Till huvudinnehåll
Till meny
Till undermeny
Lyssna
Lättläst
Teckenspråk
English
Other languages
Sök
Sök via kategorier istället, till exempel lagstiftning
Lagstiftning
Publikationer
Beredskap
E-nummer
Remisser
Vägledningar
Branschriktlinjer
Nyheter
Matvanor, hälsa och miljö
Livsmedel och innehåll
Företagande, regler och kontroll
Om oss
Blanketter
Kontrollhandböcker
Kontrollwiki
Meny
Matvanor, hälsa & miljö
Expandera
Kostråd
Expandera
Kostråden - hitta ditt sätt
Expandera
Grönsaker och frukt - råd
Fisk och skaldjur - råd
Fullkorn - råd
Kött och chark - råd
Matfetter - råd
Mejeriprodukter - råd
Socker - råd
Salt - råd
Alkohol - råd
Nötter och frön - råd
Energibalans - råd
Rörelse i vardagen - råd
Vetenskapen bakom våra råd
Nyckelhålsrecept-genväg
Matvanekollen, testa ditt sätt
Matvanekollen – testa ditt sätt
Gravida - råd om bra mat
Expandera
Bra mat när du är gravid
Gravid - Mat att undvika
Gravid - Hur får jag tillräckligt med näring?
Gravid - Hur mycket mat är lagom?
Träning för gravida
Visst kan du äta julbord när du är gravid
Vegokunskap för gravida och ammande
Ammande - råd om bra mat
Expandera
Bra mat när du ammar
Hur får jag tillräckligt med näring?
Mat att undvika - ammande
Hur mycket mat är lagom?
Träning för den som fått barn
Vegokunskap för gravida och ammande
Barn och ungdomar
Expandera
Spädbarn
Barn 1-2 år
Barn och ungdomar 2-17 år
Vegetarisk mat till barn
Vegansk mat till barn
Äldre - råd om bra mat
Expandera
Aptit, hälsa och näring för äldre
Bra matvanor för äldre
Risker med maten för äldre
Folsyra för kvinnor
Vegetarisk mat
Vegansk mat
Miljöförgiftad fisk
Expandera
Miljöförgiftad fisk - lättläst
Syna saltet
Expandera
Hälften vore nog
Salt är en vanesak
Syna saltet - för hälsan
Hur mycket salt bär du hem?
Syna saltet - när du handlar
Syna saltet - när du lagar mat
Minska på saltet - inte på smaken
Välj rätt salt
Tallriksmodellen
Expandera
Illustrationer av tallriksmodellen
Fotografier av tallriksmodellen
Den grönare Matcirkeln
Näringsrekommendationer
Expandera
Referensvärden i NNR
Nyckelhålet
Expandera
Nyckelhålsrecept
Expandera
Lättsaltade recept
Vegetariska recept
Soppor
Köttrecept
Paj, pasta, pizza, tex-mex
Kycklingrecept
Fisk- och skaldjursrecept
Matvanor - undersökningar
Expandera
Riksmaten småbarn
Expandera
Mer information om undersökningen
Utvärdering av metod
Riksmaten barn
Riksmaten ungdom
Expandera
Metod
Den gröna maten
Kött och fisk
Godis och läsk
Vardag och helg
Hur mår ungdomarna?
Har ungdomar näringsbrist?
Fysisk aktivitet
Fler resultat
Riksmaten vuxna
Matkorgsundersökningar
Övervakning av ämnen i kroppen
Metoden RiksmatenFlex
Portionsguiden
Sjukdomar, allergier och hälsa
Expandera
Allergi och överkänslighet
Expandera
Allergi och överkänslighet - lättläst
Nötter och fröer - allergi
Frukt och grönsaker - allergi
Nickel - allergi
Celiaki och spannmålsallergi
Tillsatser - överkänslighet
Histamin - överkänslighet
Mjölk och laktos - allergi och intolerans
Baljväxter, jordnötter - allergi
Fisk, skaldjur och insekter- allergi
Ägg - allergi
Matvanor och sjukdom
Övervikt och fetma
Tarmfloran
Matförgiftning
Expandera
Matförgiftning - lättläst
Så spårar man smitta
Råd vid utlandsresa
Utbrott
Dieter och viktnedgång
Expandera
Dieter
Måltider i vård, skola och omsorg
Expandera
Nationellt kompetenscentrum
Måltidsmodellen
Expandera
Goda måltider
Integrerade måltider
Trivsamma måltider
Miljösmarta måltider
Näringsriktiga måltider
Säkra måltider
Fakta om offentliga måltider
Expandera
Fakta - Kommunövergripande
Fakta - Förskolans och skolans måltider
Fakta - Äldreomsorgens måltider
Fakta - Sjukhusens måltider
Fakta - Matsvinn i offentliga kök
Kartläggning av offentliga måltider 2024
Förskola
Skola
Expandera
Utbildning
Sjukhus
Expandera
Utbildning
Gruppbostad, LSS
Expandera
Utbildning
Nätverk
Laga mat tillsammans
Äldreomsorg
Expandera
Utbildning
Specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg
Expandera
Måltider för barn och elever med NPF i förskola och skola
Så kan skolmåltidssystemet bidra till ett hållbarare samhälle
Expandera
Arbete för att förändra skolmåltidssystemet
Ett missionsorienterat arbetssätt för mer hållbara skolmåltider
Arbetsmetoder inom Ett nytt recept för skolmåltider
Agenda 2030 på menyn
Bli inspirerad av genomförda experiment
Matsvinn i storkök
Expandera
Fakta om matsvinn i offentliga kök
Nationell metod för mätning av matsvinn
Handbok för minskat matsvinn
Kartläggning av matsvinn 2024
Måltidsbloggen
Samtal om mat i hälso- och sjukvården
Expandera
Bra matvanor räddar liv
Kunskap för dig och dina patienter
Mer att läsa och lära på webbplatsen
Matsvinn
Expandera
Tips för minskat matsvinn
Expandera
Förvara maten rätt
Förvara frukt och grönt rätt
Ta vara på sommarens frukt, bär och grönsaksskörd
Vad betyder datummärkningen?
