Energibalans - råd

Håll balansen!
Försök att hålla energibalansen genom att äta lagom mycket.

Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka

Utgå från dig

Hur många kalorier man behöver är individuellt. Jämför inte med hur mycket andra kan äta utan hitta din egen energibalans!

Njut av maten

Ät långsamt, var närvarande och upplev alla smaker! Går det för fort hinner man inte njuta av maten och det är lätt att äta för mycket.

Tydliga mål

Ät när du är hungrig, men inte varje gång du blir sugen. Äter du frukost, lunch, middag och kanske ett bra mellanmål är det lättare att undvika småätande.

Din modell

Bäst på fest

Skilj på vardag och fest. Då blir det festliga festligare!

Alkoholkontroll

Tänk på att öl, vin och sprit innehåller många kalorier. En burk starköl ger nästan 250 kcal, det är lika mycket som tio köttbullar, två burkar motsvarar en hel måltid.

Matvanekollen

För hälsan

Kroppen behöver lagom med energi för att fungera bra, det vill säga så många kalorier som man gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem. I Sverige är hälften av alla vuxna överviktiga. Samtidigt är två procent underviktiga. 

Naturligt fiberrik mat, som grönsaker, frukter, fullkornsprodukter, nötter och frön hjälper till att hålla vikten. Medan mycket läsk och sötsaker, vita varianter av bröd, ris och pasta, rött kött och charkprodukter ökar risken att gå upp i vikt. Även alkohol innehåller många kalorier och påverkar också hälsan på andra sätt. Bland annat ökar alkohol risken för cancer.

För personer med undervikt kan det i många fall behövas särskilda kostråd, särskilt för den som är underviktig på grund av en ätstörning. I sådana fall är det viktigt att ta kontakt med vården.

Nya näringsrekommendationer

I juni 2023 kom nya nordiska näringsrekommendationer, NNR 2023. De kostråd som presenteras här bygger på de tidigare rekommendationerna, NNR 2012. Livsmedelsverket arbetar under 2024 med att se över om vi behöver göra några ändringar i kostråden.

Kostråden - hitta ditt sätt

Senast granskad 2024-01-12