Mjölk och mejeriprodukter

Mejerihyllan är ett av de områden som utvecklats mest under senare år. Här hittar du en rad produkter i olika smaker. Mjölk, fil, yoghurt, ost, gräddfil, grädde och mycket annat. Leta efter Nyckelhålet så får du i dig mindre socker och mättat fett.

Mycket nyttigt

Mjölk innehåller protein, mineraler och vitaminer. Mjölk och ost är våra viktigaste kalciumkällor, och ger oss även fosfor, vitamin B12 och riboflavin. Mjölk är berikat med vitamin D, som många svenskar får i sig för lite av. Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk.

Val för hälsan

I smaksatt yoghurt, fil och annat döljer sig mycket socker, vilket ger mer kalorier. En portion fruktyoghurt på två deciliter innehåller till exempel lika mycket socker som fem till sex sockerbitar.

Mjölk och mejeriprodukter innehåller mest mättat fett och bara lite av det nyttiga omättade fettet. Det bästa valet för hälsan är mjölk, fil och ost med låg fetthalt och utan socker. Det är också bra att vara sparsam med grädde när man bakar och lagar mat.

Välj gärna Nyckelhålsmärkta mjölkprodukter. De innehåller mindre fett och socker.

Senast granskad 2017-03-06