Gravid - Hur mycket mat är lagom?

Det är lätt att tro att du behöver äta för två när du är gravid, men det är framförallt mer näring som behövs, som vitaminer och mineraler. Du behöver inte så mycket mer kalorier. Därför är det bra med näringsrik mat.

Hur mycket mat är lagom?

Det behövs inte så mycket extra energi under graviditeten, som man kan tro. Ofta rör man sig lite mindre än vanligt, och det gör att kroppen gör av med mindre energi.

Mot slutet av graviditeten kan du behöva lite mer mat än vanligt. För en del passar det bäst att äta lite större portion till lunch och middag. Kanske gör du det automatiskt om du känner att du har mer aptit än vanligt? För andra känns det bättre att äta något extra mellanmål istället.

Det kan vara lockande att passa på att äta mer godis, glass eller snacks när man har lite högre energibehov, men problemet är att det knappt ger någon näring. Därför är det mycket bättre för dig och barnet om du främst äter mat. Läsk och andra söta drycker ger också massor med kalorier, utan att ge någon mättnad eller näring.

Det ökade energibehovet under graviditeten beror bland annat på att vävnaden i brösten, livmodern och moderkakan växer och att blodvolymen ökar. Energi går också åt till att bygga upp fostrets vävnader och att täcka fostrets energibehov.

Under de första tre månaderna (första trimestern) handlar det om ungefär 100 kilokalorier extra per dag. Under andra och tredje trimestern handlar det om 300 respektive 500 kilokalorier extra om dagen

Livsmedel som ger ungefär 100 kilokalorier (kcal):

-1 stor potatis
-En liten bit lax (50 gram)
-En liten tallrik lättfil eller lättyoghurt
-1 knäckemacka med hummus
-1-2 äpplen
-3 morötter 
-1 näve hasselnötter (15 gram)

Bra med regelbundenhet

Trötthet, illamående och sötsug är något många känner av under graviditeten. Många mår mindre illa om de äter lite men ofta. Prata med din barnmorska om illamåendet gör att du har svårt att få i dig tillräckligt med mat.

Berätta också om du har en ätstörning eller av andra skäl inte får i dig den mat du behöver. Då kan du behöva extra stöd, både för din egen skull och för barnets.

Viktuppgång - hur mycket är lagom

Att gå upp lagom mycket i vikt är bra både för din hälsa och barnets hälsa och därför följs din vikt på barnmorskecentralen. Kanske upplever du det som stressande, men det görs i medicinskt syfte, precis som att mäta blodtryck och blodsocker. Hur mycket som är lagom för just dig beror på hur mycket du vägde innan du blev gravid.

Senast granskad 2023-05-23