Viktigt att minska matsvinnet
Expandera
Nyord om matsvinn
Svinnrik – material för HKK-lärare
Fakta om matsvinn
Matsvinnsdagen
Miljö
Expandera
Miljösmarta matval
Expandera
Kött och chark
Fisk och skaldjur
Grönsaker, baljväxter och frukt
Potatis och spannmål
Mejerivaror
Ägg
Matfetter
Dricksvatten - miljö
Nationella miljömål
Nyheter Mat och hälsa
Livsmedel & innehåll
Minimera
Mat och dryck
Expandera
Drycker och alkohol
Fisk och skaldjur
Expandera
Musslor och ostron
Odlad lax och Östersjölax
Frukt, bär, grönt och baljväxter
Godis och snacks
Kött, kyckling och ägg
Mjölk och mejeriprodukter
Expandera
Opastöriserad mjölk
Pastöriserad mjölk
Nötter och frön
Smör, margarin och matolja
Spannmål, potatis, ris och kassava
Svamp - lär dig skilja på ätliga och giftiga sorter
Expandera
Quorn
Dricksvatten
Expandera
När du måste koka dricksvattnet
Dricksvattenkvalitet
Vattenbrist-spara vatten
Egen brunn
Expandera
Vattenprov och analys av ditt dricksvatten
Vattenbrist
Problem med dricksvattenkvalitet
Skötsel av liten dricksvattenanläggning
Att anlägga en vattentäkt
Krisberedskap för liten dricksvattenanläggning
Näringsämnen
Expandera
Livsmedelsdatabasen
Expandera
Hur tas näringsvärden fram
Mer om Livsmedelsdatabasen
Om Sök näringsinnehåll
Publikationer
Uppdateringar
Näringsdeklaration
Energi, kalorier
Protein
Expandera
Protein - lättläst
Fett
Expandera
Enkelomättat fett
Fleromättat fett, omega-3, omega-6
Mättat fett
Transfett
Kolhydrater
Expandera
Socker
Fullkorn
GI och GL
Fibrer
Vatten
Vitaminer och antioxidanter
Expandera
Antioxidanter
A-vitamin
Biotin
C-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
Folat
K-vitamin
Niacin
Pantotensyra
Riboflavin
Tiamin
Vitamin B6
Vitamin B12
Salt och mineraler
Expandera
Fluor
Fosfor
Jod
Järn
Kalcium
Kalium
Koppar
Krom
Magnesium
Mangan
Molybden
Natrium
Selen
Zink
Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
Tillsatser, E-nummer
Expandera
Sök E-nummer
Godkännande
Färgämnen
Expandera
Azofärgämnen
Sötningsmedel
Expandera
Aspartam
Cyklamat
Stevia och steviolglykosider
Sukralos
Konserveringsmedel
Expandera
Natamycin
Stabiliseringsmedel och liknande
Antioxidationsmedel
Expandera
Citronsyra
Animaliska tillsatser
Syror, baser och salter
Övriga
Expandera
Vax på äpplen - frågor och svar
Glutaminsyra och glutamater
Aromer och enzymer
Oönskade ämnen
Expandera
Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
Akrylamid
Algblomning - cyanobakterier
Bekämpningsmedel
Expandera
Glyfosat - frågor och svar
Jordgubbar – nyttiga men känsliga för skadegörare
Bekämpningsmedel fördjupning
Bisfenol A
Biogena aminer
Fluorid
Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
Hormonstörande ämnen
Kolloidalt silver
Kombinationseffekter
Läkemedelsrester
Marina algtoxiner
Metaller
Expandera
Aluminium
Arsenik
Arsenik i ris
Bly
Kadmium
Koppar
Kvicksilver
Uran
Mikroplast
Miljögifter
Expandera
PFAS - Per- och polyfluorerade alkylsubstanser
Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
Bromerade flamskyddsmedel
Dioxiner och PCB
Mögelgifter
Expandera
Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
Nanopartiklar
Nitrat , nitrit och nitrosaminer
Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen
Radioaktivitet och bestrålning
Expandera
Radioaktiva ämnen - cesium
Radioaktivt cesium i vildsvin
Bestrålning av livsmedel
Växtgifter
Expandera
Cyanogena glykosider och vätecyanid
Glycyrrhizinsyra i lakrits
Glykoalkaloider i potatis
Koffein
Kumarin i kanel
Lektiner i baljväxter
Oxalsyra
Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
Expandera
Bakterier
Expandera
Bacillus cereus
Campylobacter
Clostridium botulinum
Clostridium perfringens
Ehec
Frågor och svar om bakterien MRSA
Listeria monocytogenes
Salmonella
Shigella
Staphylococcus aureus
Vibrio
Yersinia
Virus
Expandera
Hepatit A
Hepatit E
Norovirus
Parasiter
Expandera
Entamoeba histolytica (Amöba)
