Företagande, regler & kontroll

Vilka regler finns för mig som livsmedelsföretagare? Hur fungerar den offentliga kontrollen? Här hittar du fakta om företagande i livsmedelsbranschen och om kontroll av livsmedel.

Ett livsmedelsföretag producerar, distribuerar, förmedlar, lagrar, säljer eller serverar livsmedel. Livsmedelsföretag finns i hela kedjan från jord till bord. "Livsmedel" omfattar bland annat drycker, godis, kosttillskott, dricksvatten och snus, alltså inte bara det som vi vanligen kallar ”mat”.

För att verksamheten ska räknas som ett livsmedelsföretag ska den ske regelbundet och organiserat. Den som bedriver verksamheten kan vara till exempel ett bolag, en förening, en privatperson eller en kommun. Detta är exempel på livsmedelsföretag:

  • Servering av mat och dryck, såsom restaurang, pizzeria, café eller skolkök.
  • Försäljning av mat och dryck, såsom livsmedelsbutik, gårdsbutik, glasskiosk, apotek eller torghandel.
  • Tillverkning av livsmedel, oavsett om detta sker industriellt eller hantverksmässigt, såsom bageri, charkuteri, konfektyrtillverkning, bryggeri eller konditori.
  • Distribution av livsmedel, såsom partihandel, lagring och transport.
  • Produktion av råvaror, såsom odling av grödor och uppfödning av djur, så kallade primärproducenter.
  • Förmedling av livsmedel utan att inneha livsmedlet fysiskt, såsom matmäklare* eller viss distansförsäljning via internet.

* Exempel på en matmäklare är ett företag som fungerar som mellanhand mellan olika livsmedelsverksamheter, som exempelvis restauranger och grossister. De matchar köpare med rätt leverantör. Matmäklare har sällan produkterna i sin hand.

En kock  i ett kök och tittar in i kameran

Har du bestämt dig för att starta ett livsmedelsföretag? Här får du läsa mer om vad du bör tänka på.

Senast granskad 2024-12-05