Kontroll på distans

Livsmedelsverket utvecklar möjligheten att utföra köttkontroller på distans. I stället för att en officiell veterinär är på plats för besiktning ska kontroller, både före och efter slakt, kunna ske på distans via en digital lösning. På den här sidan kan du läsa mer om projektet Kontroll på distans.

Alla livsmedelsproducerande djur som ska konsumeras utanför djurägarens eget hushåll i Sverige ska kontrolleras av en officiell veterinär från Livsmedelsverket före slakt. Efter slakt eller vilthantering kan köttkontrollen av slaktkropp och tillhörande organ i vissa fall göras av en officiell assistent under den officiella veterinärens ansvar.

Att göra köttkontroll på distans innebär att kontrollen av djuret före slakt samt slaktkroppen med organ efter slakt sker på distans med hjälp av digitala verktyg. En teknisk stödperson anställd av slakteriet, skickar video i realtid till den officiella veterinär som alltså inte behöver vara på plats på slakteriet eller vilthanteringsanläggningen. Den officiella veterinären instruerar via mobilen den tekniska stödpersonen på plats om de praktiska momenten i besiktningen av djuret före slakt, samt besiktningen av slaktkroppen och organ efter slakten.

För att köttkontroll med digital teknik ska kunna tas i bruk krävs ändringar i regelverket på Europeiska unionens (EU) nivå. Resultaten från projektet Kontroll på distans kan användas för att påverka den lagstiftningen.

Bakgrund till projektet

Majoriteten, 81 procent, av Sveriges slakterier och vilthanteringsanläggningar är små och slaktar mindre än 1000 enheter per år (en enhet = en vuxen nöt eller fem grisar eller tio får). Detta motsvarar 2–3 procent av den totala produktionen i Sverige. Många gånger bedriver dessa mindre företag sin verksamhet enbart under vissa perioder på året. Ofta är det enstaka dagar per vecka beroende på bland annat tillgången på djur, väderleksförhållanden, tillåtna jakttider och efterfrågan från kunder. Därför har många av företagen svårt att förutse och planera sin verksamhet, vilket i sin tur påverkar vilken framförhållning de kan ha gällande behov av köttkontroll.

Kontrollpersonalens transporter till och från anläggningar är många och ofta långa. Svårigheten att planera ger i vissa fall kort framförhållning från företagen. Resorna belastar miljön och skapar en situation där Livsmedelsverket kan ha svårt att bedriva en kostnadseffektiv kontroll. Dessa företag kan drabbas av logistiska hinder då kontrollen inte kan möta kontrollbehoven i tid. Detta kan påverka deras produktion negativt.

Enligt nuvarande bestämmelser måste officiell veterinär, eller i vissa fall officiell assistent, vara på plats vid slakteriet eller vilthanteringsanläggningen för att genomföra de praktiska momenten i köttkontrollen. Innan kontroll på distans kan införas behöver därför EU-reglerna ändras.

Möjliga fördelar med kontroll på distans

Lättare att tillgodose behov med kort varsel

Små anläggningar behöver ofta besiktning med kort varsel, vilket Livsmedelsverket kan ha svårt att planera in. Med köttkontroll på distans genom digital teknik skulle företagen ges bättre möjligheter att kunna få kontroll med kort framförhållning. Det gäller inte minst slakterier och vilthanteringsanläggningar i glesbygd där restiden för kontrollpersonalen i dag ofta är lång.

Ett verktyg för att nå målen i Agenda 2030

Livsmedelsverkets arbete ska bidra till att möta klimat- och hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och i det EU-gemensamma programmet Green Deal. Ett led i detta arbete behöver vara att utveckla kontrollen till en miljömässigt mer hållbar verksamhet. Ett minskat resande till och från platser för att göra kontroll minskar påverkan på miljön.

Bättre planering och arbetsmiljö för medarbetare på Livsmedelsverket

Med köttkontroll på distans skulle Livsmedelsverket kunna planera sin bemanning bättre, inte minst i tider av låg bemanning, vid exempelvis sjukdom. Dessutom skulle färre timmar av värdefull arbetstid gå åt till att transportera sig. Under den mörka årstiden med kyla och snö kan trafikförhållandena vara svåra och öka olycksrisken. Förbättrad arbetsmiljö för kontrollpersonalen i form av minskat resande i bil är en fördel.

