Matförråd vid kris

Vad kan du äta för att få i dig tillräckligt med energi när det finns begränsad tillgång på mat eller möjlighet att laga den?

Vad kan du äta för att få i dig tillräckligt med energi när det finns begränsad tillgång på mat eller möjlighet att laga den?

Vid storm, elavbrott, vattenbrist eller andra kriser behöver du klara dig själv under en vecka. Genom att handla lite extra av den mat, torrvaror och konserver du brukar äta har du alltid mat hemma. Välj hållbar mat som kan förvaras i rumstemperatur, tillagas snabbt, kräver lite vatten för tillagning eller kan ätas direkt. Tänk också på att använda den extra maten i din vanliga matlagning då och då så att den inte blir gammal.

Kriser kan se olika ut så tänk på olika händelser som kan inträffa, samt vilka alternativa tillagningsmetoder du har, såsom som grill, sprit- och gasolkök.

Glöm inte eventuell specialkost och allergier, mat för småbarn och mat till dina husdjur. Om du/ni har spädbarn och småbarn så tänk på att även barnmatsburkar, välling, barngröt (och eventuell modersmjölksersättning) är bra att ha lite extra av hemma.

Frukt, rotfrukter, grönsaker och ägg kan förvaras i rumstemperatur men de håller längre vid kylskåpsförvaring. Detsamma gäller öppnade konserver. När förpackningen har öppnats så håller maten inte så länge i rumstemperatur. Det kan därför vara bra att köpa mindre förpackningar som täcker dina behov inom den närmaste tiden.

Exempel på matvaror som kan vara bra att ha hemma

Torrvaror

  • Havregryn, rågflingor, vällingpulver eller frukostflingor
  • Snabbtillagad pasta, nudlar, matgryn eller ris
  • Pulvermixer som pulversoppa, potatismos, rotmos, pannkakmix, falafelmix
  • Torkade linser, exempelvis röda linser och andra linser med kort koktid.
  • Hårt bröd, kex och skorpor
  • Mjukt bröd med lång hållbarhet, t.ex. tortilla
  • Mandel, nötter eller frön
  • Torkad frukt
  • Choklad, energibars

Konserver

  • Mjukost eller annat hållbart pålägg  ex jordnötssmör
  • Kött- och fiskkonserver, till exempel köttfärssås, tonfisk, makrill i tomatsås, ravioli, laxbullar, köttbullar, kokt kött , chili con carne
  • Ätfärdiga bönor och linser
  • Vegokonserver baserade på till exempel sojaprotein eller vete
  • Soppkonserver
  • Tomat- och grönsakskonserver, grytbaser och pastasåser
  • Frukt- och bärkonserver
  • Sylt, mos eller marmelad
  • Fruktkräm, färdigblandad blåbärs- och nyponsoppa

Välj konserver som kan förvaras i rumstemperatur, se förvaringsanvisning på förpackningen.

Olja, smaksättare & bakprodukter

  • Olja, ättika och vinäger
  • Joderat salt, buljongtärningar, tomatpuré, olika smaksättare och kryddblandningar
  • Honung, socker
  • Mjöl, bakpulver och torrjäst

Dryck

  • Vatten på flaska
  • Kaffe, te, kakaoblandning
  • Mjölk / vegetabilisk mjölkersättning (i pulverform eller UHT*)

*Ultrahög temperaturbehandlad dryck (UHT) kan förvaras i rumstemperatur och har lång hållbarhet så länge som den är oöppnad.

Exempel på förrådslista och veckomeny

Vi har listat exempel på bra och hållbar mat att ha hemma, samt en tillhörande meny för hur en genomsnittlig vuxen kan få i sig tillräcklig energi under en vecka.

Listan innehåller livsmedel som kan förvaras i rumstemperatur under lång tid, är enkla att tillaga eller kan ätas direkt som de är. Listan motsvarar behovet för en vuxen person under en vecka.

Anpassa listan så att den passar dig och din familj, både till mängd och vilken mat du vill äta.

Senast granskad 2023-11-01