Söksida

Hittade 160 i kategori "Kontrollwiki"

  • Listeriaprovtagning av ätfärdiga livsmedel

    Företag som producerar livsmedel som kan utgöra en risk för listerios, ska vidta åtgärder inom sin egen kontroll för att förebygga förekomst och tillväxt av L. monocytogenes. Här får du veta vad som
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-01-27
  • Särskilda ingredienser och processhjälpmedel

    Inom EU används uttrycket "Food improvement agents" som ett samlingsnamn för tillsatser, aromer och enzymer. Gemensamt för dessa ämnen är nämligen att de används för att förbättra livsmedel på ett
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-19
  • Märkning av tillsatser när de säljs som sådana

    När livsmedelstillsatser säljs som sådana finns särskilda märkningskrav. Kraven på märkningen är olika för tillsatser som säljs mellan företag och tillsatser som säljs direkt till konsumenten. Här
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-01-31
  • Att använda godkända tillsatser

    Vilka tillsatser som är tillåtna i vilka livsmedel och under vilka villkor de får användas framgår av bilaga II till förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser. På den här sidan finns
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-02-03
  • Att använda tillsatser i tillsatser, aromer, enzymer och näringsämnen

    Tillsatser kan användas för att standardisera, späda ut, lösa upp eller underlätta lagring av tillsatser, aromer, enzymer och näringsämnen. Till exempel kan en tillsats ingå som bärare i en arom
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-01-04
  • Operativa mål för livsmedelskontrollen 2017 - 2019

    De operativa målen är ett samlat grepp mot särskilda risker i mat och dricksvatten. Målen finns i den nationella kontrollplanen (NKP) och utgår från effektmål inom fyra fokusområden - säkert
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-03-15
  • Myndighetsmål för operativa förutsättningar

    Myndighetsmål för operativa förutsättningar är mål för en fungerande kontrollprocess och för en effektiv kontroll, en kontroll som har avsedd effekt. Målen finns i nationella kontrollplanen (NKP). De
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-01-18
  • Riskmodulen

    I riskmodulen värderas olika riskfaktorer som är kopplade till verksamheten i livs-medelsanläggningen. Modulen ger en risklass och en initial kontrolltid.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-04-12
  • Beräkningsexempel

    Här hittar du exempel på hur man kan beräkna kontrolltiden utifrån verksamhetens risk, informations- och märkningsansvar och tidigare erfarenheter från kontrollen.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-03-08
  • Lagstiftning som styr import av livsmedel och köksredskap

    Den lagstiftning som styr import av livsmedel är omfattande och har därför en egen sida här i Kontrollwiki.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-04-12
  • Gränskontroll av animaliska livsmedel

    De flesta animaliska livsmedel måste kontrolleras vid gränsen. Här finner du information om vilka regler som gäller och hur gränskontrollen ska gå till.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-03-30
  • Sammansatta livsmedel - krävs gränskontroll eller inte?

    Det finns många faktorer som påverkar om livsmedel som innehåller både animaliska och vegetabiliska ingredienser måste gränskontrolleras eller inte. För att bedöma vilka krav som gäller för en viss
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-03-30
  • Pre exportkontroller av jordnötter och mandlar från USA

    Pre-exportkontroll är kontroll i avsändarlandet. Här följer de regler som gäller pre-exportkontroll av jordnötter och mandlar från USA. Du får också information om avgifter, provtagning, hantering av
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-03-30
  • 1. Starta en utredning

    I detta avsnitt får du tips inför den första kontakten med anmälaren samt hjälp att avgöra om en utredning ska startas.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-03-31
  • 4. Skicka personer på provtagning

    I detta avsnitt beskrivs vad du och andra behöver göra för att få användbara provresultat från människor som har symtom och/eller arbetar med livsmedel.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-02-14
  • 6. Undanröj smittkällan

    I detta avsnitt kan du läsa om vad du som livsmedelsinspektör kan göra för att stoppa smittan, och vilka krav du kan ställa på livsmedelsföretaget.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-03-31
  • Mängdangivelse

    Ibland behöver företagaren märka ut hur mycket av en viss ingrediens som ingår i ett livsmedel, en så kallad mängdangivelse. Det är exempelvis ett krav om namnet på ingrediensen nämns i livsmedlets
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-01-27
  • Nettokvantitet

    I de flesta fall ska livsmedelsförpackningar vara märkta med uppgift om hur mycket livsmedlet väger eller vilken volym som ryms i förpackningen. Det kallas för nettokvantitet. Här kan du läsa om hur
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-01-27
  • Var säljs kosttillskott?

    Det finns en lång rad verksamheter som säljer kosttillskott. Hur granskningen och kontrollen bör gå till kan variera. Här får du veta vad som är viktigt att tänka på vid kontroll av olika
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-20
  • Planera för provtagning

    Att ha en så tydlig bild som möjligt av vilken provtagning som behöver utföras är viktigt för att kunna ha rätt resurser, bland annat tid, kompetens, laboratoriekapacitet och inte minst finansiering.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-07