Hur får vi i oss K-vitamin?
Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger. Vitamin K2 bildas av tarmbakterier även hos oss människor, men inte i tillräcklig mängd för att tillgodose kroppens behov.
Innehållet av K-vitamin i livsmedel påverkas av faktorer såsom sort, odlings- och lagringsförhållanden. Vitamin K1 är ljuskänsligt, men relativt värmestabilt. Studier tyder på att biotillgängligheten av vitamin K1 i grönsaker kan vara låg och att den påverkas av måltidens fettinnehåll.
Vill du veta innehållet av K-vitamin i olika livsmedel? Använd gärna vår livsmedelsdatabas – sök näringsinnehåll. Värdet för K-vitamin i "Sök näringsinnehåll" motsvarar i enlighet med NNR 2023 summan av vitamin K1 och vitamin K2.
Hur mycket K-vitamin behöver vi?
De nordiska näringsrekommendationerna anger ett tillräckligt intag, AI, för K-vitamin. Tillräckligt intag används när det vetenskapliga underlaget är alltför osäkert för att kunna fastställa rekommenderat intag, RI.
|
Grupp/Ålder |
Tillräckligt intag per dag |
|
Spädbarn 7–11 mån |
10 mikrogram |
|
Barn 1–3 år |
15 mikrogram |
|
Barn 4–6 år |
20 mikrogram |
|
Barn 7–10 år |
30 mikrogram |
|
Flickor 11–14 år |
45 mikrogram |
|
Pojkar 11–14 år |
50 mikrogram |
|
Flickor 15–17 år |
60 mikrogram |
|
Pojkar 15–17 år |
65 mikrogram |
|
Kvinnor 18–50 år |
65 mikrogram |
|
Kvinnor över 50 år |
60 mikrogram |
|
Gravida |
80 mikrogram |
|
Ammande |
65 mikrogram |
|
Män 18–50 år |
75 mikrogram |
|
Män över 50 år |
70 mikrogram |
Brist på K-vitamin
Brist är ytterst ovanligt, men har påvisats hos personer med nedsatt absorption från tarmen och vid antibiotikabehandling. Inlagringen av K-vitamin i kroppen är låg och nyfödda har inte heller utvecklat någon tarmflora som kan bilda vitaminet. För att motverka blödningar innanför skallbenet ges K-vitamin som injektion till alla nyfödda i Sverige.
Kan man få i sig för mycket K-vitamin?
Det finns inget belägg för att ett högt intag av K-vitamin från kosten skulle ha negativa effekter på hälsan. Begränsade perioder av intag på upp till 10 milligram per dag från kosttillskott med fyllokinon har inte kopplats till negativa effekter.
K-vitamin och blodförtunnande medel
Personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel som innehåller en K-vitaminantagonist, vanligen Warfarin, får ibland rådet att begränsa konsumtionen av livsmedel rika på K-vitamin eftersom vitaminet påverkar blodkoagulationen.
En stor dag-till-dag-variation av konsumtionen av livsmedel rika på K-vitamin kan bidra till problem med att ställa in den rätta dosen. Det är dock inte helt klarlagt hur stor betydelse kostintaget av K-vitamin har.
Det finns inga skäl till att generellt begränsa konsumtionen av K-vitaminrika livsmedel när man behandlas med blodförtunnande läkemedel. Förändringar i kostintaget – speciellt radikala kostomläggningar – bör dock rapporteras till läkare/dietist. Man bör vara uppmärksam på att kosttillskott och dietpreparat kan innehålla betydande mängder av tillsatt K-vitamin.
| Hög halt >100 µg/100 g | Måttlig halt 20-100 µg/100 g |
| Bladgrönsaker som spenat, mangold och sallat (ej isbergssallat) | Isbergssallat, squash, sparris |
| Broccoli | Sockerärter, färska sojabönor, gurka, avokado |
| Rapsolja, sojaolja | Olivolja, linfröolja |
| Grönkål, brysselkål | Vitkål, rödkål |
| Pestosås | Äggula |
| Korv av kyckling eller hjort | |
| Kalkonfilé |