Senap – allergener att tänka på för företag

Det finns olika sorters senapsfrö. Dessa används för att framställa senap. Allergi mot senapsfrö förekommer och det finns därför särskilda märkningskrav för senap.

Allergi mot senap

Senap görs vanligen på en blandning av frön från gul senap (Sinapis alba) och svart senap (Brassica nigra). Båda arterna hör till den botaniska familjen Brassicaceae (Cruciferae). Även orientalisk senap (Brassica juncea) används men är mindre vanlig i Europa.

Allergiska reaktioner på senap, inklusive svåra anafylaktiska reaktioner, finns rapporterade, särskilt från Frankrike. 

Allergi mot senap kan också yttra sig som klåda, svullnad i läppar, mun och hals, nässelutslag, magont, kräkningar samt astma och andningsbesvär.

Till samma familj som senap hör broccoli, brysselkål, kål, blomkål, kålrabbi, kålrot, rädisa, pepparrot och vattenkrasse. Många proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Därför kan det förekomma att man reagerar på flera arter inom samma familj (korsreaktioner). När det gäller senap har sådana korsreaktioner dock enbart rapporterats i några få fall.

Senap i livsmedel

Malda senapsfrön används som ingrediens i senap. Senap i sin tur är ingrediens i vissa sorter av majonnäs, gravlaxsås, Cumberlandsås, salladsdressingar och marinader. Senapspulver är en vanlig ingrediens i curry. Hela senapskorn förekommer i kryddade korvar, i gurkinläggningar och i pickels.

Märkning

För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller senap samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).

Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller senap. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.

Provtagning och analys av senap

 I Kontrollwiki finns mer information om vad man bör tänka på vid provtagning och analys av allergener. Ackrediterade analysmetoder ska användas i offentlig kontroll.

Kommersiellt tillgängliga testkit finns för analys av senap. Kvantifieringsgränsen är cirka 1 mg senapsprotein/kg (ppm).
Senap kan också identifieras med specifika DNA-metoder. Positivt resultat indikerar förekomst av senap.

Allergiska reaktioner/doser

Ett mindre antal studier (provokationer) har gjorts för att bestämma vilken mängd senap som en allergiker reagerar på. Doser på cirka 0,4-0,5 mg senapsfröprotein beräknas orsaka reaktioner hos de fem procent mest känsliga senapsallergikerna.

 

Senast granskad 2023-10-31