Den mjölk du köper i butiken är pastöriserad. Det betyder att den har upphettats för att den inte ska innehålla några mikroorganismer som kan göra oss sjuka. Vid pastöriseringen hettats mjölken upp till en viss temperatur under en viss tid och därefter kyls den. Opastöriserad mjölk är inte värmebehandlad.
Opastöriserad mjölk kan användas på olika sätt. Den används ofta för att tillverka olika traditionella mjölkprodukter. En del produkter upphettas när de tillverkas, till exempel ostkaka. Då dör de eventuella mikroorganismer som kan göra oss sjuka. Men vid tillverkning av andra produkter, till exempel ostar av olika slag, upphettas inte alltid mjölken. Därför är det viktigt att känna till riskerna med opastöriserad mjölk.
Drick inte opastöriserad mjölk
- Livsmedelsverket avråder från att dricka opastöriserad mjölk.
Eftersom opastöriserad mjölk inte är upphettad kan den innehålla mikroorganismer som kan göra oss sjuka – främst bakterier. Några exempel på sådana bakterier är ehec, listeria och campylobacter. Dessa kan orsaka sjukdom som i vissa fall ge allvarliga följder, särskilt hos barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Rådet är därför särskilt viktigt för dessa personer. Små barn upp till fem år är allra känsligast, men barn är mer mottagliga för infektioner än vuxna. Det beror på att barns motståndskraft mot mikroorganismerna inte är fullt utvecklat.
Sjukdomsutbrott på grund av mikroorganismer kopplade till opastöriserad mjölk är numera sällsynta i Sverige. Det beror förmodligen på att vi i Sverige dricker mycket lite opastöriserad mjölk.
Opastöriserad mjölk får bara säljas på gården
Den opastöriserade mjölken
- Den opastöriserade mjölken får bara säljas eller skänkas bort i liten skala på gårdar direkt till konsument
- ska tappas upp på plats, direkt från mjölktanken eller från en separat mjölktank
- ska tappas upp när kunden är där.
Försäljning på gård ska registreras och dokumenteras
Den som vill sälja eller ge bort opastöriserad mjölk direkt till konsumenter på din gård måste först göra en särskild registrering om det hos länsstyrelsen. På gården kan man sedan sälja eller skänka upp till 70 liter opastöriserad mjölk per vecka direkt till konsumenter.
Man måste även dokumentera hur mycket opastöriserad mjölk som säljs eller skänks bort. I lagstiftningen finns också krav som gäller för alla mjölkproducenter om provtagning av mjölk.
Länsstyrelsernas e-tjänst - registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktion
Den som köper opastöriserad mjölk ska få skriftlig information
Livsmedelsverket har tagit fram ett informationsblad som kan användas:
Faktablad opastöriserad mjölk
Märkning av mjölkprodukter som innehåller opastöriserad mjölk
Det finns inget krav på att mjölkprodukter som är tillverkade av opastöriserad mjölk ska märkas med just uppgiften "av opastöriserad mjölk". Däremot finns ett krav på att mjölkprodukter som är tillverkade av obehandlad mjölk, som till exempel opastöriserad mjölk, ska märkas med "framställd av obehandlad mjölk".
Livsmedelsverket rekommenderar ändå företag att frivilligt märka dessa produkter med uppgiften "av opastöriserad mjölk". Det är det uttryck som konsumenterna i Sverige förstår.
Ehec och campylobacter finns hos svenska mjölkkor
De bakterier som orsakat flera utbrott i Sverige på grund av opastöriserad mjölk är ehec och campylobacter. Dessa bakterier har också hittats hos svenska mjölkkor.
Kan opastöriserad mjölk förebygga eller bota allergi?
Det finns ingen forskning som visar att man kan bota allergi genom att dricka opastöriserad mjölk.
Däremot har flera studier visat att barn som växer upp i gårdsmiljö, och bland annat får opastöriserad mjölk, har mindre risk för att utveckla allergi och astma än barn som växer upp i stadsmiljö. Studierna visar också att det är annat i gårdsmiljön som skulle kunna minska risken för allergi. Det går inte att säga vilken "gårdsfaktor" som är mest avgörande, utan troligen är det ett samspel.
Opastöriserad mjölk botar inte laktosintolerans
Det går inte att säga att personer med laktosintolerans, det vill säga som inte kan bryta ner mjölksocker (laktos), blir symtomfria om de dricker opastöriserad mjölk. Pastöriseringen gör inte att det blir mer laktos i mjölken. Den påverkar inte heller vår förmåga att bilda enzymet laktas, som bryter ner mjölksockret.