RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel

RASFF är EU:s system för att snabbt kunna varna om livsmedel som är eller kan vara en risk för människors hälsa. På denna sida får du en överblick över vad RASFF är, hur systemet är uppbyggt, vem som ansvarar för vad och var du kan söka mer information.
RASFF är myndigheternas nätverk för att rapportera varningar
RASFF är ett nätverk för att rapportera livsmedelsrisker. Alla kontrollmyndigheter inom EU är sammankopplade med varandra i nätverket som bevakas dygnet runt. Det gör att vi i Sverige snabbt får information från andra länder om livsmedel som är eller kan antas vara en risk att äta. Även Sverige har skyldighet att rapportera till andra medlemsländer om vi upptäcker något som kan vara en risk för människors hälsa.
När du som driver en livsmedelsverksamhet upptäcker en risk kring ett livsmedel har du ansvar att larma och göra de insatser som krävs så att risken tas bort och maten är säker för konsumenten att äta. Risker kan upptäckas på flera sätt, till exempel genom företagets egen kontroll, genom klagomål från kunder eller av kontrollmyndigheten i den offentliga kontrollen.
Varningsmeddelanden i RASFF-nätverket ger berörda myndigheter både inom Sverige och i EU möjlighet att kontrollera att företagens egna åtgärder är tillräckliga och relevanta. I RASFF-nätverket skickas även varningsmeddelanden om osäkra djurfoder. Jordbruksverket hanterar dessa varningar.
Olika sorters meddelanden
Meddelanden i RASFF-nätverket skapas när en kontrollmyndighet får information om ett osäkert livsmedel eller djurfoder som blivit utsläppt på marknaden. Beroende på omständigheterna klassas meddelandena olika. Det finns fyra sorters meddelanden: varningsmeddelanden, informationsmeddelanden, nyheter och gränsavvisningar.
Alla kontrollmyndigheter i Sverige är anslutna
I Sverige har vi även ett nationellt system för snabb varning. Vi använder oss då också av RASFF-nätverket, men enbart på nationell nivå, inom vårt eget land. Alla kontrollmyndigheter för livsmedel - kommunala kontrollmyndigheter, länsstyrelser, Livsmedelsverket samt Försvarsinspektören för hälsa och miljö - är anslutna till det nationella systemet. Om kontrollmyndigheterna upptäcker livsmedel som är eller kan antas vara en risk att äta är de skyldiga att rapportera fyndet i RASFF-nätverket.
Ditt ansvar som livsmedelsföretagare
Tillbakadragande
När ett osäkert livsmedel upptäcks har du som livsmedelsföretagare ansvar för att larma och göra det som krävs för att undanröja risken för konsumenterna. Till att börja med behöver du troligen dra tillbaka produkten från marknaden. Med det menas exempelvis att sluta sälja, använda eller servera produkten.
Ett tillbakadragande innebär också att du ska kontakta livsmedelsverksamheter ett steg bakåt och ett steg framåt i leveranskedjan. Du kan behöva kontakta exempelvis producenten, leverantören, grossisten och de livsmedelsverksamheter som du levererat varan vidare till. Dessa verksamheter behöver också få information om det livsmedel som anses osäkert för människors hälsa.
Återkallande
Förutom ett tillbakadragande kan du också behöva göra ett så kallat återkallande. Om ett osäkert livsmedel nått allmänheten ska du som livsmedelsföretagare informera om livsmedlet och risken. Det kan göras på olika sätt, till exempel genom att sätta upp skyltar i entrén till din verksamhet, informera på din webbplats eller skicka ut ett pressmeddelande. Vad som fungerar bäst för att nå dem som berörs avgörs oftast av om spridningen är lokal, regional, nationell, inom EU eller global. Kom ihåg att i vissa fall kan det vara nödvändigt att återkalla på flera olika sätt.
Som företag har du även ansvar att informera din kontrollmyndighet så snart du upptäckt en risk med livsmedlet. Det är viktigt att du som företag samarbetar med myndigheterna för att komma till rätta med problemet. Kom ihåg att i de fall osäkra livsmedel nått konsumenterna är det mycket viktigt att företag gör ett återkallande. Det kan vara bra att kontakta sin behöriga kontrollmyndighet för råd om hur detta kan göras mest effektivt.
Läs gärna mer om företagens skyldigheter i samband med fynd av osäkra livsmedel i förordning (EG) nr 178/2002, artikel 19, se länk nedan.
Regler om RASFF
Sök RASFF-meddelanden på EU-kommissionens webbplats