Söksida

Hittade 184 i kategori "Matvanor, hälsa och miljö"

  • Den gröna maten

    Den gröna maten Ungdomar äter alldeles för lite grönsaker och frukt – de skulle behöva äta dubbelt så mycket! Att äta grönare är bra både för hälsan och miljön. De flesta äter grönsaker men
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-05-15
  • Godis och läsk

    Godis och läsk 17 procent av totala mängden kalorier kommer från godis, läsk, kakor och snacks. Det är för mycket eftersom den här typen av mat ger tomma kalorier, utan så mycket näring. Tjejer
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-05-15
  • Förvara frukt och grönt rätt

    De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Vissa frukter och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-05-02
  • Ammande - råd om bra mat

    Ammande Det är få saker som förändrar livet så mycket som att bli förälder. Många rutiner vänds upp och ner när du får ett litet barn att ta hänsyn till, och dina egna behov kommer lätt i andra hand
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-04-11
  • Frågor och svar om alkohol vid amning och graviditet och om mat till spädbarn

    Frågor och svar om alkohol vid amning och graviditet och om mat till spädbarn Frågor om bland annat alkohol vid graviditet och amning och om mat till barn upp till ett års ålder har diskuterats i
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-12-08
  • Socker - råd

    Mindre socker! Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker. Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka Njut av lite Godis, läsk och kakor är
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-02-15
  • Matvanekollen

    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-12-28
  • Barn och ungdomar 2-17 år

    Barn och ungdomar 2-17 år Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-04-25
  • Filmer

    Filmerna är tänkt att visas på föräldraträffar inom barnhälsovården. Livsmedelsverkets film Bra mat för barn handlar om maten under barnets första år. Här kan du välja att se filmen en del i taget,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-10-02
  • Teckenspråk gravida

    Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor. Kanske gäller det även dig. Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa. Här är några enkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-02-16
  • Gravida och ammande - miljögifter i fisk

    Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB eftersom de utvecklas. Är du gravid eller ammar, eller planerar fler barn,  är det därför viktigt att du inte äter fisk med höga halter av
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-05-30
  • Syna saltet - för hälsan

    Varje år drabbas cirka 45 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. Och för mycket salt höjer blodtrycket. I genomsnitt äter vi svenskar ungefär 11
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-12-07
  • Ny webbtext om vegansk mat till barn

    Att laga vegansk mat som ger tillräckligt med näring och energi för små barn kräver mycket kunskap. Nu finns tydligare information om vegansk mat för barn på vår webbplats.  Sedan 2011, då råden om
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-05-04
  • Går det att förebygga matallergi - vad säger forskningen?

    I går träffade Livsmedelsverket experter inom barnallergi, celiaki och nutrition för att diskutera vad forskningen säger kring introduktion av mat till små barn. Går det att förebygga allergi och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-01-23
  • Kort och lätt om Nyckelhålskriterierna

    Nyckelhålet är ett smart verktyg för att enkelt hitta de hälsosammare alternativen i livsmedelsbutiken. Men det finns många myter och missuppfattningar om vad Nyckelhålet står för. Genom att förenkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-01-24
  • Kommentar till artikelserie om grunden för kostråden

    I en artikelserie i Svenska Dagbladet påstås att den vetenskapliga grunden för de svenska kostråden är svag. I artiklarna lyfts bristen på randomiserade kontrollerade studier på nutritionsområdet
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-01-03
  • Nya analysvärden i livsmedelsdatabasen

    Livsmedelsverket uppdaterar regelbundet livsmedelsdatabasen med nya analysvärden. Nu finns nya värden för flera livsmedelsgrupper. De livsmedelsgrupper som vi har nya analysvärden för är: Kött och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-12-18
  • PURE - studie om kost och hälsa

    För några veckor sedan kom den globala studien PURE om global hjärt- och kärlhälsa som är baserad på mer än 135 000 personer i 18 länder. En av slutledningarna är att många i låg- och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-10-02
  • Oönskade ämnen i produkter med palmolja

    Våren 2016 kom en rapport från Efsa om ämnen i produkter med palmolja som bland annat misstänks öka risken för cancer. Livsmedelsverket arbetar inom EU-kommissionen för att fastställa stränga
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-03-24
  • Prata mat, rädda liv – Livsmedelsverkets arbete med stöd till vården

    Ohälsosamma matvanor orsakar flest sjukdomar i Sverige idag. Världshälsoorganisationen WHO placerar nu matvanor som det främsta hotet mot vår folkhälsa. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-02-17