Mat att undvika - ammande

Närbild på en bebis i en bärsele på ryggen vid havet.

Den mesta maten går bra att äta när man ammar. Det är till exempel ingen fara med bakterien listeria eller parasiten toxoplasma – de förs inte över med bröstmjölken och kan alltså inte skada barnet. Däremot är bebisen som ammas känslig för miljögifter och en del andra skadliga ämnen som kan finnas i maten du äter.

Tips – använd "Fråga Liv" som en app!

Gör så här:

  1. Iphone: Klicka på Dela-ikonen. Android: Klicka på Lägg till sida på.
  2. Välj ”Lägg till på hemskärmen”. Klart!

Goda råd i köket

En matförgiftning kan ge dig som ammar besvärliga kräkningar och diarréer. Här är några råd som minskar risken att bli magsjuk:

  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och efter att du har tagit i rått kött eller kyckling. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.
  • Genomstek köttfärs och kyckling, då dör eventuella bakterier. Läs mer om hur du vet att köttfärsen är genomstekt via länken nedan.
  • Förvara kylvaror kallt. Ha max 4 grader varmt i kylskåpet – på så sätt håller maten längre.

Alkohol

Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt forskningen innebär det troligen inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

Eftersom det är etiskt tveksamt att göra kontrollerade studier kring alkohol, amning och eventuella effekter på det ammade barnet finns det inte så mycket forskning på området. De studier som gjorts har gällt måttlig alkoholkonsumtion vid amning, men det saknas kunskap om hur en större eller mer regelbunden alkoholkonsumtion skulle kunna påverka barnet. Den forskning som finns visar inga medicinska risker för barnet om mamman dricker små mängder alkohol då och då. Det finns dock några studier som visar att barnets utveckling kan påverkas om mamman dricker alkohol och ammar. Alkohol kan också göra att bröstmjölksproduktionen minskar, att barnet dricker mindre mjölk och att barnets sömn blir störd. Det här kompenserar barnet för inom ett dygn, om mamman inte dricker alkohol under den tiden. Men det går alltså inte att säga säkert att alkoholkonsumtion inte spelar någon roll alls.

Fisk

De allra flesta fiskar går bra att äta när man ammar. Det gäller till exempel odlad lax, inlagd sill, torsk, alaska pollock och sej. Ät gärna fisk två–tre gånger i veckan och variera mellan olika sorter. Då får du både D-vitamin, omega-3-fett och jod, som både bebisen och du behöver.

Precis som när du var gravid är det några fisksorter som du inte bör äta så ofta, eftersom de kan innehålla höga halter av miljögifter. Det är samma sorter som gravida inte bör äta så ofta, till exempel strömming och färsk tonfisk.

Kvicksilver
Det här är de vanligaste av fiskarna som kan innehålla höga halter av kvicksilver. Ät sådan fisk sammanlagt högst 2-3 gånger per år.

  • Abborre
  • Gädda
  • Gös
  • Lake
  • Havskatt
  • Marulk
  • Svärdfisk
  • Stor hälleflundra*
  • Tonfisk, färsk/fryst 
  • Ål

*Stor hälleflundra är en särskild art (Hippoglossus hippoglossus)

Kvicksilver är en metall som finns naturligt i miljön, men mängderna i mark, vatten och havsbotten har ökat på grund av vårt sätt att leva. Ett högt intag av kvicksilver under amningsperioden kan skada det nyfödda barnets nervsystem, eftersom nervsystemet fortsätter att utvecklas även efter födseln.


Dioxiner och PCB
De här fiskarna kan innehålla höga halter av dioxiner och PCB. Ät dem sammanlagt högst 2-3 gånger per år.

  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Även surströmming.
  • Lax och öring, vildfångad från Östersjön, Bottniska viken och älvarna, Vänern och Vättern.
  • Sik, vildfångad från Vänern och Vättern
  • Röding, vildfångad från Vättern
  • Ål

Dioxiner och PCB:er lagras i kroppen under hela livet. När man är gravid eller ammar förs ämnena över till barnet via moderkakan och bröstmjölken. Därför är det viktigt att utsättas för så lite dioxin och PCB som möjligt under uppväxten, och ända tills man inte planerar att få fler barn. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB:er. Höga doser av dioxiner och PCB:er under fosterstadiet och nyföddhetsperioden kan bland annat påverka spermiekvaliteten vid vuxen ålder, nivåerna av sköldkörtelhormoner och tandemaljen. Ämnena misstänks också kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret och orsaka cancer.

Kaffe, te och energidrycker

Du behöver inte dra ner på kaffe, te eller andra drycker med koffein när du ammar. Koffein förs i och för sig över till barnet via bröstmjölken men det är i så små mängder att det inte skadar barnet.

Kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och växtbaserade läkemedel

Många gånger vet man inte om kosttillskott, örtprodukter, växtextrakt och liknande produkter kan vara skadliga för barn som ammas, eftersom de oftast inte har testats på små barn.

  • Använd inte kosttillskott, örtprodukter, växtextrakt, naturläkemedel och växtbaserade läkemedel när du ammar utan att först prata med sjuksköterskan på barnavårdscentralen eller läkare.

Kosttillskott definieras som livsmedel och ska inte förväxlas med läkemedel. Traditionella växtbaserade läkemedel, växtbaserade läkemedel och naturläkemedel ska registreras eller godkännas av Läkemedelsverket innan de får säljas. För kosttillskott finns inget sådant godkännande- eller registreringsförfarande.

Algprodukter

För ammande som inte äter fet fisk kan fiskolja eller algolja som innehåller omega-3-fettet DHA vara ett alternativ.

Andra sorters algprodukter, som torkade alger, kan innehålla för mycket jod, och det kan vara skadligt för barnet.

Algprodukter som innehåller torkade alger och som säljs som kosttillskott kan i vissa fall innehålla höga jodhalter. Olika preparat skiljer sig mycket i fråga om jodmängd, vilket kan bero på att de utgår från olika sorters alger. Jod är visserligen ett livsviktigt ämne, men för högt intag kan påverka barnets mentala och fysiska utveckling negativt. Algoljor innehåller dock låga halter jod.

Ginseng

Ginsengprodukter kan påverka östrogennivåerna i kroppen.

  • Undvik ginsengprodukter. De är olämpliga när man ammar.

Kryddor

Rooibos och örtteer

Fänkålste och avkok på anis sägs ibland kunna lindra kolik hos barn, men det finns inte tillräckligt med forskning för att veta om de är säkra för barn. Den europeiska myndigheten för läkemedelssäkerhet (EMA) ger därför rådet att inte dricka fänkålste eller anisavkok när man ammar, eller att ge dessa till barn. Livsmedelsverket står bakom dessa rekommendationer.

Många dricker rooibos, kamomillte eller andra kvällsteer eftersom de inte innehåller koffein. Men det saknas tillräcklig kunskap för att kunna avgöra om de är säkra att dricka under amningstiden. Livsmedelsverket rekommenderar därför att ammande är försiktiga med att dricka rooibos, örtteer och olika avkok.

Senast granskad 2024-06-10