Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

 • Matsamtal i vården kan ge fler friska år i livet

  I en replik i Dagens samhälle 24 mars på Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens debattartikel den 10 februari påstår Jenny Levin med flera, att vissa av Livsmedelsverkets kostråd är förlegade. Det stämmer inte.

  2017-04-18 - Debattartiklar

 • Nötfärs trolig orsak till flera fall av ehecinfektion

  Under februari 2017 blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Utbrottsutredningen är nu färdig och det är mycket sannolikt att det var nötfärs av kött från ett och samma slakttillfälle under hösten som orsakade samtliga fall.

  2017-04-07 - Pressmeddelanden

 • Efsa söker nya styrelsemedlemmar

  Efsa, Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten, förnyar hälften av de 14 platserna i styrelsen vartannat år. Nu bjuder EU-kommissionen in intresserade att söka. Styrelsemedlemmarna får ett fyraårigt mandat, 1 juli 2018 - 30 juni 2022.

  2017-04-05 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket – EU:s nya huvudlaboratorium för virus i livsmedel

  Virus sprids lätt mellan människor, men också via maten. Vinterkräksjukeviruset är den vanligaste orsaken till magsjuka. Livsmedelsverket har utvecklat metoder för att hitta olika virus i mat. Nu har EU-kommissionen utsett Livsmedelsverket till EU:s huvudlaboratorium för virus i livsmedel, så kallat referenslaboratorium, EURL.

  2017-04-04 - Pressmeddelanden

 • Välkommen att tycka till om närings- och hälsopåståenden på livsmedel

  Alla intresserade EU-medborgare är välkomna att fram till den 1 juni 2017 ge sin syn på närings- och hälsopåståenden på livsmedel. Enkäten gäller också användningen av växtbaserade ämnen i mat och görs som en del av en utvärdering av reglerna för närings- och hälsopåståenden.

  2017-04-03 - Pressmeddelanden

 • Brasilianskt kött spåras och stoppas

  Livsmedelsverket och flera kommuner jobbar med att spåra och stoppa ett parti nötkött som har importerats från en av de anläggningar som utpekats i den brasilianska köttskandalen. Köttet har importerats av ett svenskt livsmedelsföretag innan handelsförbudet till EU infördes. Det har sedan sålts vidare i Sverige, framförallt till grossister och restauranger.

  2017-03-30 - Pressmeddelanden

 • Platser kvar på nordisk konferens: Inspiration och förslag om hur matsvinn kan förebyggas

  I Sverige slängs varje år cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Det är slöseri med resurser och dåligt för miljön. Hur kan företag, myndigheter och organisationer samarbeta för att minska matsvinnet? Det diskuteras vid en konferens på Gardemoen i Oslo den 27 april.

  2017-03-28 - Pressmeddelanden

 • Fem brasilianska anläggningar spärrade för export till EU

  Fyra brasilianska produktionsanläggningar för kött och köttprodukter samt en anläggning för honung får inte längre exportera livsmedel till EU. Svenska gränskontrollstationer har mottagit en sändning från en av dessa anläggningar. Den togs emot i september 2016 och sändningen kontrollerades och godkändes för import till EU.

  2017-03-23 - Pressmeddelanden

 • Ny europeisk granskning om tillsatt socker och hälsa efter nordiskt initiativ

  Efsa, den europeiska livsmedelsmyndigheten, har beslutat att göra en ny vetenskaplig granskning av hur socker påverkar hälsan. Granskningen är resultatet av ett önskemål från de nordiska livsmedelsmyndigheterna. Målet är ett gemensam europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt kan finnas i en hälsosam kost.

  2017-03-23 - Pressmeddelanden

 • EU-kommissionen vill att konsumenter ska få information om innehåll i alkoholdrycker

  EU-kommissionen vill att det ska finnas ingrediens- och näringsinformation för alla alkoholhaltiga drycker. I dag finns det bara krav på att märka ut allergiframkallande ämnen och volymprocent alkohol.

  2017-03-22 - Pressmeddelanden