Söksida

Hittade 210 i kategori "Matvanor, hälsa och miljö"

  • Förvara frukt och grönt rätt

    De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Vissa frukter och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-03-21
  • Ammande - råd om bra mat

    Ammande Det är få saker som förändrar livet så mycket som att bli förälder. Många rutiner vänds upp och ner när du får ett litet barn att ta hänsyn till, och dina egna behov kommer lätt i andra hand
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-04-04
  • Frågor och svar om alkohol vid amning och graviditet och om mat till spädbarn

    Frågor och svar om alkohol vid amning och graviditet och om mat till spädbarn Just nu pratas det mycket om bland annat alkohol vid graviditet och amning och om mat till barn upp till ett års ålder.
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-08-31
  • Folsyra för kvinnor

    Råd om folsyra för kvinnor Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tillskott med folsyratabletter. Många får i dag i sig för lite folat från maten och genom att ta folsyratillskott i
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-09-01
  • Allergi och överkänslighet

    Röda prickar, svårt att andas, ont i magen. En del tål inte mat som andra kan njuta av utan problem. Det viktigaste du som är allergiker bör tänka på är att alltid läsa ingrediensförteckningen noga.
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-08-22
  • Socker - råd

    Mindre socker! Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker. Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka Njut av lite Godis, läsk och kakor är
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-03-10
  • Mer grönsaker-filmen

    Mer grönsaker - vilket är ditt sätt? Grönsaker är så mycket mer än tomat och gurka. De kan gömma sig i soppor, såser och så klart i påsar i frysen också. Mer grönsaker Grönsaker är så mycket mer
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-01-14
  • Äta lagom-filmen

    Äta lagom - men hur? Äta lagom kan bli hur komplicerat som helst, med tabeller, kalorier och hushållsvågar. Eller så kör du på den gamla hederliga tallriksmodellen – den håller fortfarande.  Äta
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-01-14
  • Matvanekollen-genväg

    Matvanekollen - testa dina matvanor Matvanekollen - testa dina matvanor!
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-01-14
  • Barn 2-17 år

    Barn 2-17 år Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-09-01
  • Filmer

    Filmerna är tänkt att visas på föräldraträffar inom barnhälsovården. Livsmedelsverkets film Bra mat för barn handlar om maten under barnets första år. Här kan du välja att se filmen en del i taget,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-10-02
  • Teckenspråk gravida

    Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor. Kanske gäller det även dig. Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa. Här är några enkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-03-08
  • Gravida och ammande - miljögifter i fisk

    Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB eftersom de utvecklas. Är du gravid eller ammar, eller planerar fler barn,  är det därför viktigt att du inte äter fisk med höga halter av
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-05-30
  • Syna saltet - för hälsan

    I år kommer cirka 55 000 svenskar att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. Och för mycket salt höjer blodtrycket. I genomsnitt äter vi svenskar
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-09-21
  • Matdagbok - Matvanekollen

    Registrera vad du äter under en måltid, en dag eller upp till sju dagar. Du får resultaten direkt när du är färdig. Registrering av en dag Till matdagboken - registrering av en dag Registrering av
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-09-13
  • PURE - studie om kost och hälsa

    För några veckor sedan kom den globala studien PURE om global hjärt- och kärlhälsa som är baserad på mer än 135 000 personer i 18 länder. En av slutledningarna är att många i låg- och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-10-02
  • Oönskade ämnen i produkter med palmolja

    Våren 2016 kom en rapport från Efsa om ämnen i produkter med palmolja som bland annat misstänks öka risken för cancer. Livsmedelsverket arbetar inom EU-kommissionen för att fastställa stränga
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-03-24
  • Prata mat, rädda liv – Livsmedelsverkets arbete med stöd till vården

    Ohälsosamma matvanor orsakar flest sjukdomar i Sverige idag. Världshälsoorganisationen WHO placerar nu matvanor som det främsta hotet mot vår folkhälsa. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-02-17
  • Livsmedelsverkets kostråd i märkning och marknadsföring

    Får Livsmedelsverkets kostråd användas i märkning och marknadsföring av enskilda livsmedel? Svaret är ja - under förutsättning att informationen inte vilseleder konsumenterna. Att användningen av
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-06-28
  • Fem sätt för mindre matsvinn i storkök

    Fem sätt för mindre matsvinn i storkök Låt maten hamna i magen – inte i soptunnan. Nytt faktablad från svinnprojektet. Nyligen publicerades ett faktablad –  Fem sätt för mindre matsvinn i storkök -
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-12-02