Vildsvinskött

För dig som jagar eller hanterar vildsvin är det en del att tänka på. Vildsvinskött ska hanteras på ett hygieniskt sätt eftersom de kan bära på olika typer av mikro-organismer, exempelvis bakterier, virus och parasiter. Särskilt för vildsvin är risken för förekomst av trikiner och radioaktivt cesium-137.

Bly i viltkött

Analys av trikiner och cesium-137

Det vildsvinskött som konsumenter köper direkt av jägare, i butik eller äter på restaurang ska alltid vara säkert att äta. Det ska vara testat för trikiner. Om djuret kommer från ett område som påverkats av nedfall från Tjernobyl olyckan ska det även testas för cesium. Konsumenter som köper direkt från jägare har rätt att ta del av provsvaret. 

Ersättning för vissa analyskostnader

Från och med den 4 november 2024 får även registrerade jägare, dvs en jägare som är viltundersökare och har gått en särskild utbildning om hygiensk hantering av vildsvin samt registrerat sig hos sin länsstyrelse, överlåta små mängder vildsvin och vildsvinskött direkt till konsument.

Privatpersoner och registrerade jägare kan nu få ersättning för kostnaden för att analysera förekomsten av trikiner eller cesium-137 i vildsvinskött. Ersättningen lämnas från Livsmedelsverket till det ackrediterade laboratorium som utfört analysen. Ersättningen lämnas i mån av tillgång på medel.

För privatpersoner som jagar och som inte avser att sälja vildsvinsköttet vidare utan avser att nyttja köttet enbart för privat konsumention gäller samma bestämmelser om ersättning som tidigare. 

Såväl privatpersoner som jägare behöver lämna en försäkran till de ackrediterade laboratorierna att djuret är fällt i Sverige.

Förebyggande åtgärder vid all hantering av vildsvin

  • Välplacerade skott med blyfri ammunition och noggrann rensning av skottkanalen.
  • Noggrann hygien vid urtagning, avhudning och annan hantering av slaktkroppen.
  • Noggrann hygien vid hanteringen av rått vildsvinskött och vildsvinsfärs hela vägen och i köket.
  • Genomstek allt kött ordentligt.

Salmonella i vildsvin

Salmonella förekommer i svenska vildsvin och smittbärande djur är inte alltid sjuka. Bland annat påvisades under 2020 den för grisar anpassade varianten Salmonella Choleraesuis i tamgris för första gången sedan 1970-talet. Smittan kunde då spåras till vildsvin.

Till skillnad från tamgris finns inga särskilda lagkrav på att vildsvin och annat viltkött ska provtas för salmonella, utöver om det mals som färs för försäljning. Det är tillåtet att avyttra vildsvin både till en detaljhandel och på vilthanteringsanläggning även om det har skjutits i ett område där salmonella har påvisats i vildsvin.

Kött som kommer från ett vildsvin med salmonella kan ätas. Om djuret visade tecken på sjukdom vid skottillfället bör det däremot inte ätas.

Rökt vildsvinskött

Toxoplasma och hepatit E-virus i vildsvin

Afrikansk svinpest 2023

Hösten 2023 inträffade ett första utbrott av afrikansk svinpest i Sverige. Afrikansk svinpest drabbar vildsvin och kan spridas till tamgrisar, men inte människa eller andra djurslag. Det smittar inte heller via mat.

Senast granskad 2024-11-27