Syna saltet - när du handlar

Förpackning

Syna saltet – vänd på förpackningen och läs! Det kan skilja mycket i saltmängd fast det är samma typ av livsmedel.

En rökt skinka från ett märke kan innehålla dubbla mängden salt som ett annat. Och det gäller många andra livsmedel. I näringsdeklarationen står det hur mycket salt varan innehåller. Jämför ditt favoritbröd, ost eller skinka med andra varumärken och välj den med minst salt i!

Se upp med...

....snabbmat, halvfabrikat och färdigrätter. De innehåller ofta mycket salt. En lunch från ett snabbmatställe eller restaurang kan innehålla nästan 6 gram salt, det vill säga nästan så mycket som man max bör få i sig på en hel dag enligt de nordiska näringsrekommendationerna.

Det gäller även salta chark- och köttprodukter, extrasaltade matfetter, dessertostar, salta snacks och färdiga soppor och såser. 

Hur vet jag hur mycket salt maten innehåller?

I näringsdeklarationen ska det stå hur mycket salt en vara innehåller. Ibland står mängden "natrium" angiven i stället för mängden salt. Det är viktigt att veta att det inte är samma sak. 1 gram natrium motsvarar 2,5 gram salt. En produkt som innehåller 0,5 gram natrium innehåller alltså inte lika mycket som en produkt med 0,5 gram salt, utan 2,5 gånger mer salt = 1,25 gram salt.

Syna saltet logotyp

Syna saltet

Senast granskad 2024-06-07