Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

  • Livsmedelsverket föreslår maxhalt för koffein i energidrycker

    Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen utrett behovet av att begränsa tillgången på energidrycker och koffeintaget hos barn. Slutsatsen är att en maxhalt av koffein i energidrycker skulle kunna minska risken för att någon får i sig stora mängder koffein via energidryck. I åldersspannet 11-18 år är dock konsumtionen av energidryck låg och det är vanligare att barn och unga får i sig koffein från kaffe, te och coladryck.

    2018-12-14 - Pressmeddelanden

  • Efsa gör en preliminär bedömning av PFOS och PFOA

    PFOS och PFOA är kemiska ämnen som bland annat funnits i brandskum som använts på brandövningsplatser. Ämnena har därför förorenat grundvattnet på flera platser i Sverige och i andra länder. Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, skärper sin bedömning av ämnena i en preliminär rapport. En slutgiltig bedömning av dessa och andra PFAS-ämnen förväntas från Efsa i slutet av 2019.

    2018-12-13 - Pressmeddelanden

  • Höga ambitioner i kommunernas måltider – men även brister

    De flesta kommuner har höga ambitioner kring måltiderna i förskola, skola och äldreomsorg. Många kommuner arbetar medvetet för att öka andelen ekologiska livsmedel, köper till stor del svenskt kött och håller en god kompetensnivå i köken trots rådande kockbrist. Men det finns områden som behöver förbättras, särskilt inom hemtjänsten. Det visar en första rikstäckande kartläggning av den kommunala måltidsverksamheten.

    2018-12-13 - Pressmeddelanden

  • Skärpta straff för brott mot livsmedelslagen

    Den 1 januari 2019 skärps straffen för brott mot livsmedelslagen. Dels återinförs fängelsestraff på upp till två år och dels införs sanktionsavgifter för vissa överträdelser. Den nya skärpningen i regelverket syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och dessutom bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen.

    2018-12-12 - Pressmeddelanden

  • Välj sill på burk i stället för strömming i jul

    Planerar du att äta fisk i jul? Bra tänkt. Fisk är både gott och nyttigt. Byter du strömming från Östkusten till sill från västkusten så får du bra fisk med mindre miljögifter.

    2018-12-10 - Pressmeddelanden

  • Det som mäts är det som syns – ny nationell metod för matsvinnsmätning i storkök

    För att kunna följa upp och analysera orsakerna till matsvinnet i de offentliga köken behöver svinnet mätas. Det görs idag på många olika sätt. En nationell mätmetod och en samordnande aktör har länge efterfrågats av den offentliga måltidsbranschen. Därför lanserar Livsmedelsverket en nationell metod för att mäta och följa upp matsvinnet.

    2018-12-05 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket kontrollerar bly i viltkött

    Livsmedelsverket ska under 2019 kontrollera halten av bly i viltkött som kan köpas i handeln. Undersökningen ska säkerställa att de råd som utformades 2014 har lett till sänkt blyhalt i viltkött på marknaden.

    2018-12-04 - Pressmeddelanden

  • Vad krävs för ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang?

    För helt kött som köps i butik finns redan regler om ursprungsmärkning. Sommaren 2018 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda möjligheter att införa ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll.

    2018-12-03 - Pressmeddelanden

  • Ny handbok om cyanobakterier i dricksvatten

    Cyanobakterier är mikroskopiska organismer som finns naturligt i sjöar och vattendrag. Massförekomst av cyanobakterier kallas algblomning och är ett stort hot mot dricksvattenproduktionen. Livsmedelsverket publicerar idag en handbok för att producenter av dricksvatten på olika sätt ska kunna motverka och hantera toxisk algblomning.

    2018-11-28 - Pressmeddelanden

  • Ny EU-lag ska minska antibiotikaanvändning till djur

    Den nya lagstiftningen om veterinärläkemedel och läkemedel i foder ska minska användningen av antibiotika och på så sätt bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens. Antibiotikaanvändningen i övriga EU-länder blir därmed mer lik den i Sverige.

    2018-11-26 - Pressmeddelanden