter, kan det hända att du får i dig tillräckligt mycket folat via maten. Då finns inget behov av extra folsyratillskott.

När ska man äta folsyra?

Alla som kan tänkas bli gravida inom några månader rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra per dag.

Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

Senast granskad 2024-02-06