Planera din importsatsning med Importguiden

Fikon

Att förbereda en importsatsning väl ökar förutsättningarna för att den ska lyckas. Importguiden, ett webbverktyg för livsmedelsimport, är utvecklat för att du ska komma igång på ett bra sätt. Med Importguiden kan du steg för steg navigera dig fram till den kunskap och information som är användbar för just dig. Importguiden är utvecklad av Jordbruksverket, Tullverket och Livsmedelsverket tillsammans.

Roligt att du bestämt dig för att importera mat, vi vill hjälpa dig att komma igång. Vi har förstått att många upplever att livsmedelsimport är onödigt krångligt. Kanske är du en av dem. Och ja, vi håller med om att det finns en hel del att ha koll på. Olika myndigheter att vända sig till och invecklade regelverk att sätta sig in i.

Lagar, bestämmelser och vägledningar

Samtidigt är lagar, bestämmelser och vägledningar viktiga. De finns för att minska risken för att smittsamma djursjukdomar, växtskadegörare eller farlig mat kommer in i Sverige. Det är myndigheternas ansvar att kontrollera att reglerna i lagstiftningen följs. Och det kan vi förstås aldrig tumma på.

En kvalitetsstämpel

Allt "importkrångel" finns faktiskt till för dig och dina kunder. Det är företagarens ansvar att maten som säljs i butiken eller serveras i restaurangen är ok. Men lagar, regler och kontroll ska hjälpa dig att göra rätt. Med bra produkter kan du också öka efterfrågan hos dina kunder. Kontrollen är en kvalitetsstämpel som gynnar din business. Ser du det så kan du förhoppningsvis också se på det hela med andra ögon.

Guidar steg för steg

I Importguiden har Jordbruksverket, Tullverket och Livsmedelsverket samordnat sin information om livsmedelsimport. Importguiden är ett webbverktyg som steg för steg ger dig rätt och relevant information från de olika myndigheterna. Den hjälper dig att förstå vad som är viktigt att tänka på, vad du behöver göra, och när, eller vad du kanske inte måste bry dig om.

Importguiden finns på verksamt.se. Allt du behöver göra är att klicka dig fram. Lycka till.

Senast granskad 2023-09-29