Så går undersökningen till

En tecknad tvättbjörn med superhjältekläder och kockmössa på huvudet.

Vi bjuder in barn som ska fylla eller nyligen har fyllt 1,5 år till att delta i Riksmaten småbarn. Om barnet har två vårdnadshavare måste båda tacka ja (samtycka) till att vara med i undersökningen. Man väljer vilka delar av undersökningen man vill vara med i – läs mer om vad det innebär!

Som tack för hjälpen får ert barn ett presentkort för varje del ni är med i.

Fylla i matdagbok och enkäter

För att få veta vad småbarn äter och dricker ber vi dig fylla i en matdagbok under två dagar, en helgdag och en vardag med några dagars mellanrum. I filmen längre ner på sidan kan du se precis hur du ska göra.

Första dagen du ska fylla i är en helgdag, du väljer själv om det passar bäst med lördag eller söndag. Matdagboken startar direkt när du loggar in – vänta därför med att logga in tills det är den helgdag du valt. På samma sida finns det enkätfrågor som vi gärna vill ha svar på.

När du har fyllt i samtycket får du ett sms och e-post med inloggningsuppgifter som ni använder när ni fyller i matdagboken och svarar på enkätfrågor. Det går att använda en smartphone, dator eller surfplatta. Om ni är två vårdnadshavare använder ni samma inloggningsuppgifter.

Om barnet går på förskola eller liknande behöver personalen hjälpa till att fylla i matdagboken som du fick med informationsbrevet. Lämna och hämta matdagboken hos personalen samma dag som den ska fyllas i. För sedan över informationen till webben. Vi har också skickat med ett informationsblad som du kan lämna till personalen i förväg om du vill.

Så här fyller du i matdagboken - se filmen nedan!

Mäta fysisk aktivitet

För att mäta hur mycket småbarn rör på sig ber vi dig sätta på barnet en aktivitetsmätare. Mätaren ska sitta som ett litet skärp runt midjan under all vaken tid i sju hela dagar – från morgon till kväll. Titta på filmen för att se hur det går till!

Så här mäter du fysisk aktivitet - se filmen nedan!

 

Provtagning

Vi frågar även om ni vill lämna prover. Vissa barn tillfrågas om att endast lämna bajsprov medan andra tillfrågas om att lämna bajs-, urin- och blodprover. Det framgår av ditt brev vilken grupp ditt barn tillhör.

Bajsprov

Bajsprovet tar du själv i hemmet, det är inte svårt – titta på filmen för att se hur man gör! I bajsproverna undersöker vi bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen.

 

Urin- och blodprov

Blodprovet tas på en mottagning av erfaren personal som är van vid att provta barn. Urinprovet tar du hemma och tar med till mottagningen. Ni kommer att bli kontaktade av mottagningen för att boka in besöket. Titta på filmen för att se hur provtagningen går till.

Med hjälp av blod- och urinproverna undersöker vi hur mycket näringsämnen (vitaminer och mineraler) och miljöföroreningar som barn har i kroppen.

Så här går provtagning på mottagningen till - se filmen nedan!

 

Ritblad - färglägg Ziggy och Rio

Ni får återkoppling

Om ni vill kan ni få en kort sammanfattning av resultatet från matdagboken och rörelsemätningen. Denna skickas några veckor efter att ni är klara med undersökningen. De som lämnar blodprov kan få återkoppling på mängden ferritin i blodet – ett mått på hur mycket järn det finns i blodet. Resultaten från bajsprovet är användbara på gruppnivå men säger inte så mycket för det enskilda barnet.

Riksmaten småbarn

Senast granskad 2022-08-19