Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd

Livsmedelsverket gör analyser för säker mat och dricksvatten och för att ingen ska bli lurad om vad maten innehåller.

Livsmedelsverket arbetar med metodutveckling och har utrustning och kompetens för att möta nya behov. Vi finns med som expertstöd, både när det gäller laboratoriers analyskompetens och vid riskvärdering och riskhantering och tar emot prover för analys efter överenskommelse.

Livsmedelsverket har både ett kemiskt och ett mikrobiologiskt ackrediterat laboratorium. Här utförs ca 8000 analyser varje år. Analyserna utförs för undersökningar, kartläggningar och inom offentlig kontroll.

Livsmedelsverket är nationellt referenslaboratorium inom 21 områden. Livsmedelsverket är även europeiskt referenslaboratorium för livsmedelsburna virus.

Nedan presenteras några av våra laboratorietjänster och projekt. Alla övriga finns i menyn till vänster.

Kött kommer ut ur köttkvarn i fabrik

Livsmedelsverket har ackrediterade metoder för artidentifiering av rött kött, fågel och fisk. Livsmedelsfusk kan bland annat innebära att dyrare kött eller fisksorter ersätts med billigare i syfte att tjäna pengar.

Närbild på vatten som fylls i ett glas.

Sveriges förmåga att mäta och analysera radioaktiva ämnen i dricksvatten ska stärkas. Livsmedelsverket driver fyra pågående arbeten på området.

Tre vialer

Är ni nyfikna på Livsmedelsverkets mikrobiologiska kompetensprovning? Klicka här för att se vilka program och parametrar som erbjuds och för att registrera er.

Senast granskad 2025-08-25