Echinococcus multilocularis (Rävens dvärgbandmask)
Pseudoterranova decipiens (säl- eller torskmask)
Diphyllobothrium latum (fiskbinnikemask)
Anisakis (spiralmask)
Giardia
Cryptosporidium
Trikiner
Toxoplasma
Taenia (bandmask)
Nyttiga mikroorganismer
Antibiotikaresistenta bakterier
Mögelsvampar
Tillagning, förvaring och hållbarhet
Expandera
Hygien när du lagar mat
Expandera
Försäljning av hembakta bullar
Matgästen i köket
Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
Tillagning
Expandera
Hur påverkas maten vid tillagning
Ultraprocessad mat
Grilla säkert och njut av maten
Syrning av grönsaker
Avsvalning av mat
Frysa mat
Förvaring av kylvaror
Mat som tinat efter strömavbrott
Mat i sommartider
Varför bli maten dålig och hur vet man det?
Mögliga livsmedel
Expandera
Mögliga livsmedel - lättläst
Förpackningar och köksredskap
Expandera
Konservburkar
Köksredskap
Plast
Aktiva och smarta förpackningar
Returpapper och kartong
Text på förpackning, märkning
Expandera
Vad betyder datummärkningen?
Allergimärkning
Expandera
Allergimärkning - lättläst
Naturligt och tillsatt socker – hur ser du skillnad?
Närings- och hälsopåståenden
Skyddade beteckningar
Ägg - märkning
Så kontrolleras maten
Kosttillskott
Expandera
Vem behöver extra vitaminer och mineraler?
Växtbaserade kosttillskott
Risker med kosttillskott
Här kan du rapportera misstänkta biverkningar av kosttillskott
Ekologisk mat
Nya livsmedel
Expandera
Frågor och svar om insekter som mat
Genmodifierad mat, GMO
Företagande, regler & kontroll
Expandera
Starta livsmedelsföretag
Expandera
Starta livsmedelsföretag - lättläst
Lagstiftningen - en introduktion
Registrera företag
Expandera
Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket
Starta slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
Starta UF-företag
Förändra eller avsluta företag
Producera livsmedel
Servera livsmedel
Handla med livsmedel
Dricksvattenproduktion
Expandera
Kokning av dricksvatten - faktablad
Regler om dricksvatten
Expandera
Frågor och svar om nya dricksvattenföreskrifter
Små dricksvattenanläggningar – kommersiella och offentliga
Expandera
Starta en dricksvattenanläggning
Undersökningsprogram
IT- och informationssäkerhet för dricksvattenleverantörer (NIS)
Expandera
Tillsyn
Gällande lagstiftning
Anmälan av leverantör
Stöd för NIS-arbetet
Frågor och svar om NIS
PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel - kontroll
Förpackat dricksvatten
Skogsbränders påverkan på råvatten
Nyheter för dricksvattenproducenter
Dricksvattenrapportering enligt drickvattendirektivet
Expandera
Frågor och svar om dricksvattenrapportering
Importera, exportera och handla inom EU
Expandera
Importera livsmedel
Expandera
Import - animaliska livsmedel
Import - vegetabiliska livsmedel
Import - sammansatta livsmedel
Import - ekologiska livsmedel
Import - kosttillskott, hälsokost och drycker
Import - köks- och bordsartiklar från Kina och regionen Hongkong
Lista över gränskontrollstationer
Importguiden
Export till länder utanför EU
Expandera
Livsmedelskategori och land
Export och villkor per land
Centrala intyg för livsmedel och intygande av kontrollmyndighet
Allmänt om exportintyg
Traces (Trade Control and Expert System) i exporten
Exportrestriktioner och sjukdomar i intyg
Prioritering av exportansökningar på lång sikt
Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
Brexit - handel med Storbritannien
Regler för livsmedelsföretag
Expandera
Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
Expandera
Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
Allergener
Expandera
Spannmål som innehåller gluten
Kräftdjur och blötdjur
Ägg
Fisk
Jordnötter
Lupin
Sojabönor
Mjölk och laktos
Nötter
Selleri
Senap
Sesam
Svaveldioxid och sulfit
Ärta
Avskogningsförordningen - så berörs livsmedelsföretag
Berikning
Branschriktlinjer
Expandera
Ta fram och revidera branschriktlinjer
Sälja livsmedel på nätet - att tänka på för företag
