Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

  • Livsmedelsverket stoppar försäljningen av 52 ton kycklingprodukter – innehåller kasserat kött

    Vid en kontroll på en av Guldfågelns anläggningar upptäckte Livsmedelsverket att företaget  använt kasserat kött i chicken nuggets. Därför förbjuder Livsmedelsverket Guldfågeln att sälja det lager av chicken nuggets som finns kvar på företaget.

    2018-10-12 - Pressmeddelanden

  • Bra matvanor kan förebygga fallolyckor

    Varje dag faller 200 personer så illa att de behöver sjukhusvård och de flesta som ramlar är äldre. Det är inte bara mattkanter och glödlampsbyte som orsakar fall, även maten spelar en viktig roll. Tillräckligt med mat och vätska är avgörande för att undvika undernäring, förlust av muskelmassa och skörhet – faktorer som ökar risken att ramla.

    2018-10-01 - Pressmeddelanden

  • Rapport om verkningsmekanismer av hormonstörande ämnen i livsmedel

    I samband med nordiska diskussioner om ny EU-lagstiftning för hormonstörande ämnen och dess konsekvenser för livsmedelskedjan togs en omfattande rapport om verkningsmekanismer av hormonstörande ämnen fram.

    2018-09-28 - Pressmeddelanden

  • Ny kontrollwebb ska underlätta för företag och myndigheter

    NKP-webben är en ny tjänst som ska underlätta för myndigheter att arbeta effektivt i linje med den nationella kontrollplanen, NKP, som är den svenska kontrollens färdplan. Genom att arbeta mot gemensamma mål och prioriteringar ska myndigheterna bidra till en likvärdig kontroll, vilket i förlängningen ska stärka Sveriges konkurrenskraft.

    2018-09-14 - Pressmeddelanden

  • Kommunala verksamheter får sälja, skänka och ta emot överbliven mat

    Hur är det egentligen, får en skola ta emot mat som ges bort av till exempel en butik och servera till eleverna? Eller sälja skolmat som blivit över? Svaret är ja, det går bra – men den som skänker, säljer eller serverar maten ansvarar för att den är säker att äta.

    2018-09-13 - Pressmeddelanden

  • Kontrollen i livsmedelskedjan måste bli likvärdig

    Kontrollen i livsmedelskedjan fungerar generellt bra i Sverige. Det ger säkra livsmedel, friska djur och sunda växter. Men det finns utrymme för förbättringar, bland annat för att kontrollmyndigheterna inte agerar lika när de upptäcker felaktigheter. Det visar den årliga rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan som skickas till EU-kommissionen idag.

    2018-08-29 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket förelägger sju kommuner som inte bevakat varningar om hälsofarliga livsmedel

    Livsmedelsverket förelägger sju kommuner att visa hur de i fortsättningen på ett pålitligt sätt ska klara att bevaka Sveriges nationella varningssystem för hälsofarliga livsmedel. Kommunerna är Eslöv, Sunne, Tidaholm, Surahammar, Salem, Bjurholm och Sollefteå.

    2018-08-28 - Pressmeddelanden

  • Klimatanpassning av livsmedelssektorn

    Klimatet förändras och livsmedelssektorn ställs inför nya utmaningar. Livsmedelsverket visar i sin plan för klimatanpassning hur livsmedelssektorn och Livsmedelsverkets verksamhet kan påverkas av klimatförändringarna.

    2018-08-21 - Pressmeddelanden

  • Myndigheterna letar efter källa till ehec-utbrott

    Många personer har under juli insjuknat i ehec och många av dem har smittats av samma typ av ehec. Det är ännu okänt vilket sorts livsmedel dessa personer smittats av. Myndigheterna arbetar nu för att spåra smittkällan.

    2018-08-14 - Pressmeddelanden

  • Fortfarande viktigt att spara på dricksvattnet

    Efter sommarens torka har vi nu haft några dagar med regn och svalare väder på en del håll i landet. Men vi måste fortfarande spara på dricksvattnet. Grundvattennivåerna är fortsatt mycket låga i de små grundvattenmagasinen och det kan dröja innan de fylls på igen.

    2018-08-09 - Pressmeddelanden