Söksida

Hittade 178 i kategori "Matvanor, hälsa och miljö"

  • Folsyra för kvinnor

    Råd om folsyra för kvinnor Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tillskott med folsyratabletter. Många får i dag i sig för lite folat från maten och genom att ta folsyratillskott i
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-10-25
  • Matvanekollen

    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2017-12-28
  • Barn och ungdomar 2-17 år

    Barn och ungdomar 2-17 år Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-04-25
  • Filmer

    Filmerna är tänkt att visas på föräldraträffar inom barnhälsovården. Livsmedelsverkets film Bra mat för barn handlar om maten under barnets första år. Här kan du välja att se filmen en del i taget,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-09-17
  • Teckenspråk gravida

    Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor. Kanske gäller det även dig. Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa. Här är några enkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-02-16
  • Syna saltet - för hälsan

    Varje år drabbas cirka 50 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. Och för mycket salt höjer blodtrycket. I genomsnitt äter vi svenskar ungefär 11
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-12-03
  • Nya råd lyfter skolmatens betydelse för hälsa och lärande

    Mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen. Mindre socker i fritids och skolkafeterior. Livsmedelsverkets uppdaterade råd "Bra måltider i skolan" lyfter fram hur skolmåltiden kan göra skillnad för
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-11-06
  • Livsmedelsverkets Måltidsdagar 2018

    För sjätte året i rad arrangerar Livsmedelsverket Måltidsdagarna för den offentliga måltidsbranschen. Förra året slog vi besöksrekord med hela 470 deltagare från 140 kommuner, landsting och regioner
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-05-31
  • Ny webbtext om vegansk mat till barn

    Att laga vegansk mat som ger tillräckligt med näring och energi för små barn kräver mycket kunskap. Nu finns tydligare information om vegansk mat för barn på vår webbplats.  Sedan 2011, då råden om
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-05-04
  • Går det att förebygga matallergi - vad säger forskningen?

    I går träffade Livsmedelsverket experter inom barnallergi, celiaki och nutrition för att diskutera vad forskningen säger kring introduktion av mat till små barn. Går det att förebygga allergi och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-01-23
  • Kort och lätt om Nyckelhålskriterierna

    Nyckelhålet är ett smart verktyg för att enkelt hitta de hälsosammare alternativen i livsmedelsbutiken. Men det finns många myter och missuppfattningar om vad Nyckelhålet står för. Genom att förenkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-01-24
  • Kommentar till artikelserie om grunden för kostråden

    I en artikelserie i Svenska Dagbladet påstås att den vetenskapliga grunden för de svenska kostråden är svag. I artiklarna lyfts bristen på randomiserade kontrollerade studier på nutritionsområdet
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-01-03
  • Nya analysvärden i livsmedelsdatabasen

    Livsmedelsverket uppdaterar regelbundet livsmedelsdatabasen med nya analysvärden. Nu finns nya värden för flera livsmedelsgrupper. De livsmedelsgrupper som vi har nya analysvärden för är: Kött och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2017-12-18
  • Näringsriktiga måltider

    Näringsriktig mat som hamnar i magen ger bra förutsättningar för att må bra och orka vara aktiv. Det finns mycket att vinna på att satsa på bra råvaror och professionella kockar med kunskap,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-03-16
  • Tallriksmodell för den med nedsatt aptit

    Med åldern minskar ofta aptiten, och man kan få i sig för lite energi och protein. Då minskar muskelmassan, kroppen blir inte lika stark och läkningsförmågan blir sämre. Knepet är att äta flera små,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-08-15
  • Fisk och skaldjur

    För hälsan är det bra att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, och att variera fiskvalet. Att variera sorterna är också bra för miljön, eftersom det minskar trycket på några få arter. Fisk och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-05-18
  • Socker - råd

    Mindre socker! Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker. Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka Njut av lite Godis, läsk och kakor är
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-02-15
  • Fysisk aktivitet

    Om du rör på dig kan du minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet och vissa typer av cancer. Det är därför bra att promenera, cykla, springa eller liknande varje dag. Barn och ungdomar
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-02-19
  • Matvanekollen

    Har du koll på dina matvanor? Här finns ett enkelt snabbtest. Du får också tips på hur du skulle kunna äta för att förbättra matvanorna. Om du vill testa matvanorna för en större eller mindre grupp
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-11-23
  • Matcirkeln

    Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss den energi och de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-03-02