Ekologisk mat
Expandera
Anmäl din verksamhet till Livsmedelsverket
Märkning av ekologisk mat
Konventionella ingredienser
Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
För kontrollorgan
Faror i livsmedel
Expandera
Virus på frysta importerade hallon och andra bär
Arsenik i ris
Akrylamid
Rökning, grillning och PAH
Genmodifierad mat, GMO - att tänka på för företag
Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel - företag
Hampa – Cannabis sativa
Handel inom EU
Expandera
Särskilda regler gällande salmonellagarantier
Information, märkning och påståenden
Expandera
Färdigförpackade livsmedel
Inte färdigförpackade livsmedel
Allergeninformation
Närings- och hälsopåståenden
Att märka med Nyckelhålet
Skyddade beteckningar
Ursprungsmärkning
Tilläggsmärkning av fiskprodukter, tång och alger
Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck)
Expandera
Bivaxdukar
Återvunnen plast
Frågor och svar om kontaktmaterial
Frågor och svar om bambu och plast i tallrikar och muggar
Kosttillskott - företag
Krav på återanvändbara matlådor och muggar
Livsmedel för särskilda grupper - FSG
Lokaler, hygien och företagens egen kontroll
Expandera
Husdjur i restaurang och livsmedelsbutik
Skapa en god livsmedelssäkerhetskultur
Exempel på struktur för egen kontroll
Matsvinn - företag
Expandera
Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige
Fakta om matsvinnsarbete
Nyord om matsvinn - öppet för andra aktörer
Skänka/donera mat
Nya livsmedel
Expandera
Ansök, anmäl eller begär samråd om nya livsmedel
Primärproduktion
Expandera
Honung och biodling
Jakt
Köttlådor
Musslor och ostron - odling och fiske
Svamp - handel och kontroll
Vildsvinskött
Frågor och svar om afrikansk svinpest
Ägg - försäljning
Slakteri, vilthanterings- och styckningsanläggning
Expandera
Slakt på gård
Planerad slakt - frågor och svar
Fyndkoder
Spårbarhet för livsmedel
Tillsatser, aromer och enzymer
Expandera
Tillsatser - företag
Aromer - företag
Rökaromer - företag
Enzymer - företag
Så kontrolleras ditt företag
Expandera
Livsmedelsverkets kontroller vid slakt
Livsmedelsverkets kontroll av företag
Avgifter för Livsmedelsverkets kontroll
Expandera
Avgifter för livsmedelsanläggningar
Avgifter för godkännande och registrering
Avgifter för kontrollprogram
Avgifter för slakterier och vilthanteringsanläggningar 2024
Riskklassningsmodellen - så räknas mängden kontroll ut
Expandera
Frågor och svar om nya riskklassningsmodellen
Provtagningsprogram för vissa livsmedel
Expandera
Så här fungerar det nationella kontrollprogrammet för olivolja
Resultat av olivoljeprovtagning 2018–2023
Sveriges kontroll
Expandera
Nationella kontrollplanen - NKP
Det här visade kontrollen
Så kontrolleras kontrollen
Expandera
EU:s kontroll
Nationella kontrollplanen
Expandera
Om den nationella kontrollplanen
Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
Övergripande mål och prioriteringar
Hitta operativa mål och aktiviteter
Så här utförs kontrollen
Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
Revision av kontrollmyndigheter
Så utvecklas kontroll och beredskap
Kontakt och nyheter
Vägledningar och kontrollhandböcker
Expandera
Kontrollhandböcker
Vägledningar
Vägledningar och information från EU-kommissionen
Kravsspecifikationer riskklassificering
Kontrollwiki - webbplats för fördjupning
RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron
Livsmedelsanläggningar
Expandera
EU-godkända anläggningar
Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
Groddar - anläggningar godkända för framställning
Tillverkare av skyddade beteckningar
Livsmedelsfusk
Myndigheterna kontrollerar att ditt företag följer reglerna - lättläst
Utbildningar för företag och kontrollmyndigheter
Expandera
E-utbildning: Uppdraget livsmedelskontroll
E-utbildning: Temperaturmätning
E-utbildning: Processkunskap om fiskprodukter
E-utbildning: Ny riskklassningsmodell
