Nickel

Rodnad, svullnad, vattenfyllda blåsor. Nickelallergi visar sig som eksem på huden där man haft kontakt med nickel. Man utvecklar inte nickelallergi på grund av maten man äter.

Vad är nickelallergi?

Nickelallergi är en form av kontakteksem och inte en klassisk, allergisk reaktion, så kallad IgE-reaktion. Vid nickelallergi är andra celler från immunförsvaret inblandade. Symtomen är rodnad, svullnad och små vattenfyllda blåsor där kontakten mellan nickel och huden ägde rum. Händer och ansikte är särskilt utsatta.

Nickel i maten är inte orsak till att man utvecklar nickelallergi. Det är efter långvarig hudkontakt med nickel som problem kan uppstå. En vanlig orsak är man tagit hål i öronen eller piercat sig och använt nickelhaltiga smycken.

Nickel i maten

Vi får i oss små mängder nickel via maten. Det är inte sannolikt att man reagerar på de låga halter som finns i livsmedel, även om man är nickelallergisk. Men om det finns förhöjda halter i maten kan man inte helt utesluta reaktioner hos känsliga nickelallergiker. Hos vissa personer med kroniskt handeksem verkar det som att symtomen lindras om man minskar nickelintaget via maten.

En del av det nickel vi får i oss kommer från de rostfria kärl vi använder när vi tillagar maten. I extrema fall kan sura livsmedel lösa ut nickel från kastruller. Nickel finns även i låga halter i dricksvatten. Möjligtvis kan vissa kaffeapparater och vattenkokare släppa ifrån sig små mängder nickel som gör att nickel förekommer i kaffe och uppvärmt vatten. Mat från konservburkar innehåller inte högre halter nickel än annan mat.

Nötter, kakao, bönor och fullkorn av vissa spannmål är de livsmedel som innehåller mest nickel.

Senast granskad 2018-08-21