Glutamat

Glutaminsyra ingår naturligt som en del i kostens proteiner. Det är alltså en naturligt förekommande aminosyra som används som smakförstärkare. Glutamat i de mängder som används i mat innebär ingen risk för hälsan.

Glutamat, E 620-625, finns naturligt i nästan alla grönsaker, samt i vete och soja. Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn.

Hur ser man att livsmedlet innehåller glutamat?

Om det finns glutamat i livsmedlet ska det stå i innehållsdeklarationen. Där ska tillsatsens funktion det vill säga "smakförstärkare" anges.

Dessutom ska det antingen stå ett E-nummer (E620-E625) eller något av namnen glutaminsyra, kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat eller magnesiumglutamat. Det räcker alltså inte bara med att skriva ordet "glutamat" som ofta används i dagligt tal.

Hur tas glutamat upp av kroppen?

Från mag- och tarmkanalen och omsätts i kroppen som alla andra aminosyror.

Är glutamat skadligt?

 Glutaminsyra ingår som en viktig del i vår kropp och den förekommer i blodet, musklerna, fostervätskor och mjölk. Den är viktig för vårt immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen.

Kan glutamat skada barn eller foster?

Små barn omsätter glutamat lika effektivt som vuxna. Studier av foster (under graviditet) visar att koncentrationerna av glutamat i blodet inte skiljer sig från modern vilket innebär att det inte är någon risk för fostret. Eftersom glutamat omsätts mycket snabbt av levern är det heller inte sannolikt att mängden i bröstmjölk påverkas av intag i måttliga mängder, alltså de mängder vi får från mat.

Kan glutamat påverka nervsystemet?

Inte vid de mängder man får via maten. Mycket höga mängder av vissa aminosyror kan ge effekter på centrala nervsystemet men det har man bara sett hos brännskadade patienter och vid svåra infektioner när man ger aminosyralösningar direkt i blodet.

Kan man få allergiska reaktioner av glutamat?

Nej, glutamat har inte visat sig ge allergi. Däremot har vissa personer drabbats av överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettningar, tryck över bröstet med mera när de ätit asiatisk mat (Chinese Restaurant Syndrome). Dessa symptom försvinner dock ganska snabbt, inom några timmar. En del av de rapporterade effekterna kan säkert även bero av de stora mängder av starka kryddor som används i detta kök.

Att få reaktioner av överkänslighet är mycket ovanligt men om man misstänker att man är överkänslig bör man vara noga med att läsa innehållsdeklarationen eller fråga om maten innehåller glutamat.

Senast granskad 2016-10-18