E-utbildning: Mikrobiologisk barräranalys (MBA)
E-utbildning: Livsmedelstillsatser
E-utbildning: Listeria
E-utbildning: Kontrollprocessen – från förberedelse till avvikelsehantering
E-utbildning: Klimatanpassad kommunal dricksvattenförsörjning
E-utbildning: Grundläggande om dricksvattenreglerna
E-utbildning: Faror och risker
E-utbildning: Export
E-utbildning: Beslutsfattarens roll i offentlig livsmedelskontroll
Expandera
Filmad e-utbildning: Beslutsfattarens roll i offentlig livsmedelskontroll
Blanketter och e-tjänster
Expandera
E-tjänster
Ekologiska livsmedel
Fisk - musslor
Kött
Jakt
Mjölk
Livsmedel för särskilda grupper - FSG
Ägg
Export
Import
Övriga områden
Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd
Expandera
Laboratorietjänster
Expandera
Allergener - analys
Artidentifiering - analys
Bekämpningsmedelsrester - analys
GMO - Genetiskt Modifierade Organismer - analys
Livsmedelsburna bakterier - analys
Livsmedelsburna virus - analys
Läkemedelsrester - analys
Metaller - analys
Naturliga gifter (toxiner) - analys
Näringsämnen (vitaminer, fettsyror) - analys
Organiska miljöföroreningar - analys
Övriga analyser
Projekt
Expandera
Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
Analys av okänd förorening i dricksvatten
Avslutade projekt
Mikrobiologisk kompetensprovning
Expandera
Mikrobiologisk kompetensprovtagning – ny kund
Mikrobiologiska referensmaterial
Nationella referenslaboratorium NRL
Expandera
NRL Bekämpningsmedel
NRL Campylobacter
NRL Escherichia coli
NRL Främmande ämnen från bearbetning (PC)
NRL GMO
NRL Koagulaspositiva stafylokocker och dess enterotoxin
NRL Listeria monocytogenes
NRL Livsmedelsburna virus
NRL Läkemedelsrester
NRL Marina biotoxiner
NRL Metaller och kväveföreningar
NRL Mykotoxiner och växttoxiner
NRL Organiska miljföroreningar (POPar)
NRL Vattenhalt i fjäderfä
Laboratorienätverk
Expandera
Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
European Network of GMO Laboratories (ENGL)
European Network of Food Allergen Detection Laboratories (ENFADL)
Nyheter för livsmedelsföretag
Expandera
Nyheter för företag
Nyheter livsmedelsexport
Nyheter slakt och vilt
Nyheter livsmedelsimport
Beredskap
Expandera
Livsmedelsberedskap - vad är det?
Expandera
Kunskapsunderlag och rapporter inom livsmedelsberedskap
Pågående arbete med livsmedelsberedskap
Sektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten
Ta höjd för kris i upphandling och avtal
Samhällsviktiga verksamheter inom sektorn livsmedelsförsörjning och dricksvatten
Nato och livsmedels- och dricksvattenområdet
Hemberedskap – för dig som privatperson
Expandera
Matförråd inför kris
Laga mat under ett elavbrott
Dricksvatten i dunk
Beredskapsarbete för livsmedelsföretag
Expandera
Elavbrott – så kan du som livsmedelsföretagare förbereda dig
Klimatanpassning för livsmedelsföretag
Beredskapsarbete inom dricksvattenförsörjning
Expandera
VAKA - nationell vattenkatastrofgrupp
Expandera
Livsmedelsverkets nationella förstärkningsresurser för nödvattenförsörjning
Handböcker i beredskapsarbete för dricksvatten
Expandera
Handbok i krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten
Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
Råd till kommuner och länsstyrelser inför och vid torka
Råd till kommuner och länsstyrelser inför och vid översvämning
Guide för nödvattenplanering
Kemikalier för dricksvattenrening
Analys av okänd kemisk förorening i dricksvatten
Nationellt beredskapslaboratorium för vatten (NBV)
Expandera
Om NBV
Analyser
Kemiska faror
Kontakt
Livsmedelsberedskap för offentliga aktörer
Expandera
Beredskap i offentliga kök
Expandera
Material för att höja beredskapen för de offentliga måltiderna
Krismenyer och lager
Om oss
Expandera
Om oss - lättläst
Kontakt
Expandera
Fråga oss - sök svar
Hitta hit
Helger och korta dagar 2024
Kunder, leverantörer
Tipsa oss om livsmedelsfusk
Hallå Konsument
Ta del av allmänna handlingar
