Publikationer
Visa varukorg-
2014 - Pooling of ground meat samples during analysis of Salmonella for compliance with regulations on microbiological criteria for foodstuffs
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Andra språkUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 15 - Rapport från workshop 27-28 november 2013 av Lena Jönsson Risk- och sårbarhetsanalys
Publikationstyp : RapportÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2014 -
2014 - Rapporterade utredningsresultat av misstänkta matförgiftningar 2013
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2014 -
2014 - Kompetensprovning Mikrobiologi– Dricksvatten September 2014
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, DricksvattenUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 18 - Lead in game meat part 1, Ammunition residues and chemical analysis
During 2012-2014 the National Food Agency investigated lead levels in game meat taken with lead ammunition andwhether the consumption of game meat could be a risk for the consumers. The work...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, Andra språkUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 26 - Bly och kadmium i vegetabilier odlade kring Rönnskärsverken, Skelleftehamn 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2016 - Förekomst av shigatoxinproducerande Escherichia coli (STEC) i svenskt nötkött
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2016 -
2015 nr 10 - Kommuners och Livsmedelsverkets rapportering av livsmedelskontrollen 2014
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2015 -
2016 - Hanteringsrapport, dioxin och dioxinlika PCB i ägg
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2014 nr 18 - Bly i viltkött Del 4 - riskhantering
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2015 nr 20 - Drycker - analys av näringsämnen
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2015 -
2017 - Livsmedelsverkets arbete för att göra det enkelt att starta och driva företag – Redovisning april 2017
Publikationstyp : RapportÄmne : Stöd till företagUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 02 del 1 - Tillväxt av bakterier vid avsvalning, förvaring och upptining, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 15 del 2 - Kadmium i livsmedel, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 03 del 1 - Inaktivering av bakterier, parasiter och virus, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 06 del 2 - Biogena aminer i livsmedel, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 14 del 1 - Lektiner i baljväxter, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 06 del 1 - Biogena aminer i livsmedel, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 01 - Kontroll av GMO i livsmedel 2016
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 13 - Bra livsmedelsval under graviditet - baserat på Nordiska näringsrekommendationer 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 21 - Samordnade kontrollprojekt 2016 − Vitamin D i kosttillskott
Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, NäringsämnenUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 14 - Utvärdering av Livsmedelsverkets samordnade kontrollprojekt 2015
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2017 nr 18 del 2 - Nitrat o nitrit i livsmedel och dricksvatten från egen brunn, riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2019 -
2017 nr 37 - Mat och måltider i äldreomsorgen
Vetenskapliga underlag om måltidsmiljö och verksamhetsstruktur, fysiologiska och sensoriska aspekter av åldrandet samt särskilda näringsbehov hos sköra äldrePublikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltiderUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 31 - Listeria monocytogenes i kallrökt eller gravad fisk och skivade charkprodukter
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2018 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Rapport, Dricksvatten 2018 September
Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, DricksvattenUtgivningsår : 2018 -
2017 nr 38 - Redlighet Kalix Löjrom kontrollprojekt
Publikationstyp : RapportÄmne : Märkning, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2020 /03221 En robust livsmedelsförsörjning vid kriser och höjd beredskap
Livsmedelsverket och Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen analyserat och redogör för lärdomarna som utbrottet av det nya coronaviruset gav avseende livsmedelsförsörjningen. Rapporte...Publikationstyp : RapportÄmne : Krisberedskap, RegeringsuppdragUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 23 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2020
Denna rapport sammanställer och analyserar rapporter om matförgiftningar i Sverige under 2020. I rapporten beskrivs hur många blir sjuka av maten, vilka de vanligaste smittämnena och livsme...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 02 - Matsvinn i hemmet
I rapporten redovisas resultaten från en enkätundersökning om konsumenternas kännedom, attityd och beteende om matsvinn. Resultatet kommer användas för det fortsatta arbetet med att minska m...Publikationstyp : RapportÄmne : RegeringsuppdragUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 24 - Sveriges Livsmedelskontroll 2020
I rapporten presenteras hur livsmedelskontrollen har fungerat i primärproduktionen, leden efter primärproduktionen och viddricksvattenanläggningar under år 2020. Rapporten utgör ett underlag...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 01 - Åtgärder för att hantera allergena risker med insekter
Denna rapport redovisar och motiverar de åtgärder som Livsmedelsverket anser vara nödvändiga för att minska risken för att allergiska konsumenter drabbas av allergiska reaktioner mot insekte...Publikationstyp : RapportÄmne : AllergiUtgivningsår : 2021 -
L 2022 nr 14 - E. coli och koliforma bakterier i dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk
Livsmedelsverket ansvarar för att ge riktvärden samt råd och information om hur små dricksvattenanläggningar för privat bruk ska skötas för att dricksvattnet ska ha bra kvalitet. En liten dr...Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2022 -
Seminarieövningar för livsmedelskontrollen
Publikationstyp : Handbok/VerktygÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 1 -
Nyckelhålet - Byt inte liv, affisch
Nyckelhålet finns till för att underlätta och hjälpa människor i vardagen – en vardag som kan vara full av val och måsten. Rätt och fel. Pekpinnar och krav. Inte minst när det kommer till ma...Publikationstyp : AffischÄmne : Råd och rekommendationer, MatvanorUtgivningsår : 2024 -
L 2022 nr 18 - Kartläggning av måltidsverksamheten på sjukhus 2022 - Fakta om offentliga måltider
Detta är Livsmedelsverkets första nationella kartläggning av offentliga måltider på sjukhus. Alla Sveriges 21 regioner har deltagit. Områden som kartlagts är organisation och styrning, samve...Publikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltider, VårdenUtgivningsår : 2022 -
2023 - Bäst före – ofta bra efter, konsumentundersökning hösten 2023
Uppföljande konsumentundersökning om märkningen Bäst före, ofta bra efter. Syftet med märkningen är att förtydliga att många produkter faktiskt håller längre än bäst före-datumet. Genom att...Publikationstyp : RapportÄmne : Undersökningar, Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2023 -
Faktaskrifterna - Protein, hur mycket är lagom?
