Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

 • Ny sammanställning bekräftar och stärker nyttan med fullkorn

  De positiva hälsoeffekterna av att äta mer fullkorn är klart större än riskerna med kadmium och andra oönskade ämnen, som kan finnas i fullkornsprodukter. Det visar en ny sammanställning från Livsmedelsverket.

  2022-12-02 -

 • Bättre förutsättningar för sjukhusmåltider kan leda till kortare vårdtider

  Måltidsverksamheterna på landets sjukhus har utvecklats positivt de senaste åren, trots det äts maten inte alltid upp. Det är allvarligt för patienter som riskerar undernäring. En pressad vårdpersonal med för lite tid och för låg kunskap om matens medicinska betydelse kan vara hinder. Det visar en kartläggning som Livsmedelsverket har gjort.

  2022-11-21 -

 • Mycket salt i köpta färdigrätter och uteluncher

  Det räcker med en stor lunchportion från en restaurang eller snabbmatställe för att få i sig ohälsosamt mycket salt. Det visar analyser som Livsmedelsverket har gjort på färdiga lunchrätter från butiker, snabbmatställen och lunchrestauranger. Därför fortsätter nu Livsmedelsverkets arbete med att tillsammans med livsmedelsbranschen få ner salthalten i maten.

  2022-10-17 -

 • Ny version och nya funktioner i Livsmedelsdatabasen och Sök näringsinnehåll

  En ny version av Livsmedelsdatabasen finns nu på sidan Sök näringsinnehåll. Den ger bland annat möjligheten att välja vilka näringsämnen som visas samt att se fördjupad information om de produkter som ingått i en analys av ett livsmedel. För att ytterligare förbättra Sök näringsinnehåll vill vi gärna ha dina synpunkter. Delta i vår användarundersökning av Sök näringsinnehåll!

  2022-06-17 -

 • Webinarium om arbetet med nya nordiska näringsrekommendationer

  Onsdag 25 maj bjuder arbetsgruppen och norska Helsedirektoratet in alla intresserade till ett webinarium om arbetet med de nya nordiska näringsrekommendationerna.

  2022-05-18 -

 • Synpunkter välkomnas på förslag till nya nordiska näringsrekommendationer

  Nu välkomnas synpunkter från forskare och andra intressenter på den första delen av uppdaterade nordiska näringsrekommendationer. Först ut är vitaminet riboflavin. Under våren följer sedan ytterligare drygt femtio näringsämnen eller livsmedelsgrupper.

  2022-03-24 -

 • Hur har andra länder lyckats sänka saltinnehållet i maten?

  Vad har Finland, Norge och Danmark gemensamt med ytterligare ett femtontal länder i Europa? Jo, livsmedelsbransch och myndigheter har tillsammans kraftsamlat och infört ett saltprogram för att sänka salthalten i maten.

  2022-02-15 -

 • Möjlighet att tycka till om EU-regler om märkning av livsmedel och om näringsprofiler

  EU-kommissionen har lagt ut ett nytt offentligt samråd, i form av en webbenkät som omfattar de olika initiativen för att se över EU:s lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenterna.  

  2022-02-01 -

 • Majoriteten av svenskarna vill minska på saltet

  Nästan alla svenskar vet att för mycket salt är skadligt för hälsan, och sex av tio försöker minska på saltet. Det som skulle hjälpa dem bäst, menar de, är att industrin sänker salthalten i maten de köper. Det visar en undersökning om svenskarnas syn på salt.

  2021-12-07 -

 • WHO uppmärksammar uppdateringen av nordiska näringsrekommendationer

  Om drygt ett år är det dags för nya rekommendationer och många är nyfikna på hur hälsa och hållbarhet ska vägas samman.

  2021-10-29 -