Nötter och frön

Ett par matskedar nötter och fröer om dagen. Så mycket nötter och fröer är bra att äta för att hålla sig hälsosam.

De senaste åren har utbudet av nötter och fröer i olika blandningar växt rejält och vi äter allt mer av dessa livsmedel. Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 bör vi öka konsumtionen av nötter och fröer för att få mer hälsosamma matvanor och minska risken för kroniska sjukdomar.

I gruppen nötter och fröer ingår mandel, valnötter och pistagemandel som botaniskt sett är stenfrukter och jordnötter som är en baljväxt. Andra exempel på nötter är hasselnötter och paranötter medan sesamfrön och solrosfrön är exempel på frön. Även cashewnötter är botaniskt sett frön.

Nyttigt fett, antioxidanter och mineraler

Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen, som enkelomättade och fleromättade fetter, protein, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor, järn, selen, vitamin E, tiamin, vitamin B6, folat och niacin. Vissa nötter som paranötter kan även innehålla mycket höga halter av selen. Dessutom innehåller nötter och frön flera bioaktiva ämnen med potentiell antioxidantverkan.

Hälsoaspekter

Trots högt energiinnehåll verkar nötter och frön, som en del av hälsosamma matvanor, bidra till att göra det lättare att hålla vikten. Nötter har i många studier visats ge minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Att äta för mycket av något är aldrig bra. I nötter kan mögelgiftet aflatoxin finnas och i linfrön finns vätecyanid.

Senast granskad 2017-04-18