Sociala medier
Upphandlingar
Visselblåsning – rapportera om missförhållanden
Information till företag om hjälp att sprida information om ett återkallande
Verksamhet
Expandera
Säker mat och dricksvatten
Pålitlig information
Hållbara matvanor
Hållbar utveckling
Organisation
Expandera
GD stab
Avdelningen för laborativ undersökning och analys
Avdelningen för risk- och nyttovärdering
Avdelningen för råd och reglering
Avdelningen för livsmedelskontroll
Avdelningen för livsmedels- och dricksvattenförsörjning
Avdelningen för myndighetsstöd
Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
Insynsrådet
Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
Press
Expandera
Nyheter
Återkallanden
RSS
Livsmedelsverkets logotyp
Publikationer
Expandera
Kundtjänst och köpevillkor
Dataskydd och sekretesspolicy
Om våra publikationer
Samarbeten och projekt
Expandera
Projekt
Expandera
Utredning och produktion av reservdelar för mat- och dricksvattenförsörjning
Mät- och analysförmåga avseende radioaktiva ämnen i dricksvatten
Erfarenheter från livsmedel- och dricksvattenförsörjning under kriget i Ukraina
Pågående arbeten inom vildsvinsområdet
Stärka offentliga måltiders beredskap
Övningsserie för att stärka förmågan att hantera allvarliga kriser i foder- och livsmedelskedjan
FörRätt - kommunala digitala tjänster för omklassning och registrering av livsmedelsverksamheter
Kontroll på distans
Stärkt förmåga inom dricksvattenkontrollen i samband med kris och höjd beredskap
Leda och stödja Livsmedelskontrollen i kris och höjd beredskap
Ett nytt recept för skolmåltider
Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
Nationellt nätverk för bra matvanor
Nationell samordningsgrupp för dricksvatten
Expandera
Gruppen för civilt försvar och krisberedskap
Dricksvattenkvalitetsgruppen
Vattenförsörjningsgruppen
Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
Nationella Amningskommittén
Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
Kadmiumforum
Efsa, myndigheten för livsmedelssäkerhet
Expandera
Efsa Focal Point
Advisory Forum
Samverka med Efsa
Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
Codex Alimentarius Commission
Expandera
Kommittéer och samarbeten
Miljömålsrådet
Samrådsgrupper
Samverkan för ett hållbart livsmedelsystem
Jobba hos oss
Expandera
Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
Lediga jobb
Arbeta i livsmedelskontrollen
Expandera
Kontroll för kvalitet
Gör skillnad för många, varje dag
Medarbetare berättar
Roller och behörighet
Du som är veterinärstudent
Personuppgifter när du söker jobb
Studentarbeten på Livsmedelsverket
Lagstiftning
Expandera
Lagstiftning om livsmedel
Att söka lagstiftning om livsmedel
Föreskrifter i nummerordning
Expandera
Föreskrifter i nummerordning 2024
Föreskrifter i nummerordning 2023
Föreskrifter i nummerordning 2022
Föreskrifter i nummerordning 2021
Föreskrifter i nummerordning 2020
Föreskrifter i nummerordning 2019
Föreskrifter i nummerordning 2018
Föreskrifter i nummerordning 2017
Föreskrifter i nummerordning 2016
Föreskrifter i nummerordning 2015
Föreskrifter i nummerordning 2014
Föreskrifter i nummerordning 2013
Föreskrifter i nummerordning 2012
Föreskrifter i nummerordning 2011
Föreskrifter i nummerordning 2010
Föreskrifter i nummerordning 2009
Föreskrifter i nummerordning 2008
Föreskrifter i nummerordning 2007
Föreskrifter i nummerordning 2006
Föreskrifter i nummerordning 2005
Föreskrifter i nummerordning 2004
Föreskrifter i nummerordning 2003
Föreskrifter i nummerordning 2002
Föreskrifter i nummerordning 2001
Föreskrifter i nummerordning 2000
Föreskrifter i nummerordning 1999
Föreskrifter i nummerordning 1998
Föreskrifter i nummerordning 1997
Föreskrifter i nummerordning 1996
Föreskrifter i nummerordning 1995
Nyheter lagstiftning
Livsmedelsverkets arbete i EU
Expandera
Bakgrund om EU-arbetet
Övergripande strategier
Hur och när kan jag påverka?
