Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Undernäring är en av de största utmaningarna i äldreomsorgen. Därför behöver måltiderna i äldreomsorgen i högre grad än idag utgå från individens behov och önskemål, främja aptit och matglädje och bli en tydligare del av omvårdnaden. Det är huvudbudskapen i Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider i äldreomsorgen, det vill säga i hemtjänst och på äldreboenden.
Riktlinjerna vänder sig till alla som påverkar kvaliteten på måltiderna, från beslutsfattare till avdelningschefer, måltidschefer och vård- och omsorgspersonalen närmast den äldre.
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Beställ riktlinjerna som trycksak i Livsmedelsverkets webbutik
Bra måltider är en viktig grund för såväl friska som sjuka äldre men behöver ibland kompletteras med särskilda insatser vid vissa sjukdomstillstånd. Livsmedelsverket ansvarar för generella riktlinjer för äldreomsorgens måltider och Socialstyrelsen ansvarar för kunskapsstöd om individuell nutritionsbehandling för att förebygga och behandla undernäring samt vid specifika sjukdomstillstånd. Läs mer under rubriken Socialstyrelsens kunskapsstöd på sidan Utbildning:
Utbildning - äldreomsorg
Vetenskapliga grunden för riktlinjerna
Bakgrunden och motiven för de nationella riktlinjerna finns beskrivna i en hanteringsrapport.
Bra måltider i äldreomsorgen - hanteringsrapport
Som grund för revideringen av riktlinjerna finns nedanstående vetenskapliga underlag. Den ena rapporten är en sammanfattning av den information i Nordiska Näringsrekommendationer, NNR 2012 som berör energi- och näringsbehov samt fysisk aktivitet för äldre över 65 år. Den andra rapporten berör fysiologiska aspekter av åldrandet, särskilda näringsbehov hos sköra äldre, sensorik och åldrande samt måltidsmiljö och verksamhetsstruktur.
Mat och måltider i äldreomsorgen - vetenskapliga underlag
Energi näring och fysisk aktivitet för äldre - baserat på NNR 2012
Uppföljning av kommunernas måltidsarbete
Livsmedelsverket följer regelbundet upp hur kommunerna arbetar med måltiderna i äldreomsorgen. Här kan du se resultaten!
Fakta om offentliga måltider
Nollvision för undernäring hos äldre
Livsmedelsverket deltar som partner i projektet ”Nollvisionen för undernäring hos äldre”. Projektet drivs av Livsmedelsakademin och målet är att ingen äldre ska riskera att bli undernärd 2030. Livsmedelsföretag, teknikföretag, handel, kommuner, akademi och myndigheter samarbetar för att tillsammans utarbeta strategier och lösningar för att bekämpa undernäringen, med den äldre individen i centrum. Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm fungerar som testbäddar där testpiloter ska genomföras och utvärderas.
Nollvisionen för undernäring hos äldre
Bättre måltider i äldreomsorgen – vad har gjorts och vad behöver göras?
Livsmedelsverket fick 2014 i uppdrag av regeringen att inventera genomförda studier och projekt om måltidskvalitet på äldreområdet under perioden 2006–2013. I uppdraget ingick också att lämna förslag på hur måltidskvaliteten för äldre personer kan utvecklas och höjas.
Bättre måltider i äldreomsorgen – vad har gjorts och vad behöver göras
Använd Måltidsmodellen
Som stöd i arbetet med att sätta upp mål för och följa upp måltidernas kvalitet har Livsmedelsverket en måltidsmodell i form av ett pussel. Modellen består av sex olika områden, som alla är viktiga för att de offentliga måltiderna ska skapa matglädje och bidra till en hållbar utveckling.
Måltidsmodellen