Ägg

Allergi mot ägg är särskilt vanligt hos små barn. Eftersom ägg kan förekomma i många olika livsmedel som glass, bröd och pasta, är det viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen noga.

Vad är allergi mot ägg?

Vid allergi mot ägg reagerar man oftast på äggvitans proteiner. Äggallergi uppträder ofta redan hos små barn, men förekommer också hos äldre barn och vuxna. Det är oklart hur vanligt det är med allergi mot ägg. Vissa uppgifter tyder på att äggallergi drabbar från 0,5 till 2 procent av barnen. Många barn växer ifrån sin allergi medan några får behålla sin äggallergi i vuxen ålder.

En mindre vanlig allergi är allergi mot proteiner i äggulan. Har man den typen av allergi är det vanligt att man också är allergisk mot hönskött.

Symtom

Typiska symtom vid äggallergi är hudreaktioner som eksem. Man kan också få astma, kräkningar, ont i magen och diarré. Svåra allergiska reaktioner, också med dödlig utgång, har förekommit men är ovanliga.

Äggfri kost

Om ägg ingår i ett livsmedel måste det stå i ingrediensförteckningen. Därför är det viktigt att läsa ingrediensförteckningen. I en äggfri kost måste man utesluta allt som innehåller ägg, som pannkakor och omeletter. Bröd och konditorivaror kan vara bakade på ägg, liksom maränger. Bröd kan även vara penslat med ägg. Ströbröd, liksom panering, kan innehålla ägg. Pajfyllning består ofta av äggstanning. En del pastasorter innehåller ägg, liksom en del såser, som majonnäs. Glass kan innehålla ägg och sorbet kan innehålla äggvita.

Lysozym

Lysozym, E 1105, kommer från ägg och används som konserveringsmedel i ost. Vissa utländska ostar har innehållit lysozym utan att detta deklarerats och gjort att äggallergiker fått reaktioner. Man räknar med att cirka en tredjedel av dem som är allergiska mot ägg reagerar mot lysozym. Att konserveringsmedlet E 1105 kommer från ägg måste framgå av ingrediensförteckningen.

 

Senast granskad 2016-08-26