1 - Förberedelse inför regelarbete
2 - Beredning av förslag
3 - Omröstning
4 - Reglerna träder i kraft
5 - Tolka och tillämpa reglerna
Flexibilitet i lagstiftningen
Kurser och seminarier
Expandera
Hearing om förslag till uppdaterade kostråd
Better Training for Safer Food
Remisser
Regeringsuppdrag
Expandera
Regeringsuppdrag från Socialdepartementet Uppdrag om mat och måltider för äldre personer
Uppdrag att genomföra åtgärder i vildsvinspaketet inom ramen för livsmedelsstrategin (Livsmedelsverket)
Uppdrag att samordna kommunikationsinsatser i vildsvinspaketet inom ramen för livsmedelsstrategin
Livsmedelsverkets beredskap
Om webbplatsen
Expandera
Tillgänglighetsredogörelse för livsmedelsverket.se
Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
Kakor
Öppna data
Expandera
Livsmedelsdata
Matvanor
Lyssna
Lättläst
Teckenspråk
English
Other languages
Livsmedel & innehåll
Mat och dryck
Expandera
Drycker och alkohol
Expandera
Fisk och skaldjur
Expandera
Musslor och ostron
Expandera
Odlad lax och Östersjölax
Expandera
Frukt, bär, grönt och baljväxter
Expandera
Godis och snacks
Expandera
Kött, kyckling och ägg
Expandera
Mjölk och mejeriprodukter
Expandera
Opastöriserad mjölk
Expandera
Pastöriserad mjölk
Expandera
Nötter och frön
Expandera
Smör, margarin och matolja
Expandera
Spannmål, potatis, ris och kassava
Expandera
Svamp - lär dig skilja på ätliga och giftiga sorter
Expandera
Quorn
Expandera
Dricksvatten
Expandera
När du måste koka dricksvattnet
Expandera
Dricksvattenkvalitet
Expandera
Vattenbrist-spara vatten
Expandera
Egen brunn
Expandera
Vattenprov och analys av ditt dricksvatten
Expandera
Detta undersöks i en vattenanalys
Expandera
Tolka resultat av din dricksvattenanalys
Expandera
Riktvärden
Expandera
Bedömningskategorier för dricksvatten
Expandera
Vattenbrist
Expandera
Problem med dricksvattenkvalitet
Expandera
Vattenfilter och andra reningstekniker
Expandera
Systematisk felsökning vid dålig dricksvattenkvalitet
Expandera
Skötsel av liten dricksvattenanläggning
Expandera
Grävd brunn
Expandera
Borrad brunn
Expandera
Avsaltningsanläggning
Expandera
Ytvattentäkt
Expandera
Kallkälla
Expandera
Rörspetsbrunn
Expandera
Filterbrunn
Expandera
Att anlägga en vattentäkt
Expandera
Anlägga ny brunn
Expandera
Anlägga ny ytvattentäkt, kallkälla eller avsaltningsanläggning
Expandera
Krisberedskap för liten dricksvattenanläggning
Expandera
Översvämning
Expandera
Skogsbrand
Expandera
Torka
Expandera
Algblomning
Expandera
Radioaktivt nedfall
Expandera
Näringsämnen
Expandera
Livsmedelsdatabasen
Expandera
Hur tas näringsvärden fram
Expandera
Näringsämnen (vitaminer, fettsyror) - analys
Expandera
Omräkningsfaktorer som används i Livsmedelsdatabasen
Expandera
Analysprojekt
Expandera
Mer om Livsmedelsdatabasen
Expandera
Om Sök näringsinnehåll
Expandera
Ordlista för Sök näringsinnehåll
Expandera
Vanliga frågor och svar
Expandera
Publikationer
Expandera
Uppdateringar
Expandera
Näringsdeklaration
Expandera
Energi, kalorier
Expandera
Protein
Expandera
Protein - lättläst
Expandera
Fett
Expandera
Enkelomättat fett
Expandera
Fleromättat fett, omega-3, omega-6
Expandera
Mättat fett
Expandera
Transfett
Expandera
Kolhydrater
Expandera
Socker
Expandera
Fullkorn
Expandera
GI och GL
Expandera
Fibrer
Expandera
Vatten
Expandera
Vitaminer och antioxidanter
Expandera
Antioxidanter
Expandera
A-vitamin
Expandera
Biotin
Expandera
C-vitamin
Expandera
D-vitamin
Expandera
D-vitamin - lättläst
Expandera
E-vitamin
Expandera
Folat
Expandera
K-vitamin
Expandera
Niacin
Expandera
Pantotensyra
Expandera
Riboflavin
Expandera
Tiamin
Expandera
Vitamin B6
Expandera
Vitamin B12
Expandera
Salt och mineraler
Expandera
Fluor
Expandera
Fosfor
Expandera
Jod
Expandera
Järn
Expandera
Kalcium
Expandera
Kalium
Expandera
Koppar
Expandera
Krom
Expandera
Magnesium
Expandera
Mangan
Expandera
Molybden
Expandera
Natrium
Expandera
Selen
Expandera
Zink
Expandera
Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
Expandera
Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
Expandera
Tillsatser, E-nummer
Expandera
Sök E-nummer
Expandera
Godkännande
