Konservburkar

Öppnad konservburk

Hur påverkar konservburkarna maten vi äter? Konservburkar samt i viss mån beläggningar av tenn i kok- och stekkärl kan lösa ut tenn i sur miljö. Många konservburkar av förtennad plåt är belagda med en lack på insidan. Det gör att tenn inte avges till livsmedlet. I vissa konserver av frukt och grönsaksinläggningar är dock tennskiktet fortfarande i direkt kontakt med livsmedlet.

Råd

Förvara inte rester i öppnade konservburkar. Ät inte mat från en bucklig konservburk om burken inte är tät.

Är tenn farligt?

Tennföreningar är irriterande för magtarmkanalens slemhinna, vilket kan ge illamående, kräkningar, diarré, trötthet och huvudvärk. Antalet rapporterade fall är få. De som finns handlar om förgiftning efter att man ätit konserverad fruktjuice, tomater, körsbär, sparris, sill och aprikoser.

Bör man förvara matrester i en konservburk i kylen?

Nej, vid förvaring av rester i konservburk kan tenn lösas ut i maten. När syre kommer in i burken kan tenn lösas ut från burkens insida i sådana mängder att det kan ge magbesvär, speciellt vid sura livsmedel med lågt pH-värde. Bakterier kan även ha växt i burken.

Är det farligt att äta mat från en bucklig konservburk?

Nej, inte om burken är tät. Innehållet i en otät burk bör man däremot inte äta eftersom

  • bakterier kan ha växt i burken
  • när det kommer in syre i burken kan tenn lösas ut från burkens insida i sådana mängder att det kan ge magbesvär, speciellt vid sura livsmedel med lågt pH-värde.

Många konservburkar av förtennad plåt är belagda med en lack på insidan. Det gör att tenn inte avges till livsmedlet. I vissa konserver av frukt och grönsaksinläggningar är dock tennskiktet fortfarande i direkt kontakt med livsmedlet.

Finns det bly i konservburkar?

Nej. Tidigare var konservburkar ofta blylödda. Det ledde till att maten som fanns i burken förorenades med bly. Numera är konservburkar oftast svetsade. En blylödd burk har en tjock fog till skillnad från en svetsad som har en jämn yta.

Är lacken på insidan av konservburkar farlig?

Förpackningar och köksredskap

Senast granskad 2024-04-24