Matsvinn

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sophinken. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. 

Fakta om matsvinn

 • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
 • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
 • Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
 • Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
 • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
 • Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor få mat och slippa vara hungriga.
 • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
 • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
 • Sammanlagt slängs alltså 35 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om 140 kilo per år.
 • Ett matsvinn på 17 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 40 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
 • Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).
 • För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år. 
Förvara frukt och grönt rätt Vissa grönsaker och frukter mår bäst i kyla, andra kan få köldskador om de förvaras i kylskåp. Här kan du läsa om hur du på bästa sätt förvarar din frukt och dina grönsaker.
Ruta med orange text: Vad gör jag med maten efter passerat datum? Orange bubbla med pil innehållande texten Bäst-före-datum pekar mot orange platta med texten luktar, smakar, ser ut som vanligt? Pil med text ja mot tallrik med bestick och texten maten kan ätas! Pil med nej riktad till höger går mot soptunna. Till höger i bild finns också en svart bubbla med texten sista förbrukningsdag och en pil neråt med text eventuellt hälsofarlig. Pilen pekar mot en tecknad soptunna och texten ät inte maten!
Vad betyder datummärkningen?

Bäst före-datum och sista förbrukningsdag är datummärkningar på förpackade livsmedel.

Banan utan skal, ägghalva, äppelbit och paprikabit placerade till vänster på en skärbräda. Text matsvinn i vitt ovanför. Skal från ägg, banan samt kärnhus från paprika och äpple på skärbrädans högra sida. Text Inte matsvinn i svart ovanför.
Tips för att minska matsvinn

Planering, förvaring och tillagning påverkar matsvinnet hemma. Här finns våra tips samlade.

Senast granskad 2021-09-15