Expandera
Färgämnen
Expandera
Azofärgämnen
Expandera
Sötningsmedel
Expandera
Aspartam
Expandera
Cyklamat
Expandera
Stevia och steviolglykosider
Expandera
Sukralos
Expandera
Konserveringsmedel
Expandera
Natamycin
Expandera
Stabiliseringsmedel och liknande
Expandera
Antioxidationsmedel
Expandera
Citronsyra
Expandera
Animaliska tillsatser
Expandera
Syror, baser och salter
Expandera
Övriga
Expandera
Vax på äpplen - frågor och svar
Expandera
Glutaminsyra och glutamater
Expandera
Aromer och enzymer
Expandera
Oönskade ämnen
Expandera
Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
Expandera
Akrylamid
Expandera
Algblomning - cyanobakterier
Expandera
Bekämpningsmedel
Expandera
Glyfosat - frågor och svar
Expandera
Jordgubbar – nyttiga men känsliga för skadegörare
Expandera
Bekämpningsmedel fördjupning
Expandera
Bisfenol A
Expandera
Biogena aminer
Expandera
Fluorid
Expandera
Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
Expandera
Hormonstörande ämnen
Expandera
Kolloidalt silver
Expandera
Kombinationseffekter
Expandera
Läkemedelsrester
Expandera
Marina algtoxiner
Expandera
Metaller
Expandera
Aluminium
Expandera
Arsenik
Expandera
Arsenik i ris
Expandera
Bly
Expandera
Kadmium
Expandera
Koppar
Expandera
Kvicksilver
Expandera
Uran
Expandera
Mikroplast
Expandera
Miljögifter
Expandera
PFAS - Per- och polyfluorerade alkylsubstanser
Expandera
Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
Expandera
Bromerade flamskyddsmedel
Expandera
Dioxiner och PCB
Expandera
Mögelgifter
Expandera
Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
Expandera
Nanopartiklar
Expandera
Nitrat , nitrit och nitrosaminer
Expandera
Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen
Expandera
Radioaktivitet och bestrålning
Expandera
Radioaktiva ämnen - cesium
Expandera
Radioaktivt cesium i vildsvin
Expandera
Bestrålning av livsmedel
Expandera
Växtgifter
Expandera
Cyanogena glykosider och vätecyanid
Expandera
Bittermandel
Expandera
Aprikoskärnor
Expandera
Kassava
Expandera
Linfrön
Expandera
Glycyrrhizinsyra i lakrits
Expandera
Glykoalkaloider i potatis
Expandera
Koffein
Expandera
Energidrycker
Expandera
Kumarin i kanel
Expandera
Lektiner i baljväxter
Expandera
Oxalsyra
Expandera
Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
Expandera
Bakterier
Expandera
Bacillus cereus
Expandera
Campylobacter
Expandera
Campylobacter - lättläst
Expandera
Campylobacter, teckenspråk
Expandera
Clostridium botulinum
Expandera
Clostridium perfringens
Expandera
Ehec
Expandera
Ehec - lättläst
Expandera
Frågor och svar om bakterien MRSA
Expandera
Listeria monocytogenes
Expandera
Salmonella
Expandera
Salmonella - lättläst
Expandera
Shigella
Expandera
Staphylococcus aureus
Expandera
Vibrio
Expandera
Yersinia
Expandera
Virus
Expandera
Hepatit A
Expandera
Hepatit E
Expandera
Norovirus
Expandera
Norovirus, teckenspråk
Expandera
Parasiter
Expandera
Entamoeba histolytica (Amöba)
Expandera
Echinococcus multilocularis (Rävens dvärgbandmask)
Expandera
Pseudoterranova decipiens (säl- eller torskmask)
Expandera
Diphyllobothrium latum (fiskbinnikemask)
Expandera
Anisakis (spiralmask)
Expandera
Giardia
Expandera
Cryptosporidium
Expandera
Trikiner
Expandera
Toxoplasma
Expandera
Taenia (bandmask)
Expandera
Nyttiga mikroorganismer
Expandera
Antibiotikaresistenta bakterier
Expandera
Mögelsvampar
Expandera
Tillagning, förvaring och hållbarhet
Expandera
Hygien när du lagar mat
Expandera
Försäljning av hembakta bullar
Expandera
Matgästen i köket
Expandera
Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
Expandera
Tillagning
Expandera
Hur påverkas maten vid tillagning
Expandera
Ultraprocessad mat
Expandera
Grilla säkert och njut av maten
Expandera
Syrning av grönsaker
Expandera
Avsvalning av mat
Expandera
Frysa mat
Expandera
Förvaring av kylvaror
Expandera
Mat som tinat efter strömavbrott
Expandera
Mat i sommartider
Expandera
Varför bli maten dålig och hur vet man det?
Expandera
Mögliga livsmedel
Expandera
Mögliga livsmedel - lättläst
Expandera
Förpackningar och köksredskap
Expandera
Konservburkar
Expandera
Köksredskap
Expandera