Bättre likvärdighet i kontrollen

Digitala tekniker gör det lättare att utbilda och få Livsmedelsverkets kontrollpersonal att göra kontrollen på ett likriktat sätt. I samband med köttkontrollen kan en officiell veterinär ta kontakt med en annan kollega och hämta in en annan åsikt. Kollegan kan även finna i samma rum och kunna träna upp en ny kollega inför möjligheten att arbeta självständigt.

Livsmedelsverket en drivande myndighet

Studie av metod för digital besiktning efter slakt

Livsmedelsverket initierade och finansierade en pilotstudie som testade en metod för besiktning efter slakt med hjälp av digital bild- och ljudöverföring år 2019. Studien som genomfördes av Sveriges Lantbruksuniversitet visade att:

  • Besiktning efter slakt av gris kan utföras med hjälp av en vanlig smart mobiltelefon av god kvalitet, monterad på handryggen,
  • Det fordras ungefär 2-3 Mbit/s bandbredd för att tekniken ska fungera
  • Tekniken är tillförlitlig vid besiktning efter slakt. Den är ungefär lika god som vid besiktning på plats.
  • Den använda tekniken tycks inte påverka sannolikheten att registrera förändringar i slaktkroppen och tillhörande organ vid besiktning efter slakt,
  • Inga tydliga negativa konsekvenser för livsmedelssäkerhet, smittskydd eller djurskydd kunde påvisas när tekniken användes vid besiktning efter slakt.

Så fortsätter arbetet

Sedan 2021 har Livsmedelsverket arbetat vidare med att ta fram en modell för köttkontroll på distans. Modellen ska skapa en helhetsbild över var, när och hur kontroll på distans kan användas med bibehållen livsmedelssäkerhet, djurskydd och smittskydd. Dessutom ska systemet vara IT-säkert och ekonomiskt försvarbart.

Mer tester, både på besiktning före och efter slakt, på olika slakterier och vilthanteringsanläggningar har genomförts runt omkring i landet. Attityder med avseende på distanskontroll har undersökts både kvalitativt och kvantitativt bland officiella veterinärer, teamschefer och högre chefer. Projekten har drivits i samarbete med SLU och Research Institute of Sweden (RISE).

Vetenskapliga publikationer

För att kunna påverka utvecklingen av den EU-gemensamma lagstiftningen behöver informationen om arbetet spridas på flera sätt, bland annat genom vetenskapliga publikationer. När EU-kommissionen arbetar som riskhanterare vänder den sig till sin riskvärderande systermyndighet EFSA (European Food Safety Agency) för att inhämta vetenskapligt stöd. EFSA gör sitt arbete genom att studera publicerad vetenskaplig litteratur. Därför är det av stor vikt att allt arbete som genomförs publiceras löpande.

Samarbete för att utveckla riskbaserat system för säkerhet

Arbetet under 2024

Under 2024 har vi arbetat vidare med att samla in data från digital köttkontroll. Fyra veterinärstudenter från SLU har genomfört sina examensarbeten dels med en prototyp av en elektronisk näsa, dels med fortsatt distanskontroll av djur och slaktkroppar med hjälp av video via mobiltelefon. Resultaten är fortsatt lovande och publikationsarbetet pågår. Kommunikation har skett internt via Intranätet och externt bland annat med Jordbruksverket som ansvarar för djurhälsa och djurskydd även inom slakten och vilthanteringen.

Fortsatt arbete inom EU under 2025

Under 2025 ser vi framemot att delta i arbetet i olika grupper inom EU. Publicering sker regelbundet och arbeten presenteras i enlighet med artikel 6 i (EU) 2019/627 när det gäller att informera kommissionen och andra medlemsstater. Vi har presenterat projektet Remote Meat Control för EU:s centrala veterinära officerare (CVO) vid ett månadsmöte i februari 2023 under det svenska ordförandeskapet.

Nu tar vi fram ett nationellt förankrat underlag om villkoren när köttkontroll på distans skulle kunna var ett lämpligt alternativ som en del av flexibilitet i kontrollen inom EU.

Arbetet på EU-nivå representeras av regeringen. Livsmedelsverket bistår regeringen i detta arbete inom dess ansvarsområde.

Publikationer inom projektet

Projekt

Senast granskad 2025-03-10