Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

 • Majoriteten av svenskarna vill minska på saltet

  Nästan alla svenskar vet att för mycket salt är skadligt för hälsan, och sex av tio försöker minska på saltet. Det som skulle hjälpa dem bäst, menar de, är att industrin sänker salthalten i maten de köper. Det visar en undersökning om svenskarnas syn på salt.

  2021-12-07 -

 • WHO uppmärksammar uppdateringen av nordiska näringsrekommendationer

  Om drygt ett år är det dags för nya rekommendationer och många är nyfikna på hur hälsa och hållbarhet ska vägas samman.

  2021-10-29 -

 • Nu startar arbetet med att ta fram nationella mål för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion

  Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket jobbar gemensamt i ett regeringsuppdrag för att ta fram förslag till  nationella mål med indikatorer för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Den första delredovisningen är inskickad och innehåller en planering av hur arbetet ska genomföras. En viktig del i uppdraget är att involvera olika aktörer för att få en bred förankring.

  2021-09-30 -

 • Nu ska fyraåringarnas matvanor undersökas

  Pannkakor, sushi eller tacos – vad är småbarns favoriträtt? Och hur många ”klämmisar” äter småbarn idag? Nu startar Livsmedelsverkets undersökning av småbarns matvanor och först ut bland småbarnen är fyraåringarna.

  2021-09-22 -

 • Efsa välkomnar synpunkter på ny bedömning av sockrets hälsoeffekter

  Tillsatt socker och sockersötade drycker ökar risken för bland annat fetma, typ 2-diabetes och karies. Ju mer tillsatt socker, desto större risk, därför bör konsumtionen vara så låg som möjligt. Det är slutsatsen i en ny vetenskaplig genomgång från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa. Nu välkomnar Efsa synpunkter på genomgången.

  2021-08-18 -

 • Våra matvanor gör oss sjuka - vems ansvar är det?

  Ohälsosamma matvanor är ett av de största hoten mot hälsan i Sverige idag. Men vem bär ansvaret för vad vi äter – den enskilda individen eller samhället? Svaret på frågan avgör hur man ser på vad som behöver göras. På tisdag 6 juli kan du höra Livsmedelsverket samtala om detta viktiga ämne i Almedalen – digitalt förstås.

  2021-07-01 -

 • Är insekter ett hållbart livsmedel? Ny rapport om insekters näringsmässiga och miljömässiga nytta

  Intresset för insekter som mat ökar och numera är det lagligt att sälja vissa typer av insekter som mat i Sverige. Men är de ett hållbart livsmedel och hur bra är de som ett hållbart alternativ till andra näringskällor i vår kost?

  2021-06-30 -

 • Färre sjuka men fortfarande finns virus på frysta importerade hallon och andra bär

  Färre än tidigare blir sjuka på grund av norovirus på hallon. Men äldreboenden och sjukhus – där de allra sköraste finns – behöver fortsätta hantera frysta importerade hallon och även andra bär på ett sätt som gör dem säkra att äta. Det gäller även förskolor, eftersom små barn är mest mottagliga för virus. Det är främst hallon som kan förorenas av virus, men även andra frysta bär. Det visar en ny kunskapsgenomgång som Livsmedelsverket har gjort.

  2021-06-14 -

 • Uppdaterade råd om alkohol under graviditeten

  Livsmedelsverket har uppdaterat råden om alkohol till gravida. Rådet är liksom tidigare att inte dricka alkohol när man är gravid, eller misstänker att man kan vara gravid. Däremot går det bra att dricka måttliga mängder ”alkoholfria” drycker, även om de innehåller små mängder alkohol.

  2021-05-27 -

 • Ny version av livsmedelsdatabasen

  På sidan "Sök näringsinnehåll" finns nu uppdaterade värden i livsmedelsdatabasen.

  2021-05-18 -