Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

 • Platser kvar på nordisk konferens: Inspiration och förslag om hur matsvinn kan förebyggas

  I Sverige slängs varje år cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Det är slöseri med resurser och dåligt för miljön. Hur kan företag, myndigheter och organisationer samarbeta för att minska matsvinnet? Det diskuteras vid en konferens på Gardemoen i Oslo den 27 april.

  2017-03-28 - Pressmeddelanden

 • Fem brasilianska anläggningar spärrade för export till EU

  Fyra brasilianska produktionsanläggningar för kött och köttprodukter samt en anläggning för honung får inte längre exportera livsmedel till EU. Svenska gränskontrollstationer har mottagit en sändning från en av dessa anläggningar. Den togs emot i september 2016 och sändningen kontrollerades och godkändes för import till EU.

  2017-03-23 - Pressmeddelanden

 • Ny europeisk granskning om tillsatt socker och hälsa efter nordiskt initiativ

  Efsa, den europeiska livsmedelsmyndigheten, har beslutat att göra en ny vetenskaplig granskning av hur socker påverkar hälsan. Granskningen är resultatet av ett önskemål från de nordiska livsmedelsmyndigheterna. Målet är ett gemensam europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt kan finnas i en hälsosam kost.

  2017-03-23 - Pressmeddelanden

 • EU-kommissionen vill att konsumenter ska få information om innehåll i alkoholdrycker

  EU-kommissionen vill att det ska finnas ingrediens- och näringsinformation för alla alkoholhaltiga drycker. I dag finns det bara krav på att märka ut allergiframkallande ämnen och volymprocent alkohol.

  2017-03-22 - Pressmeddelanden

 • Inga nya uppgifter om brasilianskt nötkött

  Enligt uppgifter i media har stora mängder kött sålts av företag i Brasilien trots att det varit ruttet eller smittat med salmonella. Det är ännu oklart i vilken utsträckning köttet har exporterats till Sverige eller EU.

  2017-03-21 - Pressmeddelanden

 • Felaktiga påståenden på källkritikens dag

  Under panelsamtalet om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars, som går att se på nätet, förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund. Eftersom dessa påståenden inte ifrågasattes eller bemöttes under panelsamtalet vill Livsmedelsverket göra några klargöranden.

  2017-03-15 - Kommentarer

 • Myndigheter utreder nya fall av ehec-infektion

  Sex personer har i februari blivit sjuka av samma ehec-variant som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Myndigheterna undersöker nu hur personerna blivit smittade.

  2017-03-14 - Pressmeddelanden

 • Experter från Livsmedelsverket knutna till FAO/WHO:s expertkommitté JECFA

  Tre specialister vid Livsmedelsverket har valts ut till JECFA:s lista över experter de kan konsultera vid utvärderingar av livsmedelstillsatser, miljögifter, naturliga gifter och rester av veterinära läkemedel i livsmedel.

  2017-02-20 - Pressmeddelanden

 • Replik Läkartidningen

  Peter Benno med flera skriver i Läkartidningen nummer 1/2017 att Livsmedelsverkets kostråd inte fungerar för patienter med IBS. Därför vill vi tydliggöra Livsmedelsverkets uppdrag och syftet med våra kostråd.

  2017-02-15 - Debattartiklar

 • Fågelinfluensan påverkar märkningen av ägg

  Fågelinfluensan gör att ägg från utehöns kan bli en bristvara. När värphöns som normalt vistas utomhus hållits inne i mer än tolv veckor i sträck får äggen inte längre säljas som "ägg från utehöns".

  2017-02-15 - Pressmeddelanden