Varför bli maten dålig och hur vet man det?

De flesta mikroorganismer, bakterier, mögel- och jästsvampar, gör oss inte sjuka. Men en del förstör maten när de förökar sig. På den här sidan kan du läsa om vad det beror på och om hur du minskar risken att mat blir dålig.

Om du vill minska risken att din mat blir dålig kan du:

  • Se till att maten inte smutsas ner. Tvätta händerna innan du tillagar eller tar i maten och använd rena köksredskap och förpackningar.  
  • Tillaga maten genom att koka eller upphetta på annat sätt. Då får du bort bakterier, mögel- och jästsvampar i maten.
  • Förvara kylvaror i kylskåp eller frys samt torrvaror torrt. Du kan också använda salt, socker, syra för att syra eller konservera maten. Andra sätt är att torka maten eller låta den jäsa med mjölksyrabakterier. Då blir det svårare för bakterier, mögel- och jästsvampar att föröka sig.

Varför blir maten dålig?

Mat kan innehålla mikroorganismer som bakterier, mögel- och jästsvampar. De kan finnas naturligt i maten eller hamna där på grund av en förorening. De flesta mikroorganismer gör oss inte sjuka, men en del förstör maten när de förökar sig.

När mat blir dålig kallas det att den är förskämd. Det kan bero på många olika saker. Om det beror på bakterier, mögel- och jästsvampar kallas det mikrobiologisk förskämning. Andra orsaker till att mat blir förskämd kan vara uttorkning, missfärgningar och kemiska reaktioner som härskning.

Hur vet man att maten blir dålig?

När mat blir dålig ändras ofta konsistens, lukt och smak. Maten upplevs då av många som oaptitlig att äta.

Några synliga tecken på att maten blivit dålig av mikroorganismer är att

  • den är missfärgad
  • den är slemmig
  • det finns synlig växt av bakterier, jäst eller mögel
  • det har bildats gas i förpackningen
  • matens struktur har brutits ner.

Det kan också bildas ämnen som luktar och smakar illa. Maten får en bismak eller surnar. Olika personer är olika känsliga och det som bedöms vara dålig mat av en person kan vara helt ok för en annan.

Vad kan det bero på?

Hur snabbt ett livsmedel blir dåligt beror främst på matens egenskaper.

  • I viss mat som färsk mjölk, fisk, kött, kyckling, skaldjur eller matrester trivs bakterier bra och de kan föröka sig ganska snabbt. Det beror på att det finns det gott om vatten, mycket näring och det inte är särskilt surt.
  • I annan mat som sylt, juice och saft, bröd, torkade charkprodukter med mera trivs bakterier inte bra. Det är för surt, för salt, för sött eller för torrt för dem. Däremot förökar sig mögel- och jäst bra i dessa livsmedel.

Temperaturen har störst betydelse för hur snabbt maten blir dålig, särskilt för kylvaror. Kylvaror blir snabbare dåliga om det är 8 °C i kylskåpet i stället för 4 °C.

Luftfuktigheten har också betydelse, särskilt för torra livsmedel som bröd. De kan dra åt sig fukt från luften och det gynnar särskilt mögelsvampar.

Livsmedel som är förpackade i skyddande atmosfär har i regel längre hållbarhet. Det är gasblandningar som används för att hindra bakterier och mögelsvampar att föröka sig.

Senast granskad 2024-01-18