Maten vi äter spelar en avgörande roll för vår hälsa. Att äta grönare, lagom mycket och röra på sig är grunden för en hälsosam helhet. Grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, nyttiga oljor och ma...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Råd och rekommendationer, MatvanorUtgivningsår : 2016 -
Faktaskrifterna - Hälsosam helhet
Maten vi äter spelar en avgörande roll för vår hälsa. Att äta grönare, lagom mycket och röra på sig är grunden för en hälsosam helhet. Grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, nyttiga oljor och ma...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Råd och rekommendationer, MatvanorUtgivningsår : 2016 -
Gotland utan transporter - kommer maten att räcka?
Detta är en kortversion av projektrapporten Konsekvenser för Gotland med uteblivna livsmedelstransporter. Projektet, som pågick 2014-2016, innebar att flera aktörer tillsammans studerade hur...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2017 -
Nyckelhålet, bosniska
Information om nyckelhålet på bosniska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, kurdiska
Information om nyckelhålet på kurdiska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, norska
Information om nyckelhålet på norska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, danska
Information om nyckelhålet på danska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Faktablad - Kokning av dricksvatten
När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderar din kommun att vattnet ska kokas innan det kan drickas eller använd...Publikationstyp : FaktabladÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2022 -
Faktablad kokning av dricksvatten, engelska
Publikationstyp : FaktabladÄmne : Dricksvatten, Andra språkUtgivningsår : 2016 -
2018 nr 21 - Råd om D-vitamintillskott till riskgrupper
En relativt stor andel av befolkningen får i sig mindre D-vitamin än rekommenderat, trots reglerad berikning av vissa livsmedel. Livsmedelsverket har därför gjort en översyn av behoven av ti...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2018 -
Myndighetsgemensam redovisning av uppdrag inom civilt försvar 2022
Denna rapport utgör redovisningen av arbetet som har genomförts under 2022 inom Uppbyggnad av livsmedelsberedskapen och Dricksvattenförsörjning. I rapporten redovisas vidtagna åtgärder, uppn...Publikationstyp : RapportÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2023 -
S 2023 nr 05 - Utredning av ett heltäckande revisionssystem
Alla myndigheter inom EU som utför offentlig kontroll i livsmedelskedjan ska, för att säkerställa sin efterlevnad av lagstiftningen, se till att de blir reviderade. Revisionerna kan identifi...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2023 -
S 2023 nr 06 - Kontrollen i livsmedelskedjan
Sveriges rapport till EU-kommissionen om kontrollen i livsmedelskedjan har sedan 2021 ett nytt format. Det beror på att förordning (EU) nr 2019/723 med en standardiserad förlaga för rapporte...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2023 -
E 2024 nr 03 - Sociala, fysiska och pedagogiska aspekter av skolmåltiden
Detta vetenskapliga underlag har tagits fram i syfte att bättre förstå elevers upplevelse av de sociala och fysiska aspekterna av skolmåltiden, samt hur skolmåltiden kan användas inom skolan...Publikationstyp : RapportÄmne : Skola, Offentliga måltiderUtgivningsår : 2024 -
S 2024 nr 02 - Revision av länsstyrelsers offentliga kontroll i livsmedelskedjan 2023
Alla myndigheter inom EU som utför offentlig kontroll i livsmedelskedjan ska, för att säkerställa sin efterlevnad av lagstiftningen, se till att de blir reviderade. Revisionerna kan identifi...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2024 -
S 2024 nr 03 - Nationell insamling av information från dricksvattenleverantörer
I dagsläget saknar Sverige en samordnad och effektiv hantering av information om vattenförsörjningskedjan och utförda undersökningar på råvatten och dricksvatten. På uppdrag av regeringen h...Publikationstyp : RapportÄmne : RegeringsuppdragUtgivningsår : 1 -
S 2025 nr 01 - Revision av länsstyrelsernas offentliga kontroll i livsmedelskedjan 2024
Alla myndigheter inom EU som utför offentlig kontroll i livsmedelskedjan ska se till att de blir reviderade, för att säkerställa sin efterlevnad av lagstiftningen. Revisioner kan identifiera...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2025 -
Portionsguiden - stort anteckningshäfte A5
Arbetsmaterial till Portionsguiden.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2010 -
2018 - livsmedelsproduktionen i Sverige 2035
Sektorsgemensam omvärldsanalys Denna rapport är framtagen inom ramen för det MSB-finansierade projektet Kontinuerlig bevakning och analys av omvärldens förändringars inverkan på krisberedska...Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 07 - D-vitamin under graviditet och amning
I den senaste versionen av de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) är rekommenderat intag för gravida och ammande kvinnor 10 μg D-vitamin/dag. Det är samma rekommenderade intag som ...Publikationstyp : RapportÄmne : Gravid/ammande, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2018 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Drinking water 2018 September
Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, DricksvattenUtgivningsår : 2018 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Food 2018 April
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2018 -
2018 - Mikrocystin och nodularin
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018