Vetenskapligt grundade råd - för dig och dina patienter
Nordiska näringsrekommendationer 2023 (NNR)
De nordiska näringsrekommendationerna, NNR, har tagits fram av över hundra experter som gjort en samlad genomgång av tusentals studier om vad som är bra matvanor. NNR är grunden för de nationella kostråden i de nordiska länderna.
Livsmedelsverket har antagit de referensvärden för energi och näringsämnen som anges i NNR 2023, och det är dessa som gäller som officiella näringsrekommendationer i Sverige.
Här presenteras en sammanfattning av referensvärdena på svenska:
Referensvärden för energi och näringsämnen - En sammanfattning av de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023
Hela NNR 2023 finns på engelska och kan laddas ner från Nordiska ministerrådets webbplats:
Nordic Nutrition Recommendations 2023
Kostråd för vuxna - stödmaterial
Nedladdningsbart material om råden
Via länken nedan finns digitalt material om kostråden som är fritt att använda och sprida – folder, bildstöd, Matpyramiden, korta inspirationsfilmer:
Ladda ner digitalt material - fritt att använda
Beställ tryckt material i webbutiken
Beställ den tryckta foldern Kostråd för vuxna
Powerpoint-presentation för vårdpersonal
Den här presentationen beskriver Livsmedelsverkets kostråd, grunden för råden och det material som finns om råden. Presentationen kan till exempel användas i utbildningar för vårdpersonal som samtalar med patienter om hälsosamma matvanor. Presentationen innehåller även ett talmanus som stöd för den som presenterar.
Livsmedelsverkets kostråd för vuxna - Powerpoint med talmanus
Matvanekollen – Testa dina matvanor
Matvanekollen är ett webbtest som kan användas av den som vill få en bild av hur hälsosamt hen äter och tips om hur matvanorna kan förbättras. Till testet finns även en särskild handledning för hälso- och sjukvårdspersonal som vill använda Matvanekollen i sitt arbete.
Matvanekollen och handledningen kommer att uppdateras utifrån de nya kostråden inom kort.
Matvanekollen – Testa dina matvanor
Handledning om Matvanekollen för hälso- och sjukvårdspersonal
Webbutbildning - Samtal och råd om bra matvanor
Webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor är utvecklad av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen för att ge hälso- och sjukvårdspersonal rätt kunskap och trygghet i samtalen om bra matvanor. Utbildningen innehåller grundläggande kunskap om bra matvanor och träning i hur du gör patienten delaktig.
Samtal och råd om bra matvanor
Matpyramiden, Tallriksmodellen och Nyckelhålet

Matpyramiden – kostråden i en bild
Livsmedelsverkets Matpyramid har tagits fram för att i en enda bild illustrera hur man kan äta hälsosamt, i linje med kostråden.
Matpyramiden
Ladda ner eller beställ Matpyramiden-affisch

Tallriksmodellen för olika livsstilar
Tallriksmodellen visar hur maten kan fördelas för att få en bra måltid. Dagens tallriksmodell finns i en version för den som rör sig som rekommenderat, och i en version för den som rör sig mindre. Tallriksmodellen kan anpassas till patientens behov och kombineras med praktiska råd.
Tallriksmodellen

Att välja Nyckelhålsmärkt
Nyckelhålet är en märkning som visar vilken mat du mår bra av. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Att välja nyckelhålsmärkta matvaror är ett konkret kostråd till patienten.
Nyckelhålet
Beställ tryckt folder om Nyckelhålet
Nyckelhålsinspiration till köket
Nyckelhålsrecepten följer Nyckelhålets kriterier för hälsosam mat. De innehåller lagom mycket energi, bra med fullkorn och fibrer, fett av ett nyttigt slag och inte för mycket salt och socker. Bra att dela med sig av till patienter som vill ha inspiration i köket.
Nyckelhålsrecepten

Grönare Matcirkeln
För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det bra att äta mer växtbaserat. Därför finns det nu växtbaserade alternativ i alla delar av Matcirkeln.
Matcirkeln kan laddas ner i olika format och kan även beställas som tryckt affisch:
Matcirkeln
Affisch - Den grönare Matcirkeln
Faktabroschyrer - för din kunskapsutveckling
I april 2025 publicerades Livsmedelsverkets nya kostråd för vuxna. Nedanstående faktaskrifter är dock inte uppdaterade utifrån de nya råden eller NNR 2023.

Hälsosam mat är mer än bara näringsämnen
"Hälsosam helhet" ger kunskap om viktiga näringsämnen, hur måltider och fysisk aktivitet kan kombineras för att passa olika livsstilar, och hur du kan hjälpa patienten att leva hälsosammare och minska risken för sjukdomar.
Hälsosam helhet

Mer fullkorn, mindre socker
De flesta av oss behöver äta mer nyttiga kolhydrater som fullkorn, grönsaker, baljväxter och frukt. I "Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater" får du veta i vilken mat de bra kolhydraterna finns och vilka kolhydrater som passar olika livsstilar.
Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater

Med rätt fettbalans mår vi bättre
Lagom mycket nyttigt fett är viktigt för att vi ska må bra. "Vad är nyttigt och onyttigt fett?" ger klarhet i vad som är det ena och det andra, och visar hur olika personer äter för att få i sig mer av de fetter som finns i fisk, nötter och vegetabiliska oljor.
Vad är nyttigt och onyttigt fett?

Protein - lätt att få i sig tillräckligt
Protein finns i nästan all mat, därför får de allra flesta i sig allt protein de behöver, och mer därtill, även de som äter vegetariskt. I Protein - hur mycket är lagom? får du svar på hur proteinbehovet varierar med ålder och livsstil.
Protein - hur mycket är lagom?