Söksida

Hittade 648 i kategori "Livsmedel och innehåll"

  • Ägg - mycket näring i praktisk förpackning

    Det finns inget livsmedel som är så förknippat med påsken som ägg. Ägg är en märkvärdig produkt på många sätt – i sin egen praktiska förpackning, fullproppad med nyttigheter och med en hel berättelse
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-04-12
  • Opastöriserad mjölk

    Opastöriserad mjölk Opastöriserad mjölk benämns ofta "mer naturlig" och därför extra bra för hälsan. Det är stor risk att opastöriserad mjölk sprider olika bakteriesjukdomar. De är särskilt
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2016-06-02
  • Lämpliga matsvampar

    Här nedan hittar du Livsmedelsverkets lista med svampar som du kan äta. Vi har tagit med svampar som använts som matsvamp under långa tider och svampar där risken är liten att du ska förväxla dem med
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2016-08-25
  • Hormoner

    Inom EU är det förbjudet att använda hormoner för att få djur att växa fortare och ge kött av bättre kvalitetsklass. Att använda hormoner  är endast tillåtet för speciella behandlingar.  I USA, Nya
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2016-10-12
  • Sukralos

    Sukralos är mycket sött och används bland annat i läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Sukralos, E-nummer E 955,  är ett sötningsmedel vars egenskaper gör att det
    Sida - E-nummer - Uppdaterad 2016-09-21
  • Vax på äpplen - frågor och svar

    Vax används både för att skydda livsmedel och för att ge dem en blank yta. Skyddet kan vara kemiskt konserverande, för att förebygga att det bildas mögel, eller mer mekaniskt som ett slags emballage.
    Sida - E-nummer - Uppdaterad 2016-08-09
  • Antibiotika

    Antibiotika är den grupp av läkemedel som används mest till livsmedelsproducerande djur. Det används för att behandla infektionssjukdomar i till exempel juver, livmoder, njurar, luftvägarna, tarm och
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-02-07
  • E 104 - Kinolingult

    Typ av e-nummer
    Färgämne

    Sida - E-nummer - Uppdaterad 2015-02-26
  • Dricksvatten

    Dricksvatten Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. I Sverige använder varje invånare cirka 160 liter vatten per dag, varav tio liter till dryck och matlagning. I Sverige är det självklart att
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-04-24
  • Mjölk och mejeriprodukter

    Mejerihyllan är ett av de områden som utvecklats mest under senare år. Här hittar du en rad produkter i olika smaker. Mjölk, fil, yoghurt, ost, gräddfil, grädde och mycket annat. Leta efter
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-03-06
  • Spannmål, potatis och ris

    Spannmål i olika former är bra för både miljö och människa. Allra bäst för hälsan är att välja fullkorn. Då finns alla nyttiga vitaminer och mineraler kvar och du får mer av de viktiga fibrerna. Vad
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-02-13
  • Smör, margarin och matolja

    Vilket fett är egentligen rätt fett? En tumregel är att välja flytande fett, som olja eller flytande matfett när du bakar och lagar mat. På smörgåsen är det bra att använda Nyckelhålsmärkta varianter
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-04-10
  • Fett

    Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Varför behöver vi fett? Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-03-02
  • Kolloidalt silver

    Kolloidalt silver är silverpartiklar i metallisk form som svävar omkring i en lösning. I produkter med kolloidalt silver kan silver till viss del också finnas i form av joner (salter i lösning). 
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-05-10
  • Läkemedelsrester

    Kan de läkemedel som djur behandlats med finnas kvar i köttet, mjölken och äggen? I Sverige visar kontrollen att vi får i oss mycket små mängder läkemedelsrester med maten. Den mängd som får finnas
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-04-19
  • Metaller

    Metaller är grundämnen som finns naturligt i miljön. Men mängden metaller och metallföroreningar har ökat i kretsloppet. Det gör att viss mat innehåller mer än vad som är bra för oss. Här får du veta
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2017-01-17
  • Nanopartiklar

    Med hjälp av så kallad nanoteknik kan man skapa mycket små partiklar, nanopartiklar, av olika ämnen. Eftersom partiklarna är så små kan ämnena få nya egenskaper och funktioner. Livsmedel som
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2016-12-22
  • Bakterier

    Bakterier finns överallt omkring oss och därför är det naturligt att de även finns i den mat vi äter. Vissa bakterier används i livsmedel för att de är nyttiga eller för att de förbättrar matens
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2016-09-16
  • Datummärkning

    Datummärkning De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med "bäst före-dag" eller i vissa fall "sista förbrukningsdag", så att man kan få en uppfattning om livsmedlets hållbarhet. En
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2016-08-30
  • Kokning av dricksvatten - faktablad

    På den här sidan beskriver vi vad man som konsument bör göra när dricksvattnet måste kokas. Längst ner finns faktablad på åtta olika språk som innehåller samma information. Det kan till exempel
    Sida - Livsmedel och innehåll - Uppdaterad 2016-02-22