Avsvalning av mat

Om du tar hand om tillagad mat rätt håller maten längre. Det ger också mindre matsvinn. Samtidigt minskar du risken att bli matförgiftad. Matrester eller mat som inte ska ätas direkt bör svalna snabbt och sedan förvaras i kylskåp eller frysas in.

Tillagad varm mat behöver svalna innan den ställs in i kylskåpet. Det beror på att den varma maten höjer temperaturen i hela kylen. Då håller kylvarorna kortare tid vilket kan leda till att du måste slänga mat i onödan.

Avsvalning av tillagad mat

Om du låter maten svalna snabbt efter tillagning och sedan förvarar den i kylskåp i tillsluten förpackning kan du äta maten så länge den luktar och smakar som den ska, samt ser ok ut.

Matrester eller mat i volymer mindre än en halvliter kan du ställa in direkt i kylen. Men om du har mer än en halvliter varm mat som du inte ska äta direkt bör den först svalna så fort som möjligt. Sedan kan du ställa in den i kylskåp eller frysa in den.

Så här kan du på några olika sätt snabbt få mat att svalna:

  • Mindre behållare: Dela upp större volymer mat i mindre behållare så att den svalnar snabbt i rumstemperatur.
  • Kallt vattenbad: Mat i volymer större än en halvliter kan svalna i ett kallt vattenbad. Byt vattnet ofta eller lägg i kylklampar för att hålla temperaturen i vattenbadet konstant kallt under hela avsvalningen.
  • Utomhus: Mat i volymer större än en halv liter kan även svalna ute om utetemperaturen är några plusgrader eller kallare.
Senast granskad 2023-09-01