Tallriksmodellen

Den moderna tallriksmodellen finns i tre olika versioner. En anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi. Dessutom finns en modell för äldre med nedsatt aptit.

Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken för att öka på mängden grönsaker och få en bra balans i måltiden.

I Livsmedelsverkets tallriksmodell är delen för kött, fisk, ägg eller baljväxter en femtedel av mängden mat på tallriken. Storleken på grönsaksdelen och potatis-pasta-bröd-gryn-delen är flexibel, och beror på hur mycket en person rör sig, det vill säga graden av fysisk aktivitet. En fysiskt aktiv person behöver mer energi än en person med stillasittande livsstil.

Tallriksmodellen består av tre delar:

  • Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
  • Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
  • Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre delarna. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta - det avgör hunger och energibehov.

Tallriken för den som rör sig regelbundet

Tallriken för den som rör sig lite

Tallriken för äldre med nedsatt aptit

Här kan du ladda ner illustrationer på tallriksmodellen för personer med nedsatt aptit - med och utan text.

Tallriksmodellen och miljön

Att äta enligt tallriksmodellen är även miljösmart. Det är ett sätt att öka mängden mat från växtriket och minska på animalierna. Men i varje del av tallriksmodellen går det att genom kloka val bli ännu miljösmartare:

  • välja grova, fiberrika grönsaker och rotfrukter som kål av olika slag, bönor och lök framför salladsgrönsaker som tomat och gurka.
  • välja kött och fisk med omsorg om miljön, eller byta ut det mot bönor, ärter och linser.
  • välja potatis, pasta och gryn, som mathavre, mathavre, couscous eller bulgur, framför ris.

Grunden för tallriksmodellen

Recept och tips på god mat enligt tallriksmodellen

Kycklingfilé med tomatsås

Två tallrikar enligt respektive tallriksmodell, med potatis, grillad lax och grönsaker. I den andra varianten står grönsakerna för halva utrymmet på tallriken.

Chili sin carne

Senast granskad 2024-01-25