Revision av kontrollmyndigheter
Varje medlemsstat i EU ska ha ett revisionssystem för att granska den offentliga kontrollen. Systemet ska omfatta alla kontrollmyndigheter i livsmedelskedjan. Myndigheterna kan utföra interna revisioner eller låta en extern part utföra dem.
Syftet med revisionerna
Samordning av revisionssystemet och Samrådsgrupp för revision
Livsmedelsverket ansvarar för samordningen av Sveriges system för revision. Samordningsansvaret framgår sedan juli 2021 av Livsmedelsverkets instruktion.
SFS 2009:1426 - Förordning med instruktion för Livsmedelsverket
På uppdrag av regeringen bildades 2013 en samrådsgrupp för revisioner i livsmedelskedjan. Gruppen leds av Livsmedelsverket och ska enligt livsmedelsförordningen (SFS 2006:813) ge stöd och råd till de kontrollmyndigheter som utför eller låter utföra revision. Den ska även bistå Livsmedelsverket i samordningsuppdraget. Samrådsgruppen verkar för ett riskbaserat och heltäckande revisionssystem samt för metod- och kompetensutveckling i systemet.
SFS 2006:813 - Livsmedelsförordningen
I samrådsgruppen finns representanter för länsstyrelserna och kommunerna, Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM), Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och Livsmedelsverket.
Sverige ingår även i ett EU-nätverk för revision av kontrollmyndigheter där referensdokument tas fram som stöd för likvärdiga och bra revisioner. Arbetet från nätverket rapporteras till samrådsgruppen för revision.
Vem utför revisionerna
Revisionerna av länsstyrelsernas kontroll sker i samarbete mellan Jordbruksverket och Livsmedelsverket, med ett gemensamt riskbaserat revisionsprogram och gemensamma arbetssätt.
Så genomförs revisionerna
Ett riskbaserat femårigt revisionsprogram avgör vilka revisioner som ska genomföras. När programmet tas fram vägs risker för konsumenters och djurs hälsa, risk för konsumenten att bli lurad samt information om kontrollmyndigheternas verksamhet och tidigare revisionsresultat in.
Målet är att alla relevanta områden revideras under femårsperioden. Vilka kontrollmyndigheter som ska revideras och vilken inriktning revisionen ska ha beslutas inför varje år.
En revision innehåller granskning av dokument och intervjuer. Många av revisionerna omfattar även en skuggkontroll, det vill säga ett moment i revisionen där kontrollpersonalen vid den reviderade myndigheten utför en kontroll vid en anläggning. Revisionsgruppen iakttar och bedömer den kontroll som utförs. Resultatet av varje enskild revision sammanfattas i en revisionsrapport som delges den reviderade myndigheten.
Uppföljning
Den verksamhet som blir reviderad ansvarar för att ta hand om resultatet av revisionen, det vill säga att ta fram och genomföra lämpliga åtgärder mot identifierade brister. Åtgärderna bör vara både korrigerande och förebyggande och föregås lämpligen av en analys av grundorsaker. Revisionsgruppen bedömer åtgärdsplanen och följer upp att åtgärderna genomförs.
Oberoende granskning
Sverige samarbetar med de övriga nordiska länderna om oberoende granskning av ländernas revisionssystem.
Internrevisionen vid Jordbruksverket är föremål för extern kvalitetsgranskning vart femte år, enligt kraven i The Institute of Internal Auditors (IIA) riktlinjer för yrkesmässig internrevision.
Sverige får revisioner inom olika områden från EU-kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet (DG SANTE), i enlighet med artikel 116 i förordning (EU) 2017/625. Detta för att verifiera att det nationella kontrollsystemet fungerar som det ska på olika områden.
Presentation av resultaten