Söksida

Hittade 204 i kategori "Matvanor, hälsa och miljö"

  • Förvara frukt och grönt rätt

    De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Vissa frukter och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-03-21
  • Matcirkeln

    Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss den energi och de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-04-03
  • Matvanekollen

    Har du koll på dina matvanor? Här finns ett enkelt snabbtest. Du får också tips på hur du skulle kunna äta för att förbättra matvanorna. Om du vill testa matvanorna för en större eller mindre grupp
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-02-12
  • Matvanor - undersökningar

    Uppgifter om livsmedelskonsumtion och matvanor i olika grupper är viktiga för att följa trender i matvanor, undersöka om kostråd och rekommendationer följs eller ta reda på om vi får i oss för mycket
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-09-01
  • Allergi och överkänslighet

    Röda prickar, svårt att andas, ont i magen. En del tål inte mat som andra kan njuta av utan problem. Det viktigaste du som är allergiker bör tänka på är att alltid läsa ingrediensförteckningen noga.
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-08-22
  • Benskörhet

    Benskörhet, osteoporos, är en vanlig sjukdom som gör att man får lägre bentäthet och ökad risk för benbrott. Att röra på sig och äta varierat kan minska risken för att drabbas. Det är många saker
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-10-05
  • Högt blodtryck

    Högt blodtryck är vanligt i Sverige, och det är en riskfaktor för andra sjukdomar. Livsstilen spelar stor roll för att förebygga högt blodtryck. Många olika saker, förutom åldern, bidrar till att
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-08-24
  • Matförgiftning

    Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Man kan bli
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-07-18
  • Måltidsdagar 2017

    Måltidsdagar 2017 - Vi ses igen nästa år! Årets tema: Offentliga måltider som spjutspets för ett hållbart och jämlikt samhälle. Kan måltiderna i vård, skola och omsorg verkligen bidra till att
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-11-20
  • Skola

    Måltider i skolan Skollunchen kan vara dagens höjdpunkt! Goda och bra skolmåltider bidrar till matglädje och en trivsam stämning på skolan. Dessutom kan skollunchen användas som ett pedagogiskt
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-05-04
  • Kunskap för dig och dina patienter

    Att förändra sina matvanor kan vara svårt för många, och var fjärde svensk säger sig vilja ha hjälp av hälso- och sjukvården.  Som vårdpersonal kan du ge dina patienter möjligheten att äta och må
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-10-11
  • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet

    Livsmedelsverkets kostråd är lätta att ta till sig. Alla ska kunna hitta sitt sätt att äta hälsosammare. Det ska också vara enkelt för dig som möter patienter att prata mat. Tillsammans med
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-10-11
  • Socker - råd

    Mindre socker! Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker. Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka Njut av lite Godis, läsk och kakor är
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-02-15
  • Matvanekollen

    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-12-28
  • Barn 2-17 år

    Barn och ungdomar 2-17 år Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-01-25
  • Filmer

    Filmerna är tänkt att visas på föräldraträffar inom barnhälsovården. Livsmedelsverkets film Bra mat för barn handlar om maten under barnets första år. Här kan du välja att se filmen en del i taget,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-10-02
  • Teckenspråk gravida

    Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor. Kanske gäller det även dig. Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa. Här är några enkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-02-16
  • Gravida och ammande - miljögifter i fisk

    Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB eftersom de utvecklas. Är du gravid eller ammar, eller planerar fler barn,  är det därför viktigt att du inte äter fisk med höga halter av
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-05-30
  • Syna saltet - för hälsan

    Varje år drabbas cirka 45 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. Och för mycket salt höjer blodtrycket. I genomsnitt äter vi svenskar ungefär 11
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-12-07
  • Går det att förebygga matallergi - vad säger forskningen?

    I går träffade Livsmedelsverket experter inom barnallergi, celiaki och nutrition för att diskutera vad forskningen säger kring introduktion av mat till små barn. Går det att förebygga allergi och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2018-01-23