Livsmedelsdata
Med detta API kan du få data från Livsmedelsdatabasen som innehåller drygt 2400 livsmedel och maträtter. För varje livsmedel ges värden för över 50 näringsämnen och ytterligare information så som FoodEx2, LanguaL™ och råvaror. Livsmedelsdatabasen speglar det svenska livsmedelsutbudet.
URL
https://dataportal.livsmedelsverket.se/livsmedel/swagger/index.html
Format
Json
Licens
Data publiceras under licensen Creative Commons Erkännande 4.0. Det innebär att du har tillstånd att använda och distribuera våra öppna data samt skapa bearbetningar. Livsmedelsverket ska anges som källa.
Resultat
/api/ info
Innehåller API-information såsom namn, version, releasedatum, dokumentation och status.
/api/v1/livsmedel
Hämtar en lista med livsmedel. Vetenskapligt namn sätts för råvaror och görs enligt flera internationella standarder som finns samlade på nedanstående länk:
Kolumnnamn |
Beskrivning |
Exempel |
Nummer |
Unikt id på livsmedlet |
7006 |
Version |
Datum och tid då datamängden senast uppdaterades |
2022-12-12T10:26:38.557 |
Typ |
Visar om livsmedlet är analyserat eller beräknat |
analyserat; beräknat |
Namn |
Namn på livsmedlet |
Hirs kokt m. salt |
VetenskapligtNamn |
Livsmedlets vetenskapliga namn i det fall livsmedlet är en råvara |
Panicum miliaceum (L.). |
Projekt |
Namn på det projekt som livsmedlet senast har ingått i |
2022 Snacks, sötsaker och dryck |
Analys |
Information om vilka produkter som ingår i analysen av livsmedlet samt i vilka proportioner |
I det analyserade provet från 2022 ingår: Saltå Kvarn Hirs (34%), Go Green Skalad hirs (33%), Kung Markatta Hirs (33%). |
Tillagningsmetod |
Den tillagningsmetod som tillämpats i de fall livsmedlet är beräknat |
kokt |
/api/v1/livsmedel/{nummer}
Hämtar ett livsmedel med ett specifikt nummer. Vetenskapligt namn sätts för råvaror och görs enligt flera internationella standarder som finns samlade på nedanstående länk:
Kolumnnamn |
Beskrivning |
Exempel |
Nummer |
Unikt id på livsmedlet |
7006 |
Version |
Datum och tid då datamängden senast uppdaterades |
2022-12-12T10:26:38.557 |
Typ |
Visar om livsmedlet är analyserat eller beräknat |
analyserat; beräknat |
Namn |
Namn på livsmedlet |
Hirs kokt m. salt |
VetenskapligtNamn |
Livsmedlets vetenskapliga namn i det fall livsmedlet är en råvara |
Panicum miliaceum (L.). |
Projekt |
Namn på det projekt som livsmedlet senast har ingått i |
2022 Snacks, sötsaker och dryck |
Analys |
Information om vilka produkter som ingår i analysen av livsmedlet samt i vilka proportioner |
I det analyserade provet från 2022 ingår: Saltå Kvarn Hirs (34%), Go Green Skalad hirs (33%), Kung Markatta Hirs (33%). |
Tillagningsmetod |
Den tillagningsmetod som tillämpats i de fall livsmedlet är beräknat |
kokt |
/api/v1/livsmedel/{nummer}/naringsvarden
Hämtar alla näringsvärden för ett specifikt livsmedel. Informationen bygger till stora delar på internationella riktlinjer enligt EuroFIR.
Kolumnnamn |
Beskrivning |
Exempel |
Namn |
Namn på näringsämne eller komponent |
Energi (kcal) |
EuroFIRkod |
Koden på näringsämne eller komponent enligt EuroFIRs thesauri |
ENERC
|
Forkortning |
Förkortning på näringsämne eller komponent |
Ener |
Varde |
Värde |
188 |
Enhet |
Enhet för värdet |
Kcal; g |
ViktGram |
Vikt som energi- och näringsinnehåll baseras på. Alltid 100 gram. |
100 |
Berakning |
Den beräkning som gjorts för att räkna fram värdet |
443,15*0,239 |
Vardetyp |
Typ av värde |
Ett analysvärde av ett sammansatt prov; Inget fynd |
Vardetypkod |
Koden för värdetypen enligt EuroFIRs thesaurus |
AV; BL |
Ursprung |
Ursprung för värdet |
Analys, SLV; Produktinformation |
Ursprungskod |
Koden för ursprunget enligt EuroFIRs theasuri |
O; L |
Publikation |
Namn på den publikation där värdet är hämtat ifrån |
Analysprotokoll Dnr 2018/00799 |
Metodtyp |
Anger om värdet är analyserat, beräknat eller överfört från liknande livsmedel. |
Analysresultat |
Metodtypkod |
Koden för metodtypen enligt EuroFIRs theasuri |
A |
Metodindikator |
Den analys- eller framtagningsmetod som använts |
Kromatografi; beräknat från ingredienser |
Metodindikatorkod |
Koden för metodindikatorn enligt EuroFIRs thesauri |
MI1144; MI0004 |
Referenstyp |
Anger i vilket format som referensen till värdet finns. |
Rapport; bok |
Referenstypkod |
Koden för referenstypen enligt EuroFIRs theasuri |
R; B |
Kommentar |
Eventuell kommentar till värdet står här |
Produktinformation hämtad 20231110. |
/api/v1/livsmedel/{nummer}/klassificeringar
Hämtar alla klassificeringar för ett specifikt livsmedel. Livsmedel är klassificerade enligt de internationella standarderna LanguaL och FoodEx2.
Kolumnnamn |
Beskrivning |
Exempel |
Huvudgrupp |
Kategorisering av livsmedlet |
Matgryn; Frukt färsk fryst |
Typ |
Typ av klassificering |
Langual; FoodEx2
|
Fasett |
Typ av fasett enligt LanguaL™ |
Z Utmärkande drag
|
Fasettkod |
Fasettens kod enligt LanguaL™ |
Z0005
|
Kod |
FoodEx2-koden |
A035J
|
Namn |
Undergrupp till fasetten enligt LanguaL™ |
Livsmedelsindustritillverkat |
LangualId |
Undergruppens kod enligt LanguaL™ |
Z0112 |
/api/v1/livsmedel/{nummer}/ravaror
Hämtar alla råvaror för ett specifikt livsmedel.
Kolumnnamn |
Beskrivning |
Exempel |
Namn |
Namn på råvara |
Aprikos |
Tillagning |
Den bearbetningsmetod som tillämpats på råvaran |
Torkad |
Andel |
Mängd av den bearbetade råvaran |
100 |
Faktor |
Den faktor som använts för att räkna om till obearbetad råvara |
3,5 |
omraknadTillRa |
Mängd råvara i obearbetat tillstånd |
350 |
/api/v1/livsmedel/{nummer}/ingredienser
Hämtar alla ingredienser, viktförändrings- och retentionsfaktorer för ett specifikt livsmedel. Den metod som används för att beräkna livsmedel finns beskriven på nedanstående länk:
Kolumnnamn |
Beskrivning |
Exempel |
Nummer |
Unikt id på ingående ingrediens |
827 |
Namn |
Namn på ingående ingrediens |
Hirs hela el. krossade korn fullkorn |
Vattenfaktor |
Viktförändringsfaktor för vatten |
19,6 |
Fettfaktor |
Viktförändringsfaktor för fett |
1,0 |
Viktforetillagning |
Vikt på ingrediens före tillagning |
160 |
Vikteftertillagning |
Vikt på ingrediens efter tillagning |
577 |
Tillagningsfaktor |
Den tillagningsfaktor som tillämpats |
Hirs, kokt |
Viktforetillagningtotalt |
Vikt på hela livsmedlet före tillagning |
164 |
Vikteftertillagningtotalt |
Vikt på hela livsmedlet efter tillagning |
580 |
NäringsämnesNamn |
Det näringsämne retentionsfaktorn avser |
Kalium, K |
Faktor |
Retentionsfaktorn |
0,6 |
EuroFIRkod |
Koden på näringsämne eller komponent enligt EuroFIRs thesauri |
K
|
Antal decimaler för olika näringsämnen
Antal decimaler som används för respektive näringsämne eller komponent.
Namn | Förkortning | Antal decimaler |
Energi (kcal) | Ener | 0 |
Energi (kJ) | Ener | 0 |
Fett | Fett | 1 |
Protein | Prot | 1 |
Kolhydrater | Kolh | 1 |
Fibrer | Fibe | 1 |
Vatten | Vatt | 1 |
Alkohol | Alko | 2 |
Aska | Aska | 1 |
Socker totalt | Mono/disack | 1 |
Monosackarider | Msac | 1 |
Disackarider | Dsac | 1 |
Sackaros | Sack | 1 |
Tillsatt socker | Socker/t | 1 |
Fritt socker | Socker/f | 1 |
Fullkorn totalt | Fullk/tot | 0 |
Summa mättade fettsyror | Mfet | 1 |
Fettsyra 4:0-10:0 | C4:0-C10:0 | 2 |
Fettsyra 12:0 | C12:0 | 2 |
Fettsyra 14:0 | C14:0 | 2 |
Fettsyra 16:0 | C16:0 | 2 |
Fettsyra 18:0 | C18:0 | 2 |
Fettsyra 20:0 | C20:0 | 2 |
Summa enkelomättade fettsyror | Mone | 1 |
Fettsyra 16:1 | C16:1 | 2 |
Fettsyra 18:1 | C18:1 | 2 |
Summa fleromättade fettsyror | Pole | 1 |
Fettsyra 18:2 | C18:2 | 2 |
Fettsyra 18:3 | C18:3 | 2 |
Fettsyra 20:4 | C20:4 | 2 |
EPA (Fettsyra 20:5) | C20:5 | 2 |
DPA (Fettsyra 22:5) | C22:5 | 2 |
DHA (Fettsyra 22:6) | C22:6 | 2 |
Kolesterol | Kole | 1 |
Vitamin A | VitA | 1 |
Retinol | Reti | 1 |
β-Karoten | b-Kar | 0 |
Vitamin D | VitD | 2 |
Vitamin E | VitE | 1 |
Tiamin | Tiam | 2 |
Riboflavin | Ribo | 2 |
Niacin | Niac | 2 |
Niacinekvivalenter | Niek | 2 |
Vitamin B6 | VitB6 | 2 |
Folat | Folat | 1 |
Vitamin B12 | VitB12 | 2 |
Vitamin C | VitC | 1 |
Fosfor | P | 0 |
Jod | I | 1 |
Järn | Fe | 1 |
Kalcium | Ca | 0 |
Kalium | K | 0 |
Magnesium | Mg | 0 |
Natrium | Na | 0 |
Salt | NaCl | 1 |
Selen | Se | 1 |
Zink | Zn | 1 |