Söksida

Hittade 209 i kategori "Matvanor, hälsa och miljö"

  • Matcirkeln

    Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss den energi och de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-05-24
  • Folsyra för kvinnor

    Råd om folsyra för kvinnor Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tillskott med folsyratabletter. Många får i dag i sig för lite folat från maten och genom att ta folsyratillskott i
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-09-23
  • Fysisk aktivitet

    Om du rör på dig kan du minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet och vissa typer av cancer. Det är därför bra att promenera, cykla, springa eller liknande varje dag. Barn och ungdomar
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-04-28
  • Ammande

    Det är få saker som förändrar livet så mycket som att bli förälder. Många rutiner vänds upp och ner när du får ett litet barn att ta hänsyn till, och dina egna behov kommer lätt i andra hand. Även
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-05-19
  • Allergi och överkänslighet

    Röda prickar, svårt att andas, ont i magen. En del tål inte mat som andra kan njuta av utan problem. Här får du fakta om överkänslighet mot mat. Om du drabbas, kontakta vården. Vanliga allergier mot
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-08-26
  • Benskörhet

    Benskörhet, osteoporos, är en vanlig sjukdom som gör att man får lägre bentäthet och ökad risk för benbrott. Att röra på sig och äta varierat kan minska risken för att drabbas. Det är många saker
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-11-01
  • Matvanor - undersökningar

    Uppgifter om livsmedelskonsumtion och matvanor i olika grupper är viktiga för att följa trender i matvanor, undersöka om kostråd och rekommendationer följs eller ta reda på om vi får i oss för mycket
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-08-29
  • Matvanekollen

    Har du koll på dina matvanor? Här kan du testa om du får i dig den näring du behöver. Du får också tips på hur du skulle kunna äta för att förbättra matvanorna. Du kan välja mellan två sätt att
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-09-13
  • Prata mat, rädda liv – Livsmedelsverkets arbete med stöd till vården

    Ohälsosamma matvanor orsakar flest sjukdomar i Sverige idag. Världshälsoorganisationen WHO placerar nu matvanor som det främsta hotet mot vår folkhälsa. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-02-17
  • Livsmedelsverkets kostråd i märkning och marknadsföring

    Får Livsmedelsverkets kostråd användas i märkning och marknadsföring av enskilda livsmedel? Svaret är ja - under förutsättning att informationen inte vilseleder konsumenterna. Att användningen av
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-06-28
  • Fem sätt för mindre matsvinn i storkök

    Fem sätt för mindre matsvinn i storkök Låt maten hamna i magen – inte i soptunnan. Nytt faktablad från svinnprojektet. Nyligen publicerades ett faktablad –  Fem sätt för mindre matsvinn i storkök -
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-12-02
  • Ledamöter till Livsmedelsverkets expertgrupp i nutrition och folkhälsa

    Expertgruppen för nutrition och folkhälsa ger Livsmedelsverket vetenskapligt stöd i frågor om matvanor och hälsa och bidrar till att bevaka detta forskningsområde. Just nu söker vi experter för
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-09-01
  • Faktaskrifter om protein, fett och kolhydrater

    Livsmedelsverket har tagit fram tre faktaskrifter om protein, fett och kolhydrater. Faktaskrifterna beskriver både vetenskapen kring de tre näringsämnena och ger praktiska exempel på hur man kan
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-04-21
  • Fisk och skaldjur - allergi

    Fisk och skaldjur Fiskallergi uppträder vanligtvis under tidig barnaålder, medan skaldjursallergi oftast uppkommer i vuxen ålder. Symtomen vid dessa allergier visar sig ofta som nässelutslag, eksem
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-08-26
  • Mat i rötmånadstider

    När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-07-15
  • Kontakta oss

    Kontakta kompetenscentrum Här hittar du kontaktuppgifter till Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Du är varmt välkommen att kontakta oss! > Om
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-02-17
  • Dokumentation

    Dokumentation - kompetenscentrum Här samlar vi presentationer och övrig dokumentation från branschdagar, seminarier och andra arrangemang som kompetenscentrum anordnat eller deltagit vid.
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-02-17
  • Råd och material

    Råd och material - skola Genom att klicka på bilderna nedan kan du läsa mer om och ladda ner Livsmedelsverkets råd Bra mat i skolan och kompletterande material till råden, skolmaterial med maten och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-09-11
  • Elever i köket

    <!--?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /--> Att låta eleverna vara med i köket kan vara både lärorikt och roligt. Det finns ingenting i lagstiftningen som 
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-03-08
  • Inspireras av andra

    Inspireras av andra – förskola Här samlar vi verksamheternas egna idéer kring hur man på ett roligt och lärorikt sätt kan involvera mat och måltider i det pedagogiska arbetet. Stort tack till alla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-10-10