Söksida

Hittade 210 i kategori "Matvanor, hälsa och miljö"

  • Folsyra för kvinnor

    Råd om folsyra för kvinnor Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tillskott med folsyratabletter. Många får i dag i sig för lite folat från maten och genom att ta folsyratillskott i
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-09-23
  • Fysisk aktivitet

    Om du rör på dig kan du minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet och vissa typer av cancer. Det är därför bra att promenera, cykla, springa eller liknande varje dag. Barn och ungdomar
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-03-29
  • Matcirkeln

    Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss den energi och de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-04-03
  • Matvanor - undersökningar

    Uppgifter om livsmedelskonsumtion och matvanor i olika grupper är viktiga för att följa trender i matvanor, undersöka om kostråd och rekommendationer följs eller ta reda på om vi får i oss för mycket
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-08-29
  • Benskörhet

    Benskörhet, osteoporos, är en vanlig sjukdom som gör att man får lägre bentäthet och ökad risk för benbrott. Att röra på sig och äta varierat kan minska risken för att drabbas. Det är många saker
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-11-01
  • Ammande - råd om bra mat

    Ammande Det är få saker som förändrar livet så mycket som att bli förälder. Många rutiner vänds upp och ner när du får ett litet barn att ta hänsyn till, och dina egna behov kommer lätt i andra hand
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-04-04
  • Högt blodtryck

    Högt blodtryck är vanligt i Sverige, och det är en riskfaktor för andra sjukdomar. Livsstilen spelar stor roll för att förebygga högt blodtryck. Omkring en fjärdedel av alla vuxna i Sverige har högt
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-09-02
  • Matförgiftning

    Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Man kan bli
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-07-18
  • Måltidsdagar 2017

    Måltidsdagar 2017 - nu är anmälan öppen Årets tema: Offentliga måltider som spjutspets för ett hållbart och jämlikt samhälle. Kan måltiderna i vård, skola och omsorg verkligen bidra till att
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-04-12
  • Skola

    Måltider i skolan Skollunchen kan vara dagens höjdpunkt! Goda och bra skolmåltider bidrar till matglädje och en trivsam stämning på skolan. Dessutom kan skollunchen användas som ett pedagogiskt
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-05-04
  • Kunskap för dig och dina patienter

    Att förändra sina matvanor kan vara svårt för många, och var fjärde svensk säger sig vilja ha hjälp av hälso- och sjukvården.  Som vårdpersonal kan du ge dina patienter möjligheten att äta och må
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-10-11
  • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet

    Livsmedelsverkets kostråd är lätta att ta till sig. Alla ska kunna hitta sitt sätt att äta hälsosammare. Det ska också vara enkelt för dig som möter patienter att prata mat. Tillsammans med
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-10-11
  • ÅK 8 prov

    Information för åk 8 med provtagning På denna sida hittar du som rektor eller kontaktperson mer detaljerad information om upplägget för undersökningen och vad som förväntas från skolans håll. Före
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-08-24
  • Oönskade ämnen i produkter med palmolja

    Våren 2016 kom en rapport från Efsa om ämnen i produkter med palmolja som bland annat misstänks öka risken för cancer. Livsmedelsverket arbetar inom EU-kommissionen för att fastställa stränga
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-03-24
  • Prata mat, rädda liv – Livsmedelsverkets arbete med stöd till vården

    Ohälsosamma matvanor orsakar flest sjukdomar i Sverige idag. Världshälsoorganisationen WHO placerar nu matvanor som det främsta hotet mot vår folkhälsa. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-02-17
  • Livsmedelsverkets kostråd i märkning och marknadsföring

    Får Livsmedelsverkets kostråd användas i märkning och marknadsföring av enskilda livsmedel? Svaret är ja - under förutsättning att informationen inte vilseleder konsumenterna. Att användningen av
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2016-06-28
  • Fem sätt för mindre matsvinn i storkök

    Fem sätt för mindre matsvinn i storkök Låt maten hamna i magen – inte i soptunnan. Nytt faktablad från svinnprojektet. Nyligen publicerades ett faktablad –  Fem sätt för mindre matsvinn i storkök -
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-12-02
  • Ledamöter till Livsmedelsverkets expertgrupp i nutrition och folkhälsa

    Expertgruppen för nutrition och folkhälsa ger Livsmedelsverket vetenskapligt stöd i frågor om matvanor och hälsa och bidrar till att bevaka detta forskningsområde. Just nu söker vi experter för
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2015-09-01
  • Mat i rötmånadstider

    När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-07-18
  • Kontakta oss

    Kontakta kompetenscentrum Här hittar du kontaktuppgifter till Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Du är varmt välkommen att kontakta oss! > Om
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Uppdaterad 2017-02-17