Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus finns naturligt bland annat på huden, i näsan samt i sår hos människor och djur. Därför kan bakterien överföras till mat som bearbetas med händerna.

Vad är Staphylococcus aureus?

Staphylococcus aureus är en bakterie som kan bilda värmetåliga gifter när de växer i livsmedel.

Var finns Staphylococcus aureus?

Staphylococcus aureus finns naturligt bland annat på huden, i näsan samt i sår hos människor och djur. Därför kan bakterien överföras till mat som bearbetas med händerna. Bakterien kan orsaka magsjuka om den får tillfälle att föröka sig och bilda gift i livsmedel, men för detta måste temperaturen vara högre än normal kylskåpstemperatur.

Om giftet har bildats går det inte att ta bort det genom att upphetta maten. Giftet är mycket värmetåligt och har kvar sin giftighet även om bakterierna har dött. Livsmedel som orsakat stafylokockförgiftning är sådana som tillverkats med delvis manuell hantering. Några exempel är buffémat, kallskänks- och charkprodukter, kyckling, räkor, skalade kokta ägg, pizza och kebab.

Symtom

De vanligaste symtomen är illamående, kräkningar, magkramper och diarréer. Man börjar må dåligt redan efter 1–6 timmar efter att man har fått i sig giftet. Det hela är över inom ett eller två dygn.

Särskilda riskgrupper

Matförgiftning orsakad av Staphylococcus aureus kan drabba alla.

Så minskar du risken att bli sjuk

  • Håll god kökshygien när du lagar mat och tvätta händerna.
  • Kyl matrester eller mat som du inte ska äta direkt snabbt och ställ in i kylskåp eller frys in.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • Undvik att förvara mat i direkt solljus. Bakterier växer snabbare när det är varmt.

Bakterier

Senast granskad 2024-02-26