Riboflavin, vitamin B2

Barnhänder håller i ett glas mjölk. I bakgrunden syns en haklapp.

Riboflavin kallades förr vitamin B2. Riboflavin behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein.

Hur får vi i oss riboflavin?

Riboflavin finns i många olika livsmedel. Kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv är goda källor. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också riboflavin.

Vegetarianer som inte äter mjölkprodukter kan till exempel äta baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter för att få i sig riboflavin. Vissa drycker berikas också med riboflavin, exempelvis havre-, soja- och risdryck. Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av. Ekologisk havre-, soja- och risdryck berikas inte. Observera att risdryck inte ska ges till barn under sex år, eftersom den kan innehålla arsenik.

Hur mycket riboflavin behöver vi?

Det rekommenderade dagliga behovet varierar med kön och ålder.

Kön/Grupp/Ålder Rekommenderat intag per dag
Spädbarn ≤ 6 månader* 0,3 milligram
Spädbarn 7–11 månader 0,4 milligram
Barn 1–3 år 0,6 milligram
Barn 4–6 år 0,7 milligram
Barn 7–10 år 1,0 milligram
Flickor 11–14 år 1,4 milligram
Pojkar 11–14 år 1,3 milligram
Flickor 15–17 år 1,6 milligram
Pojkar 15–17 år 1,6 milligram
Kvinnor över 18 år 1,6 milligram
Gravida 1,9 milligram
Ammande 2,0 milligram
Män över 18 år 1,6 milligram

* Helamning rekommenderas som näring för spädbarn under de första sex månaderna. Värdet för spädbarn 0–6 månader baseras på skattat intag från bröstmjölk.

Brist på riboflavin

Brist på bara riboflavin är ovanligt men kan ge slemhinne- och hudförändringar.

Kan man få i sig för mycket riboflavin?

Det finns inget som tyder på att riboflavin ger negativa hälsoeffekter vid intag genom maten. I dag saknas information för att kunna säga vilken nivå av riboflavin som eventuellt skulle kunna vara skadlig